Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Buying guide: hoe kies je een herenmes?

Met herenmes wordt over het algemeen een zakmes bedoeld met een luxe en chique uitstraling. Vaak is een herenmes wat kleiner van stuk, al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Herenmesjes zijn er in verschillende prijsklassen, al vind je vooral in de hogere prijsklasse de echt bijzondere en exclusieve herenmessen. De naam herenmes laat je bijna denken dat dit geen mes voor dames is, maar dat is natuurlijk niet zo. Van oudsher komt de term simpelweg van ‘gentlemans knife’, maar wat ons betreft kan dat net zo goed over de ladies gaan. Zo’n prachtig herenmes is een fraaie toevoeging aan je outfit. Of je nou man of vrouw bent.

Japanse zakmessen

Japan is een land waar het ambacht van het smeden en slijpen van messen diep verankerd is in de cultuur. Dit is terug te zien in de hoogwaardige staalsoorten die worden gebruikt voor de productie van Japanse zakmessen, die bekend staan om hun extreem scherpe sneden. Veel van deze messen zijn ook gemaakt van prachtig damaststaal. Dat maakt ze nog net wat meer extra.


Laguiole messen

Laguiole-messen zijn de ultieme vorm van het herenmes, met hun bourgondische uitstraling en geschiktheid voor het snijden van biefstuk. In sommige restaurants in de Aubrac is het zelfs de norm om geen steakmes te gebruiken, verwachtend dat de gast zijn eigen Laguiole-mes uit zijn zak haalt. Helaas worden Laguiole-messen vaak nagemaakt, maar bij ons kunt u vertrouwen op echte kwaliteitsmerken zoals Forge de Laguiole, Fontenille Pataud en Laguiole en Aubrac.


Damast zakmessen

Damast zakmessen, ook wel bekend als damascus zakmessen, symboliseren stijl, succes en smaak. Of het nu gaat om herenmessen of EDC-zakmessen, damaststaal is een populaire keuze voor het lemmet. Het gebruik van damaststaal geeft een zakmes dat extra tikje luxe en stijl en onderscheidt het van andere 'normale' zakmessen. Kortom, damast zakmessen staan voor luxe en stijl.


Traditionals

Andere populaire herenmessen zijn de zogenaamde 'Traditionals'. Een verzamelnaam voor een groep klassieke messen die vaak al vele decennia op dezelfde manier worden gemaakt. Deze messen staan soms bekend als 'grandpa knives' omdat ze doen denken aan de messen die opa vroeger had. Traditionals zijn verkrijgbaar in vele soorten en worden gemaakt door verschillende fabrikanten. Wij hebben een prachtige collectie Traditionals op voorraad.


Slipjoints

Slipjoint zakmessen behoren tot één van de oudste mesontwerpen ter wereld. Al meer dan een eeuw worden er wereldwijd zakmessen gemaakt die geen volledige vergrendeling hebben. Een slipjoint-vergrendeling betekent eigenlijk dat er enkel weerstand geboden wordt tegen dichtklappen. Niet een volledige blokkering. Slipjoint zakmessen zijn vaak stijlvol en chic in ontwerp, perfect als herenmes dus!


Duitse zakmessen

Messenmakers uit Duitsland staan bekend om hun zakmessen van hoge kwaliteit, vakmanschap en traditionele productiemethoden. De zakmessen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en zijn vaak voorzien van unieke ontwerpen, waardoor ze zowel nuttig als verzamelbaar zijn. Het productieproces in Solingen, de messenhoofdstad van Duitsland, wordt strikt gereguleerd om te zorgen dat messen uit Solingen aan hoge kwaliteits- en duurzaamheidseisen voldoen.


Zakmessen met hoorn handgreep

Hoorn is een uitstekend materiaal voor handgrepen omdat het sterk, duurzaam en licht van gewicht is. Ook heeft het een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling. Elk stuk hoorn is uniek door de verschillende, natuurlijke patronen die het kan hebben en het materiaal is van zichzelf erg gripvriendelijk. Tot slot is hoorn is een goede isolator, het houdt de handen warm in koude omstandigheden en voorkomt snel zweten in warme omstandigheden.


Zakmessen met houten handgreep

Een zakmes met een houten handvat is sierlijk, comfortabel, duurzaam en vaak betaalbaar. Het is een van de meest gebruikte handgreepmaterialen voor zakmessen. Perfect voor een chic herenmes dus! Hout is een natuurproduct en dus heeft ieder mes een unieke tekening. Er zijn veel verschillende soorten hout, ieder met een unieke uitstraling. Denk aan hout soorten zoals, eikenhout, walnoothout, olijfhout, donker hout, licht hout, gekleurd hout, exotisch hout en nog veel meer. Er is voldoende keuze voor iedereen!


Tweehandig te openen zakmessen

Tweehandig te openen zakmessen hebben vaak een chiquere en vriendelijkere uitstraling dan eenhandig te openen zakmessen. Niet heel gek dat deze in de herenmessen keuzehulp staan dus. Wat vooral handig is, is dat in sommige landen de wetgeving een stuk coulanter is over zakmessen die je met twee handen moet openen dan zakmessen die je met één hand opent.


Conclusie

De term 'herenmes' is subjectief en gebruik je om naar elk mes te verwijzen die je als verfijnd of chic beschouwd. De term wordt dus vaak gebruikt om kleine, licht gewicht zakmessen aan te duiden. De grootste merken voor herenmessen zijn: Böker, Buck, Mcusta, Fällkniven, Case Knives, Rough Ryder. Nog meer hulp nodig bij je keuze? Hier hebben we een Top 10 herenmessen voor je samengesteld. Daarnaast hebben we natuurlijk een totaaloverzicht met honderden herenmessen.