Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Schoonmaken van een emaillen gietijzeren pan

Een geëmailleerde gietijzeren pan biedt tal van voordelen: optimale warmteverdeling, langdurig warmtebehoud en vrijwel onbeperkte levensduur. Pannen voor het leven dus. Omdat gietijzer en email iets anders werkt dan staal en een keramische antiaanbaklaag hebben we wat tips voor je.

Schoonmaken van een geëmailleerde gietijzeren pan

Een beetje persoonlijke aandacht in de vorm van een handwasje doet een gietijzeren pan goed. Reiniging in de vaatwasser is zeer sterk af te raden. Je email wordt dof en je loopt het risico op krassen. Met de hand afwassen verlengt de levensduur van je geëmailleerde gietijzeren pan.

Aangebrande pan schoonmaken

Gebruik voor het schoonmaken van een aangebrande pan nooit agressieve reinigingsmiddelen of metalen sponsjes. Deze kunnen de email binnenlaag beschadigen. Zet na gebruik een laagje heet water in de pan met wat afwasmiddel. Denk erom dat het temperatuurverschil tussen de pan en het water niet te groot is! Laat dit water een kwartiertje in de pan staan en schrob dan in het water nog wat etensresten los. Giet het water uit de pan en zet hem onder de hete kraan. Gebruik nu weer een klein beetje afwasmiddel en schrob de pan met een afwasborstel schoon.

Spoel de pan hierna goed schoon met warm water en droog hem goed af. Nu veilig en droog opbergen in de kast en hij is weer klaar voor een volgende kooksessie.

Aangekoekte eiwitten: de bruine vlekken

Soms krijg je te maken met hardnekkigere vlekken die zich zelfs met grondig boenen niet uit het veld laten slaan. Hiervoor is iets zwaarder geschut nodig, alhoewel dat ook wel mee valt. Met azijn of citroensap kom je namelijk een heel eind. Een flinke scheut azijn of citroensap, eventueel aangelengd met wat heet water om de vlekken onder te laten staan, kan de klus klaren. Gewoon weer even laten weken en daarna schrobben. In vrijwel alle gevallen wint het zuur van de vlekken.