Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je met een HORL 2?

Een mes slijpen met een HORL 2, het kan toch niet zo makkelijk zijn als het eruit ziet? Maar dat is het dus wel! Met een HORL 2 is het slijpen van je keukenmessen een peulenschil