Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Nu besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fileermessen: fileer vlees of vis met gemak!

Een fileermes is een mes om vis en vlees te fileren. Je gebruikt het mes om de huid van de vis te verwijderen. Het mes is familie van het uitbeenmes. Ze worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Met het dunne, flexibele lemmet kan je vis (en vlees) heel dun fileren, zonder het te beschadigen. Daarnaast heb je het mes goed onder controle voor het benodigde precisiewerk dankzij het dunne lemmet.

Lees meer

59 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Keuze uit meer dan 18.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Keuze uit meer dan 18.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Keuze uit meer dan 18.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50

Een goed fileermes

Wanneer je voor de keuze staat tussen al die verschillende fileermessen waar moet je dan nog in hemelsnaam op letten? Tip: let vooral op de lengte van het lemmet.

Een goed fileermes heeft een lengte tussen de 15 en 20 cm. Een te kort lemmet maakt het moeilijk om grote stukken vis of vlees te fileren. Kies dus nooit een te kort mes, daar ga je spijt van krijgen. Een scherp mes zorgt ervoor je je mooie, dunne plakken krijgt en het vlees (of de vis) niet beschadigt, scheurt of ruïneert terwijl je aan het fileren bent.

Is de lengte en scherpte van het lemmet dan het enige waar je op moet letten?

Fileermes: de andere eigenschappen

Nee, je moet op meer eigenschappen van een fileermes letten bij jouw keuze. De levensduur van het fileermes wordt bepaald door het materiaal waarvan het gemaakt is. Het meest gebruikte staal is de roestvrije variant. Hierdoor gaat het mes lang mee omdat er geen (of minder) roest op het lemmet ontstaat en daardoor blijft het lemmet langer scherp genoeg om mee te werken.

Naast het materiaal is het ook slim om te kijken naar de flexibiliteit van het lemmet. Een flexibel lemmet zorgt ervoor dat het makkelijk en snel vis en vlees kan fileren, omdat het lemmet mee kan bewegen met structuur. Dit is echt een stukje persoonlijke voorkeur. Sommige mensen zweren bij een flexibel fileermes, anderen hebben liever een iets steviger lemmet.

Een fileermes moet net als alle andere messen goed in de hand liggen en een stevige grip bieden door middel van het handvat. Dit maakt dat je het mes veilig kan gebruiken en je hand minder vermoeid wordt terwijl je de handgreep vasthebt.

Langere levensduur door goed onderhoud

Je kan de levensduur van je mes verlengen door het grondig en regelmatig te onderhouden. Dit betekent dat je het lemmet regelmatig slijpt met een slijpsteen, slijpsysteem of slijpstaaf en dat je het mes grondig schoonmaakt na elk gebruik. Vergeet het vooral niet om het mes goed droog te maken en droog te bewaren, zo voorkom je roestvorming.

Veelgestelde vragen over fileermessen