Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Houten snijplank onderhouden

Het onderhoud van een houten snijplank roept nog wel eens vragen op bij onze klanten. Want hoe zorg je ervoor dat een mooie houten snijplank jarenlang mooi blijft?

Voor- en nadelen van hout

Laten we beginnen bij het begin: hout is een natuurproduct. Dit betekent dat het prachtig getekend is door moeder natuur. Het betekent ook dat het wat grillige, natuurlijke eigenschappen heeft meegekregen. Een houten snijplank werkt namelijk. Daarmee bedoelen we niet per se dat er brood op de plank komt, hoewel hij daar wel voor gebruikt kan worden. Met werkend hout bedoelen we dat het afhankelijk van vochtigheid en temperatuur uitzet en krimpt. Hout leeft als het ware. Hierdoor kunnen scheuren en kieren ontstaan. Buiten het feit dat die kieren en scheuren esthetisch niet echt aantrekkelijk zijn, kunnen ook bacteriën zich er gemakkelijk schuilhouden. Iets wat we willen voorkomen dus.

Antibacteriële werking

Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je namelijk snijdt en er ontstaan groeven in de plank, dan komen daar bacteriën in. Het ding is dat een groef in een kunststof snijplank zich (deels) om de viezigheid in de groef heen sluit. Dan kun je dus gaan afwassen, maar is de kans aanwezig dat je niet alles uit de groef wast. Een houten snijplank sluit zich niet om de viezigheid heen maar opent zich juist tijdens het reinigen. Daar kun je dus gewoon alles uit de groef wassen. Daarnaast helpt de tannine in het hout een handje door een groot deel van de bacteriën te doden.

Het zou zuur zijn als je houten snijplank al snel niet meer mooi is

Schoonmaken na gebruik

Wanneer je een houten snijplank gebruikt hebt kun je hem het best even afspoelen en schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Gebruik van afwasmiddel is niet altijd nodig, maar is na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis wel aan te raden. Zorg ervoor dat je de plank netjes afdroogt, nat wegleggen zorgt ervoor dat het hout toch wil werken. Zijn arbeidsethos is bewonderenswaardig, maar een snijplank moet het lekker rustig aan doen. Zet hem na het afdrogen het liefst rechtop. Hierbij is het belangrijk dat de nerf van het hout verticaal staat. Zo wordt de kans op kromtrekken een stuk kleiner.

Kan een houten snijplank in de vaatwasser?

Van de vaatwasser moet een houten snijplank niets hebben. Het is mishandeling. De plank wordt in een vaatwasser heel nat en heet gemaakt, vervolgens laten we hem snel afkoelen en opdrogen. Dat is vragen om scheuren. Dan hebben we het nog niet eens over de bijtende rommel die in een vaatwasserblokje zit…

Voorkom grote schade

Niet alleen een vaatwasser kan grote schade aanbrengen, als gebruiker heb je er zelf ook een handje in. Onjuist gebruik van je snijgereedschap heeft namelijk veel invloed op de levensduur van je snijplank. Hak niet met een keukenmes en zet niet te veel kracht tijdens het snijden van vlees of groentes. Hiermee creëer je diepe inkepingen in het hout die lastig te repareren zijn. Ja, hout kan opgeschuurd worden, maar zie dit als een laatste redmiddel wanneer het oppervlak té beschadigd is, en een normale reiniging niet meer voldoet om de plank schoon te krijgen.

Houten snijplank oliën

Naast het schoonhouden van een houten snijplank, is het ook belangrijk om het hout in topconditie te houden. Hiervoor hoeven we niet naar een atletiekbaan, een beetje olie doet namelijk een hele hoop. Als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Voor het oliën van een houten snijplank kun je het beste een geur- en smaakloze olie gebruiken. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. (Let op: gebruik van amandelolie is af te raden wanneer je een notenallergie hebt) Ook witte minerale olie is geschikt maar wij adviseren het gebruik van Eden Snijplankolie. Gebruik geen olijfolie omdat dit plakkerig en viezig wordt. Dat wil je natuurlijk niet.

Een houten snijplank oliën doe je het beste met een geur- en smaakloze olie, zoals druivenpitolie

Groot onderhoud

Wanneer je een houten snijplank gaat oliën is stap één het reinigen van de plank. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn. Strooi hier bovenop (zee)zout en pak een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Wrijf hiermee het zout en het sap of de azijn over de plank en laat het een kwartiertje intrekken. Zo wordt de snijplank brandschoon. Spoel het vervolgens af en droog de plank met een theedoek of keukenpapier. Het is belangrijk dat de plank goed droog is. Zo wordt de olie straks beter opgenomen.

Besprenkel de plank met citroensap of witte azijn en smeer de plank hiermee in
Bestrooi de plank vervolgens met (zee)zout en wrijf dit vervolgens over de plank heen
Spoel de plank na de voorgaande stappen af en droog de plank vervolgens met een theedoek of keukenpapier

Nu is de plank klaar om geolied te worden. Druppel de olie op de plank en wrijf het in met een stuk keukenpapier of een schone vaatdoek. Laat de olie rustig intrekken en geef de snijplank de tijd om de olie op te nemen voor je hem gebruikt. Herhaal dit oliën na het rusten net zo lang tot de plank geen olie meer opneemt. Dit is een teken dat de plank verzadigd is.

Druppel de olie een beetje verspreid op de plank
Pak een schone vaatdoek of een stuk keukenpapier en wrijf de olie in de plank

Klein onderhoud

Het volledige proces inclusief het vooraf reinigen met zuur en zout doe je (afhankelijk van het gebruik) elke 2 tot 4 maanden. Tussendoor kun je de plank gewoon even afwassen en drogen zoals je dat dagelijks na gebruik doet, waarna je hem behandelt met de olie. Zo houd je het hout tussen de grote beurten door ook in topconditie. Afhankelijk van het gebruik doe je dit om de week, of elke maand. Wanneer de plank uitgedroogd aanvoelt weet je dat het tijd is voor een nieuw laagje olie.

Houten snijplank opbergen

Als je een prachtige houten snijplank in bezit hebt, laat je deze natuurlijk het liefst op het aanrecht liggen. Maar wij kunnen het ons ook voorstellen dat de plank af en toe in de weg ligt en plaats moet maken. Let dan op met waar je snijplank opbergt. Leg de plank bijvoorbeeld niet plat en/of nog vochtig in de la, maar zet hem altijd rechtop. Ook als de plank wel droog is. Pas op met direct zonlicht en voorkom daarmee verkleuring en bewaar de plank ook liever niet naast het fornuis.

Snijplank voor het leven

Wanneer je jouw snijplank op deze manier regelmatig van wat liefde, aandacht en olie voorziet blijven de snijplank en jij een hele poos blij met elkaar.

Met het juiste onderhoud blijft je snijplank in topconditie!

Nu weet je exact wat je moet doen om je houten snijplank tiptop in orde te houden! Toch toe aan een nieuwe houten snijplank? Of gewoon nieuwsgierig naar ons aanbod? Bekijk alle houten snijplanken. Wil je na het lezen van dit topic zelf aan de slag met het onderhouden van je houten snijplank? Bekijk dan onze selectie aan snijplankolie.