Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe moet je sabreren?

Heb jij wat te vieren? Zoals een bruiloft of verjaardag? Bewapen jezelf met een champagnesabel! Het sabreren van een fles champagne ziet er altijd erg indrukwekkend uit. Het is ongetwijfeld de meest feestelijke manier om een fles bubbels te openen. Wil jij leren hoe je een fles opent met een van onze champagnesabels (en zo indruk maakt op je gasten)? Wij helpen je graag!

Stap voor stap sabreren

In dit artikel leggen we precies uit hoe je een fles champagne sabreert. Dat doe je in een aantal simpele stappen:

  1. Haal de folie van de fles
  2. Verwijder de muselet of maak hem los, zet hem iets hoger op de fles en draai hem dan weer vast
  3. Vind de laslijn
  4. Leg de fles in je niet-dominante hand, met je duim in de holle bodem van de fles. De fles zelf rust op de andere vier uitgestrekte vingers. De laslijn wijst naar boven
  5. Houd de champagnesabel vast in je dominante hand
  6. Oefen de beweging die je gaat maken: volg de laslijn met de champagnesabel een aantal keer. Stop bij de lip van de fles
  7. Maak de beweging helemaal af, stop niet bij de lip, maar sla door

Deze stappen werken we hieronder verder uit.

Wat is sabreren?

Wanneer je een fles champagne sabreert, sla je het bovenste stukje (inclusief kurk) van de fles. Omdat er veel druk op de fles zit, spuit dit stukje van de fles af. De kracht waarmee het wegschiet is zo hoog dat er geen glassplinters in je drinken terechtkomen.

Een voorwaarde om een fles bubbels te sabreren, is dat er genoeg druk op zit. Bij een fles champagne is dat 6 bar. De kurk schiet echt van de fles als je hem eraf slaat. Omdat op een fles prosecco maar 3 bar druk zit, is die niet geschikt om te sabreren. Op een fles Cava zit dan wel weer genoeg druk. Maar laten we eerlijk zijn, het sabreren is echt wel het meest indrukwekkend met een fles champagne.

Om te sabreren gebruik je een champagnesabel. Die heb je in verschillende modellen. Je hebt kleine, praktische sabeltjes die je makkelijk bij je draagt. Maar vaak is een champagnesabel een indrukwekkend ‘zwaard’ dat gezien mag worden. Veel mensen hangen de sabel aan de muur of zetten hem ergens neer ter decoratie wanneer hij niet gebruikt wordt. Omdat de snede niet geslepen is, is de sabel ook niet gevaarlijk.

Zo’n champagnesabel ziet er dus erg mooi uit. Ook is het lemmet heel geschikt om te graveren. Geen wonder dus dat de sabel een populair cadeau is voor bijzondere gelegenheden. Wil jij een champagnesabel uit ons assortiment aan iemand cadeau geven? Wij graveren hem graag voor je!

Gebruik altijd een fles champagne die goed gekoeld is, ongeveer 6 ˚C. De fles heeft de goede temperatuur als hij minimaal 3 uur in de koelkast gelegen heeft, of als hij minimaal een uur in een emmer met ijs heeft gelegen. Wanneer je een fles champagne gaat sabreren, is het belangrijk om de fles ondersteboven in de emmer met ijs te zetten. Je moet er namelijk voor zorgen dat de nek goed koud is.

Zorg dat je op een veilige plek staat. De kurk met een stukje glas eraan vliegt met flinke snelheid van de fles. Je moet dus zorgen dat er niets en niemand in de weg staat. Wij adviseren daarom om buiten te sabreren.

Haal nu de folie van de fles af. Om de kurk zit de muselet, het soort muilkorfje. Je kunt ervoor kiezen om die er helemaal af te halen, maar wij kiezen er altijd voor om hem los te maken, iets naar boven over de lip te plaatsen, en hem dan weer vast te draaien. Waarom? De kans bestaat dat de kurk al van de fles schiet wanneer je de muselet er helemaal af haalt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wel is het belangrijk om de muselet boven de glazen lip te plaatsen. Met je sabel wil je het glas raken, en niet de draad.

Iedere fles heeft een verticaal laslijntje dat langs de hals van de fles loopt. Dit is de plek waar de twee helften van de fles aan elkaar gemaakt zijn. Als je rechtshandig bent, leg je de fles in je linkerhand met de laslijn naar boven (als je linkshandig bent leg je hem in je rechterhand). Je duim leg je in de holte aan de onderkant van de fles (de ziel). De fles zelf rust op je vier uitgestrekte vingers. Zorg dat de fles lekker ontspannen in je hand ligt in een hoek van ongeveer 30 tot 40 graden naar boven gericht.

Ga een paar keer met je sabel langs de fles. Dit om te wennen aan de beweging en om te kijken of je hem op de juiste manier vast hebt. Ook merk je zo of er geen oneffenheden op de fles zitten. Je haalt je sabel over de laslijn tot aan de opstaande rand van de lip.

Nu is het tijd om echt te sabreren: herhaal de beweging die je hebt geoefend, maar nu maak je hem helemaal af. Je hoeft niet hard te slaan, als je maar in een gecontroleerde en vloeiende beweging slaat. Je stopt niet bij de opstaande rand, maar slaat door totdat je arm helemaal gestrekt is.

Houd de fles nog even vast in een hoek van ongeveer 45 graden. Als je hem meteen rechtop zet, gaat het namelijk nog meer schuimen. Dat betekent dat er champagne verloren gaat, en dat is natuurlijk zonde!

Dan is het nu tijd om de champagne in te schenken. Proost!