Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Keuzehulp bijlen: voor elke situatie een geschikte bijl

Je wilt graag weten welke bijl voor jou het meest geschikt is. Dat is een vraag die niet zo simpel te beantwoorden is. Er bestaan immers veel verschillende soorten bijlen. De belangrijkste vraag is wat je met de bijl wilt gaan doen, zoals: hakken, kloven of werpen. Als je de bijl voor een ander doel gebruikt dan waar hij voor geschikt is, dan kost dat je onnodig veel energie en dat kan gevaarlijk zijn. Bij het maken van een keuze speelt het gewicht van de bijlkop en de lengte van de steel een grote rol. We hebben een keuzehulp gemaakt om je op weg te helpen in het ruime assortiment bijlen. Welke soorten bijlen zijn er?

Inhoud

Hakbijlen: voor het vellen van een boom

Je hebt een hakbijl nodig als je moeiteloos bomen wilt vellen (omhakken). Hakbijlen beschikken over een perfecte balans tussen ergonomie en snijkracht. Bij een hakbijl is het belangrijk dat de slagkracht efficiënt wordt overgebracht. Vervolgens moet deze slagkracht leiden naar een effectieve snede. Het vellen van een boom is een heel bijzondere ervaring. Tevens is het een van de gevaarlijkste bezigheden ter wereld. Het is daarom belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en waar je rekening mee moet houden. Tips hoe je dat het veiligst doet? Lees dan how-to: zelf een boom kappen.

 • Deze bijlen zijn speciaal ontworpen voor het vellen (omhakken) van bomen. Maar zo’n bijl is ook goed goed voor het weghalen van boomwortels.
 • De velbijl wordt altijd met twee handen gebruikt.
 • Een hakbijl/velbijl dient scherp te zijn om veel materiaal af te nemen.
 • Het gewicht van een hakbijl ligt meestal tussen de 1,5 en 2,5 kg.
 • De lengte van een hakbijl ligt meestal tussen de 50 en 65 cm.

Kloofbijlen en -hamers: zelf hout kloven

Speciaal voor het kloven van hout zijn er kloofbijlen en kloofhamers. De kop van een kloofbijl heeft de vorm van een wig. Hiermee splijt je soepel en snel een blok hout uit elkaar. Sla niet met een (kloof)bijl op een metalen wig! Dit beschadigd het bijlhuis van de bijl. Voor het slaan op een metalen wig gebruik je een kloofhamer. Onder groot kloven verstaan wij het verwerken van de stam van de boom tot kleinere stukken, die geschikt zijn voor op de droogstapel en later voor in de openhaard of voor op een kampvuur. Meestal doe je groot kloven met net gekapt of gezaagd hout. Vers hout splijt makkelijker en gekloofd hout droogt sneller. Wacht dus niet te lang met kloven als je een boom gekapt hebt! Meer weten over groot kloven? Lees dan how-to: zelf hout kloven.

 • De kloofbijl heeft een kenmerkend zware kop. Door dit gewicht kun je er ook niet mee hakken.
 • De kloofbijl heeft op het begin een dunne kop, zodat de bijl makkelijk het hout ingaat. Daarna wordt de kop dikker, waardoor het hout eenvoudig splijt.
 • De snede van een kloofbijl is recht en onbeschadigd, maar hoeft niet scherp te zijn.
 • Met een kloofhamer kun je ook op een (metalen) wig slaan. Met elke andere bijl kan dat niet. Een kloofhamer herken je aan de dikke, massieve kop en een platte, hamerachtige achterkant.
 • Een kloofbijl of kloofhamer is zowel verkrijgbaar in klein als in groot formaat, de lengte loopt daardoor flink uiteen (van zo'n 40 cm tot wel 90 cm).
 • In principe gebruik je de kloofbijl met beide handen, ook vanwege het gewicht.
 • Het gewicht van een kloofbijl of kloofhamer is afhankelijk van de lengte, maar ligt meestal tussen de 1,5 tot 3,5 kg.

Benieuwd naar de beste kloofbijlen? Bekijk dan onze toplijst!

Handbijlen: voor aanmaakhoutjes, klein kloven en splijten

Voor de kleinere hakklusjes is een handbijl zeer geschikt. Een handbijl wordt ook wel een bosbijl, jagersbijl of trekkingbijl genoemd. Met deze bijlen maak je eenvoudig aanmaakhoutjes en zijn ideaal voor het medium tot lichtere kloofwerk voor een kampvuurtje. Door het compacte formaat neem je de handbijl eenvoudig - in of aan je rugzak - mee wanneer je gaat hiken of kamperen. Meer weten over klein kloven? Lees dan how-to: zelf aanmaakhout maken.

 • Bij uitstek geschikt voor de kleine hakklusjes, zoals het maken van aanmaakhout.
 • Onmisbaar tijdens ieder kampeeravontuur. Gebruik de bijlkop voor het snijden van feathersticks, * zodat een paar vonken van een firesteel genoeg zijn om een vuurtje te starten.
 • Over het algemeen gebruik je de bijl met één hand. De bijl is niet te groot en niet te zwaar.
 • Een trekkingbijl/bosbijl dient vlijmscherp te zijn om veel materiaal af te nemen.
 • Het gewicht van een handbijl ligt meestal tussen de 600 g en 1,5 kg.
 • De lengte van een handbijl ligt meestal tussen de 45 en 65 cm.

Werpbijlen: voor het werpen

Ooit begonnen in Amerika, maar inmiddels ook populair in Europa: bijl werpen. Een levendige competitie. Deze bijlen worden ook wel tomahawks of werpbijlen genoemd. Ze komen oorspronkelijk van de Indianen vandaan. Werpbijlen zijn door hun lichte gewicht ook populair  bij bushcrafters en hikers.

 • Oorspronkelijk is de werpbijl ontworpen om mee te werken. De ene kant was dan iets scherper dan de andere kant. De bottere kant werd gebruikt op delen van de boom die de scherpte van de bijl aantasten, zoals knoesten.
 • Tegenwoordig wordt de werpbijl vooral gebruikt bij wedstrijden.
 • Het gewicht van een werpbijl ligt meestal rond de 1 kg.
 • Meestal ligt de lengte van een werpbijl tussen de 30 en 40 cm.

Benieuwd naar de beste werpbijlen? Bekijk dan onze toplijst!

Alles over bijlen

Op de pagina Alles over bijlen vind je alle informatie die je nodig hebt voor een volledige bijlervaring. Van de anatomie van een bijl tot een uitleg over hoe je het beste een boom omhakt. Ook leggen we uit hoe je het beste een bijl slijpt. Kortom: dompel je helemaal onder in de wereld van bijlen.