Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp ik een damast keukenmes?

Wij hebben inmiddels meer dan 200 keukenmessen met een lemmet van damaststaal in het assortiment. Damaststaal is staal dat bestaat uit een aantal lagen staal die op elkaar gesmeed zijn. Het maken van damaststaal is een kunstvorm. Dat maakt dat geen enkel mes hetzelfde patroon heeft, elk mes is dus uniek! Geen wonder dat men zich afvraagt of een lemmet van damaststaal geslepen kan worden. Het antwoord is kort en krachtig.

Keukenmessen met een lemmet van damaststaal zijn eenvoudig zelf te slijpen. Sterker nog: er is geen verschil met het slijpen van elk ander mes. Het enige wat wij willen meegeven is: doe voorzichtig. Want een damast keukenmes is meestal kostbaar en het is zonde als er krasjes op het lemmet komen. Dus als je weet hoe je een keukenmes moet slijpen, dan kan je prima een lemmet van damaststaal slijpen. Heb je geen idee hoe je een mes moet slijpen? Lees dan verder.

Verschillende slijpmethoden

Er zijn verschillende manieren om je keukenmes te slijpen. Iedere methode kent zijn eigen techniek en werkwijze, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Is een werkelijk vlijmscherp resultaat voor jou het belangrijkst en ben je bereid er de nodige uurtjes aan oefening in te steken? Dan bevelen we het gebruik van slijpstenen aan. Hiermee bereik je zonder twijfel de allerscherpste snede. Heb je juist geen zin om er al teveel tijd in te steken, probeer dan een doortrekslijper of een elektrische slijpmachine. Of hecht je er waarde aan te kunnen variëren in slijphoeken, zonder dat je deze hoeft te gokken? Bekijk dan onze handmatig te bedienen slijpsystemen. Voor het dagelijks onderhoud van je keukenmes zou je een slijpstaaf kunnen overwegen. Met een goede lederen strop geef je je messen tot slot de finishing touch: je laat ze glimmen als nooit tevoren.

Let op: Een lemmet van damaststaal kun je meestal niet aanzetten op een aanzetstaal. Deze messen hebben over het algemeen een hardheid van 59 HRC of hoger. Het staal van het mes is dan harder dan het staal van het aanzetstaal, waardoor uiteindelijk beide beschadigen.

Per slijpmethode hebben wij voldoende instructievideo’s en infotopics om je op weg te helpen.

Eden Classic Damast keukenmessen
Tojiro Shippu Black keukenmessen

Onderhoud damast keukenmessen

Wij adviseren om je keukenmessen altijd met de hand af te wassen, zeker als je een keukenmes van damast hebt. Agressieve reinigingsmiddelen in het vaatwasblokje doen je mes onherstelbare schade aan. Wasmiddel tast gehard staal en kunststoffen aan met als mogelijke gevolgen o.a. roestvlekjes op het lemmet en doffe handvatten.

Daarnaast is bij reiniging in de vaatwasser de kans groot dat het mes met een ander hard voorwerp in contact komt. Bijvoorbeeld in de bestekbak. Hierdoor kan de snede beschadigen en dat komt de scherpte van het mes niet ten goede. En als de vaatwasser niet meteen wordt aangezet kunnen spijsresten (kruiden, sauzen, sappen) het lemmet beschadigen en ontstaan er vlekken.

Tel alle bovenstaande punten bij elkaar op en je begrijpt waarom wij adviseren alle keukenmessen met de hand af te wassen.

Opbergen damast keukenmessen

Bewaar je keukenmessen nooit los in de keukenla. Wanneer het mes los in een lade ligt loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere harde voorwerpen, net als in de bestekbak. Hierdoor kunnen er bramen op de snede ontstaan. Bepaald niet bevorderlijk voor de scherpte van je mes. Bovendien zijn damast keukenmessen en waar kunstmerk en mogen ze gezien worden! Gebruik bij voorkeur mesbeschermers, een houten messenblok of liever nog een goed messenmagneet waar je jouw messen met trots op presenteert.

Alles weten over damaststaal? Lees dan ons infotopic: ‘Wat is damaststaal?’.