Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd Gratis verzending vanaf €50 Extra lange bedenktermijn t/m 31 januari 2019!
9,5
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Aftikkers

Informatie

Wat is damaststaal?

Vraag aan Knivesandtools:

Tegenwoordig zie je weer veel messen met een lemmet van damaststaal. Wat is nu precies damaststaal en heeft het een toegevoegde waarde?

Antwoord van Knivesandtools

Damaststaal is staal dat bestaat uit een groot aantal lagen staal die op elkaar gesmeed zijn. Damaststaal wordt ook wel damast, gedamasceerd staal, Damascusstaal of gevouwen staal genoemd.

Van oudsher was het doel van het maken van damaststaal het verbeteren van de eigenschappen van een stuk staal. Een stuk ruw staal werd uitgesmeed tot een langer stuk en vervolgens dubbelgevouwen en weer op elkaar gesmeed. Door dit meerdere keren te herhalen verkreeg men een stuk staal dat uit honderden laagjes bestond.

Dit had twee voordelen:

  • verontreinigingen die in het staal zitten worden verdeeld over het stuk staal, waardoor de zwakke plekken verdwijnen. Ook wordt de kristalstructuur van het staal door het smeden verfijnd. Hierdoor kon men zwaarden en messen maken die veel minder snel braken.
  • Tijdens het maken van damaststaal wordt het staal in een vuur verhit. Het staal neemt koolstof uit het vuur op en door het telkens te vouwen wordt de koolstof door het hele staal verspreid. De koolstof maakt het mogelijk het staal te harden.

Tegenwoordig is dit proces niet meer nodig om hoogwaardig staal te maken. Het maken van damaststaal is een kunstvorm geworden. Meestal worden twee of meer verschillende staalsoorten gebruikt. Bijvoorbeeld met een verschillend koolstofgehalte. Hierdoor wordt de laagjesstructuur beter zichtbaar.

Ook bestaat damast vaak niet meer uit laagjes maar uit complexere vormen, zoals te zien in de afbeeldingen hiernaast. Als een lemmet van damaststaal klaar is wordt het vaak chemisch of mechanisch bewerkt om de laagjes beter zichtbaar te maken.

Industrieel damast

Naast het zeer kostbare damaststaal dat kleinschalig gemaakt wordt, veelal door zeer kundige 'kunstenaars', wordt er ook industrieel damast gemaakt. Dit is het damaststaal dat meestal voor keukenmessen gebruikt wordt en veelal nog betaalbaar is. Keukenmessen van 'echt' damaststaal kosten vele honderden euro's.

Vaak wordt er bij industrieel gemaakt damast voor gekozen om een hoogwaardige normale staalsoort zoals VG10 of 3G tussen twee lagen fabrieksmatig gemaakt damaststaal te smeden. Het damast heeft dan enkel nog een sierfunctie want het staal dat de snijkant vormt bestaat uit één enkele laag. Dit is duidelijk zichtbaar in het staal op de afbeelding hieronder. Het damastpatroon eindigt onderaan de afbeelding, voor de snijkant.

Aanbod damast-keukenmessen

Bij Knivesandtools zijn van verschillende merken keukenmessen te verkrijgen met een lemmet van damaststaal. De hoeveelheid lagen damast varieert hierbij, maar de overeenkomst is duidelijk: deze messen zijn doorgaans oogverblindend mooi. Neem bijvoorbeeld de messen uit de Eden Classic Damast-serie. Of ga voor de Shun Nagare-lijn van het Japanse topmerk Kai. Weliswaar prijziger, maar een ongeëvenaarde blikvanger, waarmee snijden altijd een plezier is. En tot slot willen we graag aandacht schenken aan de verschillende Damascus-series van Sakai Takayuki. Of je nu gaat voor de 33- of de 45-laags-versie: de lemmeten van deze keukenmessen zullen je versteld doen staan. Een combinatie van een gehamerde bovenzijde en een damaststalen onderkant van het lemmet: uitermate bijzonder om te zien!

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar ontdek ook vooral zelf wat je voorkeur heeft. In ons assortiment bevinden zich bijna tweehonderd keukenmessen met een lemmet van damaststaal. Neem dus gauw een kijk!


Lees meer