Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Dutch Oven kopen? Traditionele gietijzeren pannen!

Een Dutch Oven is een gietijzeren pan waarmee je werkelijk alles kan. Dit geldt voor zowel de bereidingswijzen als voor de warmtebronnen waar deze pan geschikt voor is. Gebruik de pan in de oven, op de barbecue en zelfs op open vuur. Als gietijzeren braadpan voor je stoofpotje tijdens koude wintermaanden, of bak er een brood in op de camping! Vaak kun je een Dutch Oven zelfs met een driepoot boven open vuur hangen. Wanneer je begint met het koken in een Dutch Oven ontdek je pas hoe veelzijdig zo’n pan van goede kwaliteit is. Wist je bijvoorbeeld dat je bij een Dutch Oven met een deksel met opstaande rand zelfs kooltjes boven op de pan kunt leggen? Bij Knivesandtools vind je altijd de beste Dutch Ovens van goede kwaliteit.

Lees meer
30 Producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten
Snelle levering uit eigen voorraad
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
Keuze uit meer dan 17.000 producten

Dutch Oven pannen: alleen voor de BBQ?

Tegenwoordig zijn Dutch Ovens helemaal in trek bij de BBQ-community. De mooiste, creatieve gerechten zie je vanuit deze wereld langskomen. Een Dutch Oven zonder pootjes zet je gemakkelijk op de grill, en met wat creativiteit lukt dat ook vaak met een Dutch Oven met pootjes wel. Maar dat is absoluut niet de enige manier om een Dutch Oven te gebruiken! Traditioneel gezien zet je hem gewoon in een smeulend kampvuur om die hitte te gebruiken. Maar wist je dat je een Dutch Oven ook gewoon op je fornuis gebruikt? Zelfs op inductie werkt een Dutch Oven gewoon, mits hij geen pootjes heeft. Wel raden we aan goed de onderkant van de Dutch Oven te controleren op oneffenheden om krassen op de glasplaat te voorkomen. Voor de zekerheid kun je een vlamverdeler voor inductie, of een RVS inductie-adapter gebruiken. Dan weet je zeker dat je Dutch Oven geen krassen trekt op de glasplaat. Uiteraard geldt dit ook voor keramische kookplaten met een glasplaat.

Dutch Oven met of zonder pootjes?

Een Dutch Oven met pootjes koop je als je hem uitsluitend in of boven een kampvuur of, met wat creativiteit, op je barbecue of gaspit gebruikt. Een Dutch Oven zonder pootjes kun je hiervoor ook gebruiken, alleen heb je dan in open vuur een pannendrager nodig. Deze vind je tussen de Dutch Oven accessoires. Het voordeel van een Dutch Oven zonder pootjes is dat je hem ook op je kookplaat kunt gebruiken.

Dutch Oven schoonmaken: het onderhoud van een Dutch Oven

Een Dutch Oven is perfect voor het koken op open vuur. Het gietijzer kan tegen hoge temperaturen zonder te beschadigen. De meeste pannen zijn geseasoned om roesten voor het eerste gebruik te voorkomen. Wanneer je de pan voor de eerste keer gaat gebruiken maak je de pan schoon en smeer je de pan opnieuw in met olie. De coating maak je bij voorkeur met plantaardige olie zoals zonnebloem- of arachideolie. Verwarm de pan vervolgens langzaam. Doordat de poriën van gietijzer open gaan staan als het heet is trekt de olie in het ijzer en sluit zo het poreuze gietijzer af. Dit noem je inbranden, of ‘seasonen’. Deze laag voorkomt roesten en aanbranden. Geen paniek wanneer je wat roest op je gietijzer krijgt. Je kan het herstellen met een metalen borstel en vervolgens weer insmeren met olie en verwarmen. Herhaal dit proces meerdere keren voor het beste resultaat. Laat een gietijzeren pan nooit snel afkoelen. Zet de pan direct na gebruik niet onder de koude kraan. Reinig de pan niet in de vaatwasser en ruim de pan nooit nat op. Bewaar en behandel de Dutch Ovens op de juiste manier, en je hebt er je leven lang plezier van.

Wel of geen zeep voor afwassen Dutch Oven?

