Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is een universeelmes? En wat snij je er mee?

Het universeelmes: de alleskunner in de keuken! Populair om het functionele, compacte en hanteerbare design. Maar wat definieert nou eigenlijk een universeelmes? En wat snij je er precies mee? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het universeelmes!

Wat is het formaat van universeelmes?

Wat een universeelmes definieert is het formaat. Deze zit tussen die van een officemes en een koksmes in. De gemiddelde lemmetlengte van een officemes zit namelijk tussen de 7 en 11 cm. En die van een koksmes rond de 17 en 18 cm. Met uitschieters richting de 20 cm en soms wel 30 cm lang. Met een gemiddelde lemmetlengte van rond de 13 en 15 cm zit een universeelmes daar precies tussenin.

Desondanks is het formaat voornamelijk een richtlijn. Neem dit dus met een korreltje zout. Het komt best voor dat een merk een mes, dat qua formaat op een universeelmes lijkt, een officemes noemt. En ook koksmessen en Japanse santoku’s zijn er met een lemmetlengte van 14 en 15 cm.

De lemmetvorm

Dat brengt ons bij het tweede punt: de lemmetvorm. Een universeelmes heeft een spitse en slanke lemmetvorm. Je ziet zelden een universeelmes met een hoog lemmet of een stompe, afgeronde punt. Zoals bij een officemes, koksmes of santoku wél het geval is. Hieraan herken je een universeelmes dus meteen.

Wat snij je met een universeelmes?

Het voelt vrij breed om ‘alles’ te zeggen. Maar, als we dat bij één type keukenmes mogen zeggen, dan is dat het universeelmes. Het zit hem al in de naam. Deze divers inzetbare functionaliteit dankt het mes voornamelijk aan de bovengenoemde lemmetlengte en lemmetvorm.

De spitse, dunne punt leent zich perfect voor precieze snijtaken. Denk aan het in vorm snijden van kleine groenten. Zoals een teentje knoflook, een stukje gember of een pepertje. Of het kleinsnijden van kruiden. Ook is het lemmet lang genoeg voor het doormidden snijden van de meeste groenten en fruit. Zolang de diameter van hetgeen dat je snijdt maar iets kleiner, of gelijk, is aan de lemmetlengte. Zo kun je over het algemeen met een universeelmes prima een courgette of aubergine kleinsnijden.

Is een universeelmes dan ook geschikt voor het snijden van vlees of vis? Ja, dit kan prima! Al moeten we wel toevoegen: een keukenmes dat speciaal ontworpen is voor één specifiek doeleinde is vaak net iets beter geschikt. Dus overweeg voor het snijden van vlees een vleesmes en voor het snijden van vis een fileermes.

Voor wie is een universeelmes geschikt?

Eigenlijk heel simpel: voor iedereen! Een universeelmes is een geweldige toevoeging aan iedere keuken. Gebruik het mes voor kleinere snijtaken naast een koksmes of een santoku. Maar ook voor wie het gemiddelde koksmes nét iets te groot of te zwaar is, blinkt een universeelmes uit.

Nieuwsgierig naar de hele selectie universeelmessen? Deze vind je hier!