Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2025
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Staub vs Le Creuset vs Combekk

De beste gietijzeren braadpan bestaat niet, maar er zijn wel duidelijke verschillen tussen de verschillende gietijzeren pannenmerken. Er is zeker onderscheid te maken. We zetten de verschillen tussen de bekende merken Le Creuset, Staub en Combekk op een rijtje.

Op elk potje past een deksel

Het meest opvallende onderscheid zit hem in de deksel. De braadpannen van Staub hebben allen een speciaal deksel. Een plat, zwaar deksel met opstaande rand en aan de binnenkant kleine bobbeltjes die over het gehele oppervlak verspreid zijn. Via deze bobbeltjes valt condens, kookvocht, terug in de pan. Door de gelijkmatige verspreiding valt het kookvocht verdeeld terug in de pan. Hierdoor komt je volledige gerecht beter op smaak en blijft het eten sappiger. En om het condensatie-proces te versnellen kun je op de platte deksel ijsblokjes leggen, hierdoor koelt het kookvocht sneller af en druppelt het terug de pan in. Doordat de deksel zwaar is dicht deze goed af.

Staub is niet de enige met dit type deksel. Sterker nog, dit soort deksel is door Le Creuset uitgevonden. In 1932 ontwikkelden zij dit deksel met speciale kookmethode, ook wel doufeu genaamd. Nog steeds maakt Le Creuset braadpannen met dit type deksel. Het standaard deksel voor Le Creuset braadpannen is echter geen doufeu-deksel maar een concave deksel met een centraal opvangpunt. De pan gedraagt zich hierdoor anders. Kookvocht valt voornamelijk in het midden van de pan en langs de randen van de pan terug. Daarnaast is de deksel minder zwaar uitgevoerd. Hierdoor is de pan relatief lichtgewicht.

Deksels van Combekk-pannen zijn een tussenvariant. Het is geen deksel zoals die van Staub, maar ze hebben wel bobbeltjes. Aan de buitenkant mist de deksel de opstaande rand. De deksel is minder zwaar dan deksels van Staub, maar zwaarder dan deksels van Le Creuset.

Kleur bekennen

Combekk, Le Creuset en Staub maken allemaal mooie gietijzeren pannen. Pannen die net zo goed op zijn plaats zijn op het fornuis of in de oven als op je mooi gedekte dinertafel. Ze hebben wel duidelijk allemaal een eigen stijl. Combekk-pannen hebben een matte emaillaag aan de oppervlakte. De grijze en zwarte Combekk-pannen zien er stoer en industrieel uit.

Dit staat in contrast met de pannen van Staub. Deze hebben diepe, glanzende kleuren door toepassing van de majolica-email techniek. Ook Le Creuset maakt pannen met een mooie glans. En Le Creuset-pannen zijn verkrijgbaar in veel kleuren. Van traditioneel tot fris en modern. Alhoewel de kleur van de pan geen impact heeft op het bereiden van je gerechten, een mooi gepresenteerd gerecht geeft zoveel meer smaak!

Uiterlijk schoon is slechts vertoon

Niet alleen de buitenkant van de pannen is anders. Wanneer we in de pan kijken zien we ook verschil. De binnenkant van Le Creuset-pannen is crèmekleurig. Hierdoor zie je goed wat je doet tijdens het koken.

De binnenkant van Staub-pannen zijn daarentegen matzwart. De matzwarte kleur verbergt beter gebruikssporen. Voor Combekk-pannen geldt dat ze dezelfde kleur aan de buitenkant als aan de binnenkant hebben. Met de matgrijze pannen van Combekk kun je beter zien wat je doet, en met de matzwarte pannen blijven gebruikssporen beter verborgen.

Meten is weten

Volg jij recepten tot op de letter? Weeg je alles drie keer voordat je het in de pan gooit? Dan zal de geïntegreerde thermometer in Combekk-pannen je vast aanspreken! Nu hoef je niet meer de deksel van de pan te halen om de temperatuur van je gerecht de meten. Hierdoor verlies je ook geen kostbaar kookvocht!

Conclusie

Of je nu voor elegant, degelijk of provocerend gaat: er bestaat geen verkeerde keuze. Koken in een gietijzeren pan is een waar genot. Le Creuset, Staub en Combekk hebben allemaal net een andere kijk op koken, maar in de kern blijven de ingrediënten hetzelfde: gietijzer en email. Dit is al decennia een winnend recept en dit zal nog lang zo blijven. Niet verwonderlijk, deze oerdegelijke pannen gaan namelijk generaties lang mee. Pannen uit de allereerste oplage van Le Creuset zijn nog steeds in gebruik!