Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe kies je een clip voor een schede?

Je hebt een mes met een Kydex of kunststof schede. Zo’n schede met allemaal bevestigingsogen. Wellicht zit er bij het mes al een riemclip of riemlus die op de schede is gemonteerd. Maar misschien wil je juist wel iets anders? Daarom zetten we een aantal opties voor je op een rijtje, en vertellen we je ook waar je op moet letten wanneer je een draagoptie wilt monteren.

De innovaties op het gebied van dit soort draagopties houden niet op, maar er zijn over het algemeen vier stijlen te identificeren, elk met typische eigenschappen.

Stevige riemclips, zoals Tek-Lok’s

Tek-Lok-stijl clips zijn een populaire keuze voor zowel professionele gebruikers als enthousiaste verzamelaars. Ze zijn gemaakt van duurzaam polymeer en bieden een stevige bevestiging aan riemen van verschillende breedtes. Tek-Lok clips hebben een vergrendelingsmechanisme dat voorkomt dat de schede per ongeluk loskomt, zelfs bij intensief gebruik. Vaak zijn ze in te stellen op verschillende riembreedtes, soms zelfs zo breed dat je ze rond een politiekoppel passen. Handig aan een Tek-Lok is dat er een veelheid aan bevestigingsgaten is. Vaak zitten deze gaten 12,7 mm uit elkaar, ofwel: een halve inch. Met een Tek-Lok draag je een schede verticaal of horizontaal aan je riem en door de breedte kantelt de schede niet zo snel rond je riem.

Clips met grip, zoals UltiClips

Ulticlip is een andere populaire optie die bekend staat om zijn veelzijdigheid. In tegenstelling tot traditionele riemclips, klemt de Ulticlip zich vast aan kleding of andere materialen zonder dat een riem nodig is. Al kun je ze vaak op aan een riem wel klemmen. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die hun messen discreet in de broekzak willen dragen, of zelfs in de broekband. Ulticlip is ontworpen om een sterke grip te bieden, zelfs op dunne stoffen. Het is ook instelbaar voor verschillende draaghoeken, waardoor het geschikt is voor zowel rechtshandige als linkshandige gebruikers. Handig zijn de UltiClip Slim-modellen die extra smal zijn, waardoor ze zelfs op kleine en smalle schedes te plaatsen zijn.

Flexibele riemlussen, ook wel IWB Straps genoemd

IWB Straps, wat staat voor “Inside-the-Waistband Straps”, zijn speciaal ontworpen voor het dragen van messen op de heup, binnen de tailleband van een broek. Ze worden meestal geleverd met verstelbare riempjes en bieden een stevige bevestiging aan de schede. IWB Straps zijn ontworpen om discreet te zijn en zorgen voor een verborgen draagoptie zonder dat er extra apparatuur nodig is. Doordat de bandjes flexibel zijn bewegen ze met je mee, wat zorgt voor extra comfort. Met IWB Straps kun je een mes verticaal in de broekband dragen, maar met twee exemplaren ook horizontaal achter je rug. Ook wel “Scout Carry” genoemd.

Harde clips voor MOLLE webbing: MOLLE Locks

MOLLE Locks zijn specifiek bedoeld voor bevestiging aan MOLLE-webbing, die vaak wordt gebruikt op tactische uitrusting en rugzakken. Ze bieden een stevige bevestiging aan het platform en zorgen ervoor dat de schede veilig op zijn plaats blijft, zelfs tijdens intense activiteiten. MOLLE Locks zijn meestal gemaakt van stevig nylon of polymeer en hebben een eenvoudig te gebruiken vergrendelingssysteem. Ze stellen gebruikers in staat om hun messen op een gemakkelijk toegankelijke locatie te dragen tijdens outdooravonturen of militaire operaties. Daarnaast kun je een MOLLE-Lock vaak ook wel rond je riem dragen.

Hoe kies je een clip?

Bij het kiezen van een riemclip voor een Kydex schede is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en het beoogde gebruik van het mes. Overweeg factoren zoals draagstijl, bevestigingsmogelijkheden en gebruiksscenario's. Elk type riemclip heeft zijn eigen unieke voordelen en kan een verschil maken in termen van comfort, veiligheid en toegankelijkheid. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of je de clip wel kunt monteren op de schede. Vaak wordt, zeker bij messen van Amerikaanse merken, gebruik gemaakt van een spatiëring van 12,7 mm of 25,4 mm (een halve of een hele inch). Veel clips zijn dus ook berekend op deze spatiëring. Stelregel is: zolang je maar twee schroeven kunt vastzetten, zit de schede goed aan de clip vast. Eventueel kun je wat borgmiddel gebruiken om te voorkomen dat de schroeven los komen.

Houd ook rekening met de ruimte die op de schede beschikbaar is. Zitten de ogen erg dicht tegen de ‘verdikking’ van het mes in de schede aan? Dan heb je wellicht niet de ruimte voor een brede clip. Soms is dit op te lossen met rubberen spacer-ringen. Soms door hem net anders te monteren. Soms gaat de combinatie clip-schede gewoon niet.

Extra handig is het wanneer een clip, of schede, naast bevestigingsogen ook een sleuf heeft. Deze biedt net wat meer flexibiliteit in het monteren.

Een schede met naast bevestigingsgaten ook sleuven.

Monteren van een draagoptie: de joker

Kom je net niet lekker uit in het monteren van je clip aan je schede? Dan kun je altijd nog de joker inzetten: de UltiClip UltiPlate biedt een heel platform aan gaten en sleuven waardoor je altijd wel een manier vindt op je clip te monteren. Gebruik de UltiPlate ook voor MOLLE-Lok’s, Tek-Loks of andere draagopties van andere merken. Het geeft je bijvoorbeeld ook de flexibiliteit om schedes diagonaal te dagen. Soms even puzzelen, maar uiteindelijk past het hiermee vrijwel altijd.

Tip: Vergeet niet een set schroeven en rubberen spacers mee te bestellen. Hierin zitten verschillende lengtes, die je afhankelijk van de dikte van de schede en clip wel eens nodig kunt hebben.