Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Douk-Douk zakmes: een betaalbaar traditioneel zakmes met een rijke historie

De Douk-Douk is een Frans zakmes dat al sinds 1929 wordt geproduceerd door M. C. Cognet in Thiers, Frankrijk. De traditionele zakmessen van Douk-Douk zijn voor de echte liefhebber. Het eenvoudige ontwerp van het gevouwen heft wordt gecombineerd met een artistieke gravering op de handgreep. Op het lemmet is bij veel modellen het logo van Douk-Douk geëtst, dit wordt gecomplementeerd door een filigraan-achtige tekening.

Lees meer

1 Producten

Waarom kies je voor Douk-Douk zakmessen

Het Douk-Douk zakmes is een minimalistisch vouwmes dat populair is geworden in de voormalig Franse koloniën. Het mes heeft een slipjoint mechanisme en de metalen handgreep heeft een afbeelding van de traditionele Duk-Duk dansers. Veel Douk-Douk messen zijn gemaakt van zacht carbonstaal wat een zeer hoge scherpte mogelijk maakt. Zoals bij al het carbonstaal is het hierbij wel nodig om het lemmet goed te verzorgen om roest te voorkomen. Door de historische en culturele achtergrond van dit mes is het zeer geliefd bij verzamelaars.

Het verhaal achter het Douk-Douk mes

De inspiratie voor het Douk-Douk mes is het geheime genootschap van de Duk-Duk. Dit genootschap maakt deel uit van de traditioneel cultuur van het Tolai-volk in het Rabaul-gebied van New Britain in Papoea-Nieuw-Guinea. Met religieuze, politieke en sociale doelstellingen, dit genootschap vertegenwoordigt een vorm van wetgeving en orde door middel van geesten. Deze geesten, de mannelijke Duk-Duk en de vrouwelijke Tubuan, worden uitgebeeld door mannelijke dansers. Het was verboden voor vrouwen en kinderen om naar deze figuren te kijken. Het herkenbare kostuum van de Duk-Duk dansers is ook terug te zien op de handgreep van de slipjoint zakmessen.

De geschiedenis van messenfirma Douk-Douk

M. C. Cognet is een messenfirma die al sinds 1835 actief is. In 1929 ontwierp en lanceerde Gaston Cognet de Douk-Douk, geïnspireerd door de ‘Duk-Duk’, de incarnatie van een Melanesische geest. Oorspronkelijk zijn deze messen in Frankrijk geproduceerd voor de export naar Franse koloniën in Afrika en Oceanië. De messen werden daar immens populair door de betaalbaarheid en de scheermes-scherpe snijrand.

Veelgestelde vragen over Douk-Douk