Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Uitbeenmes versus fileermes: wat zijn de verschillen?

Een uitbeenmes lijkt sterk op een fileermes en vice versa. De benamingen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het wel degelijk verschillende messen. Ze zijn verschillend in lemmetvorm en flexibiliteit. En daarom ook in gebruik. Wij vertellen je wat de verschillen zijn!

Uitbeenmes: om vlees van botten te halen

Een uitbeenmes gebruik je om vlees te verwerken van karkassen tot panklaar vlees. Om vlees van botten te halen, voor het onthuiden en ontvliezen van vlees en voor het verwijderen van pezen. Het lemmet is stug en de slijphoek klein. Hierdoor is het lemmet vlijmscherp. Vaak is het raken van het puntje al voldoende om te snijden. Niet voor niets hebben professionele uitbeners een beschermende handschoen aan om verwondingen te voorkomen.


Fileermes: voor het flinterdun snijden van rauw of gebraden vlees of vis

Fileermessen lijken in de regel sterk op uitbeenmessen. Alleen heeft een fileermes een flexibeler en dunner lemmet. Door de flexibiliteit van het mes kan je het zo buigen dat het zeer dicht op de huid of graten snijdt. Het fileermes is, naast het verwerken van vlees, dus ook geschikt voor vis. De extra smalle vorm maakt het makkelijk om het mes te sturen. Je snijdt dus nooit teveel vlees weg. Hierdoor is het mes ideaal om zachte vleessoorten en/of platte vissen te fileren.