Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Onderhoud van een vaststaand mes

Zoals de naam al enigszins verklapt hebben vaststaande messen over het algemeen geen bewegende delen. Of het nou gaat om een survivalmes, jachtmes of bushcraftmes. Ieder vaststaand mes moet je net zoals een zakmes, schoonmaken. Het zwaartepunt bij deze messen ligt echter meer bij roestpreventie dan bij smering.

Opbergen van een vaststaand mes

Laten we beginnen met iets wat misschien niet helemaal onder onderhoud valt, maar zeker niet onbelangrijk is. Het opbergen van een vaststaand mes. Of het nou gaat om een jachtmes, bushcraftmes of een survivalmes, het juist opbergen is voor ieder vaststaand mes erg nuttig. Door het mes altijd op te bergen in een perfect passende schede, beschadigd het lemmet minder snel en wordt het minder makkelijk in contact gebracht met vocht of zuren. Hierdoor blijft het lemmet langer scherp waardoor je het minder vaak hoeft te slijpen en zorgt het ervoor dat er minder snel onderhoud nodig is.

Staalsoort en roest

Zoveel messen, zoveel verschillende staalsoorten lijkt het wel eens. Grofweg kun je een onderscheid maken tussen staal met een hoog koolstofpercentage (carbonstaal) en een staalsoort met een minder hoog gehalte koolstof (roestvast staal). Zoals de naam al een beetje doet vermoeden is het roestvaste staal beter bestand tegen roest. Het is echter niet roestvrij. Wanneer je een roestvast mes nat of vuil opbergt en je er langere tijd niet om bekommert zal ook een roestvast mes corrosie gaan vertonen.

Lees meer over waarom roestvast staal toch kan roesten!

Door het verhogen van het aandeel koolstof in het staal wordt het vaak een stuk harder en kan het scherper geslepen worden. Een nadeel van zo’n hoog koolstofgehalte is dat de roestbestendigheid sterk afneemt. Het is dus belangrijk hier maatregelen tegen te nemen.

Schoonmaken van een vaststaand mes

Om te voorkomen dat je mes gaat roesten is het schoonhouden van het lemmet essentieel. Natuurlijk maak je een mes direct na gebruik al schoon, voor zover de situatie dat op dat moment toelaat. Het is echter onvermijdelijk dat zich op termijn vuil opbouwt rond de krop en in eventuele jimping (duimgroeven op de rug van het lemmet). Pak hiervoor gewoon een satéprikker en peuter het vuil netjes weg

Het kan natuurlijk zo zijn dat zich toch roest op de snede vormt. Gelukkig is dit op de snede niet zo erg. Je slijpt het namelijk zeer eenvoudig weer weg. Hiervoor kun je gewoon jouw favoriete slijpmethode gebruiken.

Invetten van een vaststaand mes

Om te voorkomen dat je mes snel roest kun je het mes invetten. Zeker wanneer je een mes langere tijd niet gebruikt is dit essentieel ter voorkoming van roest. Met Benchmade Blue Lube Cleanser of met een Marine Tuf-Cloth van Sentry Solutions zorg je ervoor dat je mes goed beschermd wordt tegen roest. Breng de Benchmade Blue Lube aan over het hele lemmet en verspreid het met een schone poetslap.

Wanneer je op deze manier zuinig met je messen omgaat weet je zeker dat je roest de baas blijft.

Carbonstaal en coating

Om carbonstaal te beschermen tegen roest wordt het vaak voorzien van een coating. Iets wat we bij het door ESEE veelgebruikte 1095-carbonstaal zien bijvoorbeeld. Deze coating zorgt ervoor dat verreweg het grootste deel van het lemmet beschermd is. Echter zullen de snede en eventuele beschadigingen van de coating op de rest van het staal nog steeds kunnen roesten. Dus ook deze messen komen met een beetje liefde het beste tot hun recht. Naast het gigantische aantal staalsoorten bestaan er ook nog een enorme hoeveelheid verschillende coatings. Net zoals bij staal heeft iedere coating zijn krachten. Alle coatings beschermen het staal tegen roest maar natuurlijk niet voor 100% dus welke coating het mes ook van voorzien is, uiteindelijk zal het schoongemaakt moeten worden.

De KA-BAR 1217 met een donkere coating

Het uit elkaar halen van een vaststaand mes

Een vaststaand mes uit elkaar halen is gewoonlijk niet nodig. Van buitenaf zijn de messen goed schoon te houden en er komt weinig materiaal tussen het staal en het handvat. Mocht het echter toch nodig zijn om de handvatten van je vaststaand mes af te halen dan heeft Wera Tools een breed assortiment met schroevendraaiers voor elk schroefje of boutje. Houd er wel rekening mee dat de garantie kan vervallen als blijkt dat het mest uit elkaar is gehaald!