Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Koksmessen: het beste ingrediënt van je keuken

Een koksmes gebruik je voor het snijden van groente, vlees en vis. Maar ook het fijnsnijden van kruiden, het kneuzen van peperkorrels en het pellen van teentjes knoflook kan met deze all-rounder. 

Goed koksmes kopen?

Wanneer je een koksmes gaat aanschaffen moet je goed kijken naar de staalsoort, het lemmet en de vorm en het materiaal van de handgreep. Wil jij alles weten over het kiezen van het juiste koksmes? Lees dan snel verder.

Het lemmet van een koksmes

Het koksmes herken je aan het brede lemmet dat taps toeloopt in een punt. De vorm van de snijkant van een koksmes is met de lichtronde lijn heel karakteristiek. Hoe ronder de bolling, hoe beter je het mes als wiegmes kan gebruiken. Voor deze snijtechniek wordt het koksmes langs de vinger recht op en neer bewogen. Hierbij is er met de punt constant contact met de snijplank. Zo ontstaat een wiegende beweging.

Er zijn kleine koksmessen met een lemmetlengte van 16 cm tot grote koksmessen van zelfs 36 cm! Voor de meeste snijwerkzaamheden is een koksmes met een lemmet van 20 cm voldoende. Professionele koks kiezen vaker voor een langer lemmet. Koksmessen hebben een hoog lemmet van circa 4 tot 5 cm zodat je de vingers van je hand waarmee je het voedsel vasthoudt tegen de zijkant van het lemmet kan houden. Op deze manier kan je veilig en snel werken. Alles weten over deze snijwijze? Lees er alles over in ons topic: vijf tips om een koksmes efficiënt en veilig te gebruiken.

Lemmet met kuiltjes
Niet alleen de snede van een koksmes, maar ook de zijkant is verkrijgbaar in verschillende varianten. De meeste messen hebben een gladde zijkant, maar er zijn ook koksmessen met kuiltjes in het lemmet. Wüsthof heeft zelfs een koksmes met gaten in het lemmet. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook een functie. Lucht in de kuiltjes en gaten werken als antiaanplaklaag tussen mes en voedsel. Maar helpen kuiltjes tegen kleven? Wij hebben het antwoord. 

De handgreep van een koksmes

Het mes moet natuurlijk lekker in de hand liggen. Kijk daarom goed naar het ontwerp en de dikte van de greep. En let op: er zijn messen die specifiek voor links- of rechtshandigen zijn. Naast de vorm is het materiaal van belang. 

Koksmessen met een houten handgreep hebben wat extra liefde en aandacht nodig. Een mes met houten handgreep onderhouden is overigens helemaal niet zo moeilijk. Wij vertellen je er alles over in onze how-to: hoe onderhoud je een houten handgreep? Messen met een houten handgreep zijn niet geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Wil je messen in de vaatwasser kunnen reinigen? Dan adviseren wij een mes met een kunststof of rvs handgreep. 

Tip: ook al mag een koksmes in de vaatwasmachine gereinigd worden, het heeft de voorkeur om een mes altijd met de hand te reinigen.

Berg je koksmes veilig op

Wanneer je jouw koksmes los in een lade legt, loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere stalen voorwerpen. Dit is niet aan te raden voor de scherpte van je mes. Ook is graaien in een lade waar een scherp keukenmes ligt niet bevorderlijk voor je gezondheid. Gebruik daarom mesbeschermers, een ladeinzet of liever nog een goede messenmagneet of messenblok.