Voor 19.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen

Pannen & Kookgerei

Fonduepannen: om gezellig samen te eten

Fonduen is gezellig, leuk om te doen en bovendien ook erg lekker. De meest voorkomende fondue is kaasfondue. Maar het is ook leuk om een keer vleesfondue of chocoladefondue uit te proberen. Er zijn verschillende soort fonduesets voor verschillende doeleinde. Sommige fonduesets zijn geschikt voor meerdere typen fondue. Let dus goed op welke pannen geschikt zijn voor welke fondue.

Gebruik fonduepan

De inhoud van je fonduepan kan je op verschillende manieren verwarmen en warm houden. De meest gebruikte manieren om je fondue op temperatuur te houden zijn elektrisch, met een brander of met een waxinelichtje. Het voordeel van een elektrisch onderstel is dat je de fondue er zowel op kunt opwarmen als warm houden. Een elektrisch onderstel wordt meestal gebruikt voor vleesfondue. Nadeel is dat je altijd elektriciteit nodig hebt en er ligt een snoer op tafel.

Een onderstel met een brander of waxinelichtje dient enkel om de fondue warm te houden. De kaas, bouillon of chocolade verwarm je in een andere pan, in de magnetron of op het fornuis als de pan hier geschikt voor is. Wanneer de pan vuurvast is mag je de fondue op het fornuis verwarmen. Anders moet je de fondue in een ander pannetje opwarmen en overgieten.

Materiaal fonduepannen

Welk materiaal het meest geschikt is voor de fonduepan hangt af van het type fondue. Een goede fonduepan laat de inhoud smelten zonder dat deze gaat verbranden.

Fonduepannen van aardewerk zijn met name geschikt voor kaas- en chocoladefondue. Aardewerk reageert snel op warmteverandering. Hierdoor brandt je kaas of chocola minder snel aan. Ander voordeel: pannen van aardewerk zijn het meest onderhoudsvriendelijk. Vleesfondue is vaak niet mogelijk in een aardewerk pan. Dit komt omdat de warmtebron vaak niet heet genoeg wordt om de bouillon op temperatuur te houden.

RVS fonduepannen worden snel warm en zijn geschikt voor hoge temperaturen. Daarom worden RVS pannen vooral gebruikt voor vleesfondue of chinese fondue. Indien een RVS fonduepan een antiaanbaklaag heeft kan je de pan ook voor kaas- en chocoladefondue gebruiken.

Fonduepannen van gietijzer zijn het meest geschikt voor vleesfondue. Gietijzer doet er iets langer over om op temperatuur te komen maar houdt de warmte lang en goed vast. Wanneer een gietijzeren pan geëmailleerd is kan je de pan ook voor kaas- en chocoladefondue gebruiken.