Veel mensen denken nog steeds dat je bij het schoonmaken van een Dutch Oven absoluut geen afwasmiddel mag gebruiken. Hier zit een kern van waarheid in: je wast net wat meer van de seasoning weg als je zeep of afwasmiddel gebruikt. Dat klopt. Het is echter ook zo dat een schonere pan de volgende keer mooier inbrandt. En als de seasoning echt goed ingebrand is, was je hem niet zomaar weg met een beetje afwasmiddel, vergeleken met alleen water.

Waarmee een Dutch Oven inbranden?

Voor het inbranden kun je verschillende soorten producten gebruiken. Zowel Petromax als Lodge hebben een eigen inbrandpasta of spray. Hiermee weet je zeker dat het compatibel is met de reeds aanwezige seasoning in de pan. Maar er zijn ook andere opties. In de Verenigde Staten gebruiken mensen graag Crisco, een soort bakvet. Dat is in Europa minder goed verkrijgbaar. Je kunt ook een plantaardige olie als zonnebloemolie of arachideolie gebruiken. Al willen we daarbij aantekenen dat je dat met heel dunne laagjes moet doen voor een goed resultaat.

Gebruik Dutch Oven

Er zijn verschillende manieren om een Dutch Oven te gebruiken. De mogelijkheden zijn afhankelijk van welke uitvoering Dutch Oven je hebt. Indien er pootjes onder de pan zitten kan je de pan direct in het open vuur zetten, het liefst op de smeulende kolen. Dit kan natuurlijk met een pan zonder pootjes ook. Echter wordt de pan al snel te heet en is de kans op aanbranden groot. Een Dutch Oven zonder pootjes kan je beter op een pannendrager in het vuur zetten. Of middels het hengsel boven het vuur hangen. Een andere manier is met gloeiende kolen of briketten waarbij je de pan op de briketten zet en een aantal briketten op het deksel legt. Dan gebruik je de pan als een oven. Het voordeel van deze manier is dat je met de hoeveelheid briketten de temperatuur goed regelt.

We adviseren om altijd rustig aan te beginnen bij het blootstellen van je Dutch Oven aan hitte. Gietijzer warmt langzaam op, en houdt zijn hitte heel erg lang en goed vast. Warm je hem dus te snel op? Dan is het lastig de temperatuur vlot omlaag te brengen. Terwijl opwarmen juist heel makkelijk gaat. Onze tip is dus: begin rustig aan, en voeg langzamerhand meer hitte toe. Wanneer je dit vaker doet krijg je er handigheid in en doe je dit als vanzelf op gevoel. Het is in ieder geval altijd belangrijk dat er genoeg vocht aanwezig is in je Dutch Oven om aanbranden te voorkomen.

Dutch Oven recepten

Wanneer je zelf begint met het koken in een Dutch Oven merk je pas hoe ontzettend veelzijdig hij is. Voor de hand ligt het om bijvoorbeeld stoofvlees te maken. Daarvoor vind je online honderden verschillende recepten. Maar je kunt in een Dutch Oven ook brood bakken. Maar ook een volledige kip braad je perfect, en wat denk je van een Chili Con Carne, of juist Chili Sin Carne? Later op de avond bij het kampvuur maak je in een Dutch Oven zelfs popcorn. De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Je wordt alleen begrensd door je eigen creativiteit.

Dutch Oven merken

Wij verkopen Dutch Ovens van de beste merken. Petromax maakt meer dan uitstekende Dutch ovens, in alle mogelijke maten. Van kleine Petromax Dutch Oven FT1 of FT3-pannen, tot de grote FT9, FT12 of FT18-pannen waarmee je een hele familie voedt. Maar ook Dutch Ovens van het Amerikaanse merk Lodge verkopen we. Evenals de voordelige Dutch Ovens van Camp Chef vind je goedkoop in onze online shop.

Dutch Oven geschiedenis

De traditionele Dutch Oven is een gietijzeren kookpan met deksel en 3 poten. Het deksel is voorzien van een opstaande rand zodat er kolen op gelegd kunnen worden. De naam zou afkomstig zijn van een Nederlandse handelaar die het in de Verenigde Staten importeerde. Met de Dutch Oven konden Nederlandse immigranten genieten van de Nederlandse keuken. In de loop der jaren werd de Dutch Oven populair onder reizigers. Dit komt omdat je met de pan zowel kan koken als bakken. Of je nu een maaltijd maakt met kip en rijst, stoofvlees en aardappelen, chili of zelfs brood en gebak: je kunt het in een Dutch Oven.

Veelgestelde vragen over Dutch Ovens