Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2024
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Survival messen: hoe kies ik een survival mes?

Survival messen zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Inmiddels hebben we zoveel merken voor je geselecteerd dat het kiezen tussen die merken best lastig kan zijn. Daarom leggen wij uit wat een echt survival mes is, wat hij moet kunnen en hoe je het survival mes kiest dat het best bij jou past.

Wat is een survival mes?

Om iets te kunnen zeggen over verschillende survival messen is het belangrijk om eerst vast te stellen wat een survivalmes eigenlijk is. Dit is aan interpretatie onderhevig, dus we hebben het in dit geval over hoe wij hier naar kijken.

Wij zien een survival mes als een robuust en veelzijdig vaststaand mes waarop je in een survivalsituatie moet kunnen vertrouwen, ongeacht de omstandigheden. Met een survivalmes moet je hout kunnen splijten (batonneren), een vuurtje kunnen maken en voedsel kunnen bereiden. Je moet hem kunnen gebruiken voor houtbewerking, zoals het maken van een onderkomen. Maar ook voor de jacht moet een survivalmes niet terugdeinzen. En het mes moet tegen een stootje kunnen.

Op basis van het bovenstaande hebben wij al een grove selectie gemaakt op onze pagina met survival messen. Dan hebben we het nog over honderden verschillende messen. Daarom proberen we je wegwijs te maken in een aantal populaire keuzes en belangrijke overwegingen.

Welke staalsoort voor een survival mes?

Een van de eerste dingen die je moet bepalen is het soort staal. En dan in eerste instantie nog niet eens de specifieke staalsoort, maar meer de categorie. Messenstaal laat zich namelijk opdelen in drie categorieën: koolstofstaal, gereedschapsstaal en roestvast staal. Het is erg belangrijk om te weten dat er binnen die drie categorieën vele honderden verschillende staalsoorten zijn die ieder weer hun eigen eigenschappen hebben. En die staalsoorten kunnen door een verschil in hittebehandeling ook weer heel anders gedragen. We claimen daarom ook niet dat we hier de absolute waarheid verkondigen, we geven enkel de grote lijnen aan.

ESEE is toch wel een van de meesters van de koolstofstalen messen.

Ook kun je een koolstofstalen survivalmes eenvoudig in het veld naslijpen. Je levert er wat scherptebehoud voor in, maar daar krijg je slijpgemak voor terug

Koolstofstaal

Koolstofstaal is een staalsoort met een hoog koolstofgehalte. Maar dat had je misschien al wel verwacht, gezien de naam. Koolstofstaal, of “carbonstaal”, is niet roestvast. Leg het nat weg of laat er fruitzuren op achter en de roest zal er na een paar uur/dagen op zitten. Ook zout (water) wordt niet gewaardeerd. Om roest tegen te gaan wordt koolstofstaal bij outdoormessen vaak voorzien van een coating. Dat scheelt weer een stukje onderhoud. Voor die roestgevoeligheid krijg je gelukkig wel wat terug. Een koolstofstalen survivalmes is namelijk erg taai en breukvast. Je kunt hem erg zwaar belasten zonder dat het mes (of een deel van de snede) breekt. Ook kun je een koolstofstalen survivalmes eenvoudig in het veld naslijpen. Je levert er wat scherptebehoud voor in, maar daar krijg je slijpgemak voor terug.

**Voorbeeld:**het koolstofstaal dat het vaakst voorkomt moet wel 1095-staal zijn.

Roestvast staal

Roestvast messenstaal is een staalsoort met een hoog koolstofgehalte, net als koolstofstaal, alleen is er dan ook een groot deel chroom toegevoegd. Dat chroom beschermt het staal voor een groot deel tegen roest. Niet helemaal: het is immers alleen roestvast, niet roestvrij. Een roestvaste staalsoort is vaak iets lastiger te slijpen dan koolstofstaal, al verschilt dat erg per type. Over het algemeen gesproken is een roestvaste staalsoort iets minder bestand tegen harde klappen. Een survivalmes met een roestvaste staalsoort raden wij aan wanneer je weet dat je een zeer vochtige/zoute omgeving in gaat, zonder goede manieren om je mes te onderhouden.

Voorbeeld: enkele roestvaste staalsoorten die we vaak zien in outdoor-/survivalmessen zijn: VG10, CoS, Sandvik 12C27, AUS8 en Böhler N690.

De Fällkniven Pro-serie is een populaire keuze in de roestvaste categorie.

Gereedschapsstaal

Dan hebben we nog gereedschapsstaal. Dit zijn de staalsoorten die een hoog koolstofgehalte hebben en wel wat chroom, maar niet genoeg om helemaal in de categorie koolstofstaal of roestvast te vallen. Ze combineren het beste van beide werelden. Na verloop van tijd kunnen ze best roesten, maar niet zo snel als koolstofstaal. Tegelijk kunnen ze vaak wel zwaar gebruik hebben en zijn ze (vaak) goed na te slijpen.

**Voorbeeld:**enkele vaker voorkomende gereedschapsstaalsoorten zijn Sleipner en D2.

De handgreep van een survival mes

Een goed lemmet is natuurlijk cruciaal. Maar vergeet ook niet dat je het mes nog een beetje fatsoenlijk vast moet kunnen houden. De handgreep is minstens zo belangrijk! Een van de meest populaire handgreepmaterialen voor survivalmessen is micarta. Dat is een composietmateriaal van linnen en kunsthars. Het resultaat is een ongelofelijk sterk materiaal. Micarta biedt erg goede grip, zelfs wanneer het nat is. Het kan tegen temperatuurschommelingen en verschillen in luchtvochtigheid. Micarta is ook nog eens onderhoudsvrij, slijtvast en erg comfortabel in de hand. Een subliem materiaal voor bijna ieder mes.

De micarta handgrepen van ESEE worden al jarenlang geroemd om hun sublieme eigenschappen.

Nog zo’n stabiel materiaal is G10. Dat wordt gemaakt van glasvezel met kunsthars. Qua eigenschappen en gebruik lijkt het enorm op micarta. Alleen doet micarta het qua grip in natte omstandigheden vaak net iets beter.

Rubber kom je ook vaak tegen als handgreepmateriaal. Soms puur rubber, soms een synthetische mix en soms als “overmould” rond een kern van een ander materiaal. Rubber is natuurlijk compleet ongevoelig voor vocht en afhankelijk van de aangebrachte textuur biedt het ontzettend goede grip. In heel veel situaties is rubber dan ook een perfect stabiel materiaal. Zeker in natte omstandigheden. Als we dan toch een minpuntje moeten noemen is rubber vaak iets minder goed bestand tegen grote hitte.

Ontworpen als survivalmes voor Zweedse straaljagerpiloten is de Fällkniven F1 een zeer capabel survivalmes met rubberen handgreep.

Houten handgrepen kiezen we liever niet. Waarom niet? Dat heeft te maken met de stabiliteit van hout. Hout kan eigenlijk altijd barsten en kan van vorm veranderen (werken) wanneer de luchtvochtigheid en/of temperatuur verandert. Natuurlijk zijn er gestabiliseerde en gelamineerde houtsoorten waarbij dit minder een rol speelt. Wij nemen in een survivalsituatie echter liever geen risico’s en spelen graag op safe met een synthetisch materiaal.

Welk survivalmes moet ik dan hebben?

Op basis van bovenstaande overwegingen kom je waarschijnlijk al een heel eind in je zoektocht. Om je nog iets beter op weg te helpen hebben we nog een aantal tips.

Kies een merk met een goede reputatie

De meest vooraanstaande survivalmesmerken in ons assortiment zijn ESEE KnivesKA-BAROntario Knife CompanyFällkniven en TOPS. Dit betekent natuurlijk niet dat dit de enige goede messenmerken zijn. Het zijn populaire merken omdat ze in de categorie survivalmessen een breed assortiment goede messen maken.

Denk goed na over het gewicht en de lemmetlengte

Een ESEE Junglas is zo lang dat je er grote blokken hout mee kunt kloven. Erg handig. Tegelijkertijd zorgt het lange lemmet ervoor dat de Junglas ook best zwaar is. Voor jezelf moet je afwegen (bijna letterlijk) of je het zwaardere mes op vindt wegen tegen de voordelen van een langer mes.

Populaire keuzes en onze aanbevelingen

Tot slot nog een aantal populaire keuzes en messen die wij aanbevelen.

ESEE Model 5

De ESEE Model 5 is een onverwoestbaar survivalmes gemaakt van 1095-koolstofstaal. Erg taai, makkelijk zelf na te slijpen. Het dikke lemmet splijt hout alsof het niks is en de micarta handgreep wordt alom geroemd.

Fällkniven S1 Pro

Wil jij simpelweg het beste survivalmes hebben? Dan is de Fällkniven Pro-serie een aanrader. Roestvast CoS-staal dat zich eenvoudig zeer scherp laat slijpen en tegelijk tegen een stootje kan. Een rubberen handgreep die onder alle omstandigheden goed blijft. Zeer compleet geleverd in een waterdichte koffer met dubbelzijdige slijpsteen. Verkrijgbaar als F1 Pro (klein), S1 Pro (allround middelmaat) en A1 Pro (groot outdoor “zwaard”).

KA-BAR Becker BK2

De KA-BAR Becker BK2 is een beest van een mes, meer bang voor je buck krijg je nergens. De BK2 is gemaakt van het taaie 1095-koolstofstaal en zo dik dat batonneren kinderspel is. De schede is eenvoudig, veelzijdig en goed. De handgreep van Zytel is comfortabel, maar wij raden de als combideal verkrijgbare upgrade naar micarta aan.

Cold Steel Master Hunter

De Cold Steel SRK CPM 3V is een mes uit de buitencategorie. Ontworpen als jachtmes, maar zo solide en van zo’n fijne staalsoort gemaakt dat hij ook als survivalmes excelleert. CPM 3V wordt soms wel eens de onbreekbare staalsoort genoemd. Best goed te slijpen, goed scherptebehoud en zo sterk dat je er een baksteen mee door kunt slaan.

Conclusie

Zoals je merkt is het kiezen van het beste survivalmes niet zo eenvoudig. Wel hopen we dat je door dit artikel weet waar je op moet letten wanneer je een survivalmes koopt. Hier vind je een verzameling van al onze survival messen.