Voor 19.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Keukenmessen & snijden

Nakiri messen: Japans groentemes voor ragfijne groenten

Een Nakiri mes is een traditioneel Japans groentemes. Groentemessen zijn in Japan bekend onder de namen Nakiri (dubbelzijdig geslepen) of Usuba (enkelzijdig geslepen). Een nakiri is te herkennen aan het rechthoekige lemmet. De punt van het mes is iets afgerond zodat je ook vanuit een hoek vliegensvlug groente snijdt. Dit is zonder twijfel hét mes waarmee je moeiteloos worteltjes, komkommer, kool en alle andere soorten groente fijnsnijdt. En ook het fijnsnijden van kruiden is geen enkel probleem. Nakiri messen zijn enorm in opkomst. En dat is niet zo gek. In de huidige tijd van een gezonde levensstijl moet er heel wat groente gesneden worden!

Het lemmet van een Nakiri

Een nakiri mes kenmerkt zich door zijn rechte lemmet waarmee je het volledige snijvlak optimaal kunt benutten. De snede is ultradun en vlijmscherp. Daarmee snijdt je heel fijn en precies en snipper je bijvoorbeeld een ui veel fijner dan met een normaal mes. Over het algemeen worden nakiri’s dubbelzijdig geslepen waardoor het mes geschikt is voor zowel links- als rechtshandigen. Er zijn echter ook uitzonderingen, dus let voor aankoop goed op of je met een enkelzijdig of dubbelzijdig geslepen nakiri te maken hebt.

Hoe gebruik je een nakiri mes

Verwar nakiri messen niet met een hakmes. Hakmessen hebben een dikker lemmet en zijn daarom meer geschikt voor het fijnhakken van groenten, kruiden en zelfs botten. Het staal van een nakiri is aanmerkelijk dunner, waardoor hakken het lemmet ernstig zou kunnen beschadigen.

Anders dan bij santoku’s is het bij nakiri messen niet mogelijk om een rollende beweging te maken. Een nakiri schommelt niet op het snijoppervlak maar het mes beweegt diagonaal van achter-boven naar voor-beneden. Het mes blijft tijdens het snijden constant in een horizontale positie en de punt blijft dus niet op de snijplank rusten.

Berg je Nakiri veilig op

Wanneer je jouw nakirimes los in een lade legt, loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere stalen voorwerpen. Dit is niet aan te raden voor de scherpte van je mes. Ook is graaien in een lade waar een scherp keukenmes ligt niet bevorderlijk voor je gezondheid. Gebruik daarom mesbeschermers, een ladeinzet of liever nog een goede messenmagneet of messenblok.

ON2quNlInyQ