Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

NL

Voor iedere situatie een geschikte bijl

Je wilt graag weten welke bijl voor jou het meest geschikt is. Dat is een vraag die niet zo simpel te beantwoorden is. Er bestaan immers veel verschillende soorten bijlen. De belangrijkste vraag is wat je met de bijl wilt gaan doen, zoals: hakken, kloven of werpen. Als je de bijl voor een ander doel gebruikt dan waar hij voor geschikt is, dan kost dat je onnodig veel energie en dat kan gevaarlijk zijn. Bij het maken van een keuze speelt het gewicht van de bijlkop en de lengte van de steel een grote rol. We hebben een keuzehulp gemaakt om je op weg te helpen in het ruime assortiment bijlen.

Inhoud

Hakbijlen: voor het vellen van een boom

Je hebt een hakbijl nodig als je moeiteloos bomen wilt vellen (omhakken). Hakbijlen beschikken over een perfecte balans tussen ergonomie en snijkracht. Bij een hakbijl is het belangrijk dat de slagkracht efficiënt wordt overgebracht. Vervolgens moet deze slagkracht leiden naar een effectieve snede. Het vellen van een boom is een heel bijzondere ervaring. Tevens is het een van de gevaarlijkste bezigheden ter wereld. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en waar je rekening mee moet houden. Tips hoe je dat het veiligst doet? Lees dan how-to: zelf een boom kappen.

Kloofbijlen en -hamers: zelf hout kloven

Speciaal voor het kloven van hout zijn er kloofbijlen en kloofhamers. De kop van een kloofbijl heeft de vorm van een wig. Hiermee splijt je soepel en snel een blok hout uit elkaar. Sla niet met een (kloof)bijl op een metalen wig! Dit beschadigd het bijlhuis van de bijl. Voor het slaan op een metalen wig gebruik je een kloofhamer. Onder groot kloven verstaan wij het verwerken van de stam van de boom tot kleinere stukken, die geschikt zijn voor op de droogstapel en later voor in de openhaard of voor op een kampvuur. Meestal doe je groot kloven met net gekapt of gezaagd hout. Vers hout splijt makkelijker en gekloofd hout droogt sneller. Wacht dus niet te lang met kloven als je een boom gekapt hebt! Meer weten over groot kloven? Lees dan how-to: zelf hout kloven.

Top 5 kloofbijlen

Handbijlen: voor aanmaakhoutjes, klein kloven en splijten

Voor de kleinere hakklusjes is een handbijl zeer geschikt. Een handbijl wordt ook wel een bosbijl, jagersbijl of trekkingbijl genoemd. Met deze bijlen maak je eenvoudig aanmaakhoutjes en zijn ideaal voor het medium tot lichtere kloofwerk voor een kampvuurtje. Door het compacte formaat neem je de handbijl eenvoudig - in of aan je rugzak - mee wanneer je gaat hiken of kamperen. Meer weten over klein kloven? Lees dan how-to: zelf aanmaakhout maken.

Werpbijlen: voor het werpen

Ooit begonnen in Amerika, maar inmiddels ook populair in Europa: bijl werpen. Een levendige competitie. Deze bijlen worden ook wel tomahawks of werpbijlen genoemd. Ze komen oorspronkelijk van de Indianen vandaan. Werpbijlen zijn door hun lichte gewicht ook populair  bij bushcrafters en hikers.

Bijlen om te kloven, hakken, vellen en werpen: wat moet je nog meer weten?

Als je meer informatie wilt over kloofbijlen, hakbijl, velbijlen en werpbijlen, lees dan ook zeker het volgende artikel: wat moet je weten over bijlen? We lichten de verschillende soorten bijlen verder toe.

Alles over bijlen

Op de pagina Alles over bijlen vind je alle informatie die je nodig hebt voor een volledige bijlervaring. Van de anatomie van een bijl tot een uitleg over hoe je het beste een boom omhakt. Ook leggen we uit hoe je het beste een bijl slijpt. Kortom: dompel je helemaal onder in de wereld van bijlen.

Gerelateerde topics
contact
(078) 481 771Bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Verzendkosten in België

Bestellingen boven de € 50,- GRATIS verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
ups
gls
Afhalen
ups
Betalen
payment-bancontactmrcash
payment-kbcpaymentbutton
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
BEBelgië (Nederlands)