Menu
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
NL
FR
Service
Cadeaubon
0

Staalsoorten voor keukenmessen

Wanneer je een mes koopt is het zeker aan te raden om je te verdiepen in staalsoorten en een staalsoort te kiezen die aansluit bij de verwachtingen die je van een mes hebt.

Wij hebben de meest voorkomende staalsoorten voor keukenmessen op een rijtje gezet, gesorteerd van 'goed voor iedereen' tot 'zeer bijzonder maar niet voor iedereen'.

X50CrMoV15- roestvast staal

X50CrMoV15 is de meest gebruikte roestvaste staalsoort voor keukenmessen door o.a. Duitse fabrikanten. Het is een goede staalsoort voor een heel groot publiek. De roestbestendigheid is groot en de snijdeigenschappen zijn prima.

Uitstekend voor gezinsgebruik en professioneel gebruik waar niet iedereen even zorgvuldig met de messen omgaat. Ter info: X staat voor roestvast, 50 voor 0.50% koolstof en 15 voor 15% Chroom. Daarnaast zitten er kleine hoeveelheden Molybdeen en Vanadium in het staal om de korrelstructuur en slijtvastheid te verbeteren.

Verkrijgbare messen van dit staal: Alle Wüsthof messen m.u.v. Silverpoint, Alle messen van Zwilling J.A. Henckels, m.u.v. 1731, Miyabi en Twin Cermax en de Damastmessen, Goldhamster messen en de Robert Herder RVS messen.


Cromova (Global) - roestvast staal

Cromova is de naam van Global voor het roestvast staal dat zij gebruiken. Het is staal met 0.8 % koolstof en de toevoegingen chroom, molybdeen en vanadium. Cromova staal heeft een fijne korrelstructuur en is erg scherp te slijpen. Het combineert goede snijdeigenschappen met een goede roestbestendigheid.

Verkrijgbare messen van dit staal: Alle Global messen

Cronodur 30 - roestvast staal

Cronodur 30 is roestvast staal met een laag koolstof gehalte en toevoeging van stikstof. Dat maakt de roestbestendigheid goed terwijl de hardheid ook goed is. Het staal belooft veel, maar we moeten zeggen dat wij weinig feedback op deze messen hebben omdat we slechts één messenserie van deze staalsoort in ons assortiment hebben.

Verkrijgbare messen van dit staal: Zwilling TWIN 1731 serie


VG10 (V-Gold 10) - roestvast staal

VG10 is een roestvaste staalsoort met een - voor roestvast staal - hoog koolstof percentage, namelijk 1%. Dit maakt VG10 harder dan de meeste roestvaste staalsoorten. De snijdeigenschappen zijn erg goed en VG10 is gemakkelijk erg scherp te slijpen.

De roestbestendigheid wordt over het algemeen goed genoemd, alleen is VG10 staal wel gevoeliger voor pitcorrosie dan staalsoorten met een lager koolstofgehalte. Op het moment dat een roestplekje ontstaat dient dit weggeslepen / gepolijst te worden, om te voorkomen dat de corrosie verder gaat. Regelmatig slijpen van de snede voorkomt corrosie die tot het uitbreken van stukjes kan leiden.

Doe messen van VG10 staal nooit in de vaatwasser en laat ze nooit in de spoelbak liggen. Zachtere staalsoorten zijn daarin wat vergeeflijker.

VG10 staal wordt vrijwel altijd gelamineerd tussen 2 lagen zachter en meer roestvast staal. Dit verhoogt de roestbestendigheid en vergemakkelijkt het productieproces. Soms worden lagen van enkel roestvaststaal gebruikt wat resulteert in een 3-laags lemmet en soms wordt 16 of 32-laags damast gebruikt, wat resulteert in een 33-laags of 65-laags lemmet.

Een andere naam voor VG10 staal is 'V-Gold 10'  Ook wordt weleens de aanduiding 'Cobalt steel' gebruikt, maar dat zou natuurlijk ook op een andere staalsoort met Cobalt kunnen slaan.

De fabrikant van VG10 staal is Hitachi maar vaak wordt de naam van de fabriek Takefu gebruikt, die het staal gelamineerd op de markt brengt.

Verkrijgbare messen van dit staal: Eden Classic Damast serie, enkele messen van Sakai Takayuki, de messen van Kai Shun, Tojiro en de Zwilling J.A. Henckels Miyabi serie.


SG2 / SGPS - Roestvast poederstaal

SG2 en SGPS zijn twee namen voor het zelfde poederstaal. Door de fijne structuur en goede verdeling van de elementen is het mogelijk meer legeringselementen toe te voegen dan bij gewoon roestvaststaal. Hierdoor nemen de hardheid en snijdeigenschappen toe. Desondanks is de roestbestendigheid van SG2 / SGPS hoger dan die van VG10 staal.

Net als VG10 staal wordt SG2 / SGPS staal vrijwel altijd gelamineerd verwerkt. Het damaststaal dat daarvoor wordt gebruikt is echter iets harder dan bij de VG10 messen, wat de krasbestendigheid ten goede komt.

Verkrijgbare messen van dit staal: Eden Susumi.


D2 / SKD11 - Roestvast poederstaal

D2 en SKD11 zijn namen voor het zelfde poederstaal. Door de fijne structuur en goede verdeling van de elementen is het mogelijk meer legeringselementen toe te voegen dan bij gewoon roestvaststaal. Hierdoor nemen de hardheid en snijdeigenschappen toe. D2 / SKD11 staal is iets harder dan SG2 / SGPS staal maar door het lagere chroomgehalte ook minder roestvast. Het wordt soms een semi-roestvaste staalsoort genoemd.

Net als VG10 staal wordt D2 / SKD11 staal vrijwel altijd gelamineerd verwerkt.


M66 / ZDP-189 - Roestvast poederstaal

ZDP-189 wordt door Zwilling J.A. Henckels M66 staal genoemd en is het hardste roestvast poederstaal dat op dit moment van schrijven (2012) beschikbaar is. Van alle poeder stalen bevat het het hoogste gehalte aan legeringselementen. Zwilling J.A. Henckels weet een hardheid van ca. 66 Rockwell C te bereiken. ZDP-189 is heel hard en slijtvast, maar gevoeliger voor corrosie en uitbreken van stukjes dan bijvoorbeeld SG2 / SGPS en D2 / SKD11. Daarnaast is ZDP-189 moeilijk te slijpen.

Net als VG10 staal wordt M66 / ZDP-189 staal vrijwel altijd gelamineerd verwerkt.

Verkrijgbare messen van dit staal: Zwilling Twin Cermax


Koolstof staal HRC 60 - (niet roestvast) koolstofstaal

Rober Herder gebruikt koolstof staal dat tot een hardheid van 60 Rockwell C wordt gehard. Vandaar de naam HRC 60. Dit staal is met een hardheid van 60 Rockwell C hard, maar niet extreem hard. Het koolstofpercentage is 0.8%.

Verkrijgbare messen van dit staal: Robert Herder messen m.u.v. de roestvast stalen messen


Aogami / Blue Paper Steel - (niet roestvast) koolstofstaal

Aogami is Japans voor blauw papier. Blue Paper Steel heeft zijn naam te danken aan het papier waarin de fabrikant Hitachi het staal verpakt. Het is een variant op het z.g.n. White Paper Steel; een zeer zuivere staalsoort gewonnen uit ijzerrijk rivierzand, met enkel koolstof als legeringselement. White Paper Steel is gelijk aan het traditionele Tamahagene-staal waarvan de Japanse zwaarden werden / worden gemaakt, maar dan op een moderne wijze gemaakt.

Het koolstof bevindt zich in dit staal hoofdzakelijk in het kristalrooster en nauwelijks op de grensvlakken tussen de kristallen wat de kwaliteit te goede komt. Verder bevat het staal door de geavanceerde productiewijze nauwelijks verontreinigingen zoals zwavel, die de staalkwaliteit negatief beïnvloeden. White Paper Steel is daarom een zeer zuivere staalsoort.

Blue Paper Steel is White Paper Steel met toevoeging van kleine hoeveelheden chroom en wolfraam. Dat maakt het staal wellicht iets minder traditioneel maar verbetert de eigenschappen. Blue Paper Steel is beter bestand tegen corrosie en chipping dan White Paper Steel, hoewel het zeker geen roestvaste staalsoort is.

Blue Paper steel wordt gemaakt in 3 gradaties: #2, #1 en Super. Voor de Eden Kanso Aogami messen wordt 'nummer 2' gebruikt met 1,2% koolstof. Dit levert hard (62-63 HRC) mes op dat vlijmscherp geslepen kan worden en toch bijzonder sterk is.

Verkrijgbare messen van dit staal: Eden Kanso Aogami


Andere materialen dan staal

Er worden al jaren lang pogingen gedaan om het ultieme mes te maken dat nooit geslepen hoeft te worden.

In praktijk pakt dat echter anders uit. Wij zijn nog geen messen tegengekomen die deze belofte waarmaken. Zie ook ons artikel over keramische messen.