Voor 18.00 besteld, morgen in huis. Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Keukenmessen & Snijden

Santoku messen: iconische Japanse keukenmessen

De santoku is een iconisch Japans keukenmes. Het is de Japanse uitvoering van het koksmes. Het woord Santoku betekent: drie kwaliteiten. Volgens sommige gaat het hier om het snijden, pletten en scheppen waar de santoku zo geschikt voor is. Volgens anderen staat het voor vlees, vis en groenten. De drie ingrediënten die uitstekend bewerkt kunnen worden met een santoku. Wat wij weten is dat de santoku een uitermate veelzijdig keukenmes is die ideaal is voor het snijden, pletten én het scheppen van vlees, vis en groenten.

Goede santoku kopen?

Door de bijzondere vorm van het lemmet vergt een santoku een iets andere werkwijze dan het standaard koksmes. Wil jij meer weten over de werkwijze en waar je op moet letten bij de aankoop van een santoku? Lees dan snel verder.

Het lemmet van een santoku

Een santoku is herkenbaar aan het hoge lemmet waarbij de rug van het lemmet pas dicht bij de punt schuin afloopt. Een voordeel van de Santoku is dat ze lichter zijn dan de meeste Europese keukenmessen en daarom ook beter hanteerbaar zijn. Santoku’s zijn, met een lemmetlengte van rond de 18 centimeter, kleiner dan Europese koksmessen met een lemmetlengte van ongeveer 20 centimeter. Sommige santoku’s hebben kuiltjes in het lemmet. Hierdoor blijven plakjes niet aan het lemmet plakken

Meer verschillen hebben we op een rijtje gezet in de volgende infotopic: koksmes vs santoku: de verschillen.

De handgreep van een santoku

De handgreep van een santoku bevindt zich vaak op dezelfde hoogte als de rug van het lemmet. Hierdoor heeft de hand waarmee je het mes vasthoudt, veel ruimte tijdens het snijden. Daarnaast hebben sommige santoku’s regelmatig, net als veel andere Japanse messen, D-vormige handgrepen. Hierdoor kan het voorkomen dat het mes bedoeld is voor links- óf rechtshandigen. Let hier dus goed op tijdens de aankoop van een santoku of ander Japans keukenmes.

Snijtechniek

Met een santoku wordt een snijtechniek gehanteerd die afwijkt van een Europees koksmes. De santoku schommelt niet op het snijoppervlak maar het mes beweegt diagonaal van achter-boven naar voor-beneden. Het mes blijft tijdens het snijden constant in een horizontale positie. Bekijk de video hieronder om deze snijtechniek in actie te zien:

 

3ndgExvR2Rk