Vandaag besteld, maandag in huis Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Messen slijpen & onderhoud

Japanse slijpstenen: traditioneel gezien de scherpste keuze

Het slijpen van messen is in de Japanse cultuur haast tot kunst verheven. In het land van de rijzende zon weet men precies welk gereedschap je nodig hebt om je messen vlijmscherp te slijpen. Niet voor niets hebben Japanners de hoogste levensverwachting van heel de wereld. Zoals ze zichzelf optimaal verzorgen, doen ze dit ook met hun messen. De beste slijpstenen komen dan ook niet voor niets uit Japan!

Liefhebbers en meesterslijpers kunnen met Japanse slijpstenen hun messen optimaal scherp houden. Er bestaan weliswaar methoden die wellicht sneller werken en eenvoudiger zijn. Echter, wanneer je de techniek eenmaal onder de knie hebt, is er geen enkele manier om je messen net zo scherp te krijgen als op een Japanse watersteen. We vertellen je dan ook graag hoe je slijpt op deze stenen.

Een slijpsteen is in de meeste gevallen een samenstelling van slijpkorrels en bindingsmiddel. Zodra een slijpsteen gebruikt wordt, breken er kleine korrels van de slijplaag af, waardoor er weer een nieuwe laag ontstaat. Je zult merken dat de steen na verloop van tijd (herhaaldelijk gebruik) enigszins uitholt in het midden. Om de steen weer vlak te krijgen, kun je egaliseerstenen of -poeder gebruiken. We hebben een groot aanbod aan accessoires voor slijpstenen.

Van grove naar fijne korrels

Slijpstenen zijn te onderscheiden in stenen met grove en fijne slijpkorrels. Hierbij geldt: hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Stenen met een grove korrel (tot korrel 400) gebruik je om de vouw (het echt snijdende deel) van een bot mes in model te brengen. De fijne afwerking doe je vervolgens met een steen met een kleinere korrel.

Gebruik voldoende water

Niet voor niets heten Japanse slijpstenen ook wel waterstenen. Sommige dien je voor gebruik een tijd onder te dompelen in water, andere zijn "splash & go": je hoeft ze alleen te besprenkelen. Zorg er in ieder geval voor dat er tijdens het slijpen altijd een laagje water op de steen blijft. Dit zorgt ervoor dat de slijpresten (slurry) goed afgevoerd kunnen worden en het slijpen soepel verloopt.