Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

NL

ESEE Buyers Guide: welk ESEE-mes past bij mij?

ESEE Knives maakt enorm veel verschillende survivalmessen. Van klein tot groot, geschikt voor keukentaken of voor grof hakwerk. Soms verschillen de messen alleen qua lengte, soms ook qua dikte en slijping. Net die nuances kunnen voor jou het verschil maken. Daarom hebben wij de meest voorkomende ESEE-modellen op een rij gezet, met daarbij omschrijvingen die je helpen bij je keuze.

ESEE Junglas

We beginnen met een groots mes: de ESEE Junglas. Een grote machete, maar ook gewoon vaststaand mes tegelijk. Door zijn flinke lemmetdikte is hij prima te gebruiken voor veel voorkomende kamptaken als het bouwen van een onderkomen of het kloven van hout. Door zijn lemmetlengte is hij echter ook erg handig om dichte begroeiing weg te snoeien.

ESEE Junglas II

De ESEE Junglas II beschikt over dezelfde kwaliteiten als de normale ESEE Junglas. Het enige verschil is de lemmetlengte. De Junglas II is iets compacter. Net iets fijner in een kleinere ruimte en minder gewicht om mee te dragen.

ESEE 6

De ESEE 6 is geen kapmes, maar gewoon een groot vaststaand mes. Een flink lemmet, groot genoeg om dikke takken te splijten, en een comfortabele grip.

ESEE 6HM

De ESEE 6HM heeft hetzelfde lemmet, enkel de hangreep is gemodificeerd. De grote uitstulping voor je wijsvinger is weg en de greep is wat ronder gemaakt. Hierdoor is de HM-variant net iets meer een bushcraftmes geworden. Ook wordt hij standaard geleverd met een lederen schede

ESEE 5

De vreemde eend in de bijt in het rijtje 6, 5, 4, 3. De ESEE Model 5 heeft namelijk een flink dikker lemmet. Zoveel dikker zelfs dat de ESEE 5 twee keer zwaarder is dan de ESEE 6, terwijl hij een paar centimeter korter is. Het mid-size survivalmes dat vrijwel niet kapot te krijgen is. Nog meer solide dan de ‘normale’ ESEE-messen.

ESEE Laser Strike

De ESEE Laser Strike is qua afmetingen vergelijkbaar met de ESEE 4. De Laser Strike heeft alleen een net iets andere punt en in de handgreep is een klein setje verborgen waarmee je vuur kunt maken. Een echt survivalmes dus.

ESEE 4

De ESEE 4 is echt een allemansvriend. Een mooie middelmaat die groot genoeg is er vrijwel alles mee te doen in een survival- of bushcraftsituatie, en tegelijkertijd compact genoeg om geen blok aan je been te zijn. Wat ons betreft is dit het meest allround ESEE-mes uit het huidige assortiment.

ESEE 4HM

De ESEE 4HM is wederom een mes met een lemmet dat gelijk is aan zijn non-HM-variant: de ESEE 4. De grote uitstulping voor je wijsvinger is weg en de greep is wat ronder gemaakt. Hierdoor is de HM-variant net iets meer een bushcraftmes geworden. De rondere greep zorgt namelijk voor minder 'hot spots' en het maakt langdurig werken wat prettiger. Ook wordt hij standaard geleverd met een lederen schede.

ESEE 3

De ESEE 3 is de kleinere broer van de ESEE 4. Nog steeds voor veel taken groot genoeg hoor, maar wel iets korter en lichter. Wanneer je van plan bent je ESEE op de schouderband van je rugzak of vest te dragen is de ESEE 3 de betere keuze wat ons betreft.

ESEE 3HM

De ESEE 3HM is wederom een mes met een lemmet dat gelijk is aan zijn non-HM-variant: de ESEE 3. De grote uitstulping voor je wijsvinger is weg en de greep is wat ronder gemaakt. Hierdoor is de HM-variant net iets meer een bushcraftmes geworden. Ook wordt hij standaard geleverd met een lederen schede.

ESEE Camp-Lore-modellen

ESEE JG3

De ESEE JG3 is ontworpen door ESEE-instructeur James Gibson. Een geschikt mes voor zowel bushcraft als jacht.

ESEE PR4

De ESEE PR4 is de moderne incarnatie van het klassieke Kephart-mes. Ontworpen door Patrick Rollins, hoofdinstructeur bij de ESEE-survivalschool. De PR4 is volgens hem een fantastisch allround bushcraftmes.

ESEE RB3

De ESEE RB3 is ontworpen door ESEE-instructeur Rueben Bolieu. Weer een bushcraftmes, maar dan met een scandi-snede. Nog beter geschikt voor houtbewerking. Ook als jachtmes doet de RB3 het uitstekend.

ESEE CR2.5

De ESEE CR2.5 is een kleiner mesje, ontworpen door Cody Rowen. Een kleiner mes dat goed is voor fijnere houtbewerking, maar ook voor het bereiden van eten.

ESEE Nekmessen

ESEE Izula

De ESEE Izula is een compact nekmes dat meer kan dan je in eerste instantie zou zeggen. Zijn geringe afmetingen maken de Izula compact genoeg om in veel situaties bij je te hebben. Tegelijk is 6,7 cm lemmetlengte genoeg voor veel vaak voorkomende werkzaamheden.

ESEE Izula II

De ESEE Izula II is net de ESEE Izula en heeft hetzelfde lemmet, maar dan met een iets langere handgreep.

ESEE Candiru

De ESEE Candiru is een supercompact nekmesje, geschikt als backup-mes of als EDC. Handig in een kleine survivalkit of voor naast een groter mes als de ESEE Junglas.

Hoe zit het met andere ESEE-messen?

Naast deze lijst met messen zijn er nog andere modellen. Die hebben wij weggelaten uit dit overzicht omdat ze minder vaak verkocht worden, of omdat ze zo significant eigenzinnig zijn dat hun individuele kwaliteiten voor zich spreken. Ook brengt ESEE vrijwel jaarlijks nieuwe modellen uit, zo ook wellicht na het verschijnen van dit artikel.

Gerelateerde topics
contact
(078) 481 771Bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Verzendkosten in België

Bestellingen boven de € 50,- GRATIS verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
ups
gls
Afhalen
ups
Betalen
payment-bancontactmrcash
payment-kbcpaymentbutton
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
BEBelgië (Nederlands)