Pannen & Kookgerei
Gietijzeren pannen: degelijke kwaliteitspannen voor het leven
Een gietijzeren pan koop je niet voor even, maar voor het leven. De degelijke kwaliteit die merken als Le Creuset, Fissler en Combekk leveren kun je over tientallen jaren nog aan je kinderen overdragen.
Gietijzer komt langzaam op temperatuur, maar houdt zijn warmte dan wel erg lang vast. Ook de verdeling van de warmte is opvallend goed. Zware gietijzeren deksels zorgen voor erg goede afsluiting. Je verliest zo geen dampen en smaken uit de pan.
Gietijzeren braadpannen
Door de combinatie van deze eigenschappen is gietijzer erg geschikt voor braadpannen. Niet voor niets zijn de Le Creuset-braadpannen al jaren lang extreem populair. Er zijn echter ook stoere gietijzeren braadpannen van Nederlandse bodem: Combekk.
Geëmailleerd gietijzer
Omdat kaal gietijzer het een en ander aan onderhoud vergt, wordt gietijzer vaak afgewerkt met email. Heel simpel gezegd is email een superdun laagje glas. Hierdoor werkt het vrijwel hetzelfde als een reguliere antiaanbaklaag. Schoonmaken wordt hierdoor een stuk eenvoudiger en de frisse kleurtjes van het email zien er heel vrolijk uit.
Onderhoud en schoonmaken
Wil je meer weten over het gebruiken en schoonmaken van gietijzeren pannen? Bekijk dan de pagina’s over het gebruik van een gietijzeren pan en het schoonmaken van een gietijzeren pan.
Staub vs Le Creuset vs Combekk
Hoe verhouden de verschillende merken voor gietijzeren pannen zich tot elkaar? En is er sprake van een beste gietijzeren braadpan? De overeenkomsten en verschillen hebben we op een rijtje gezet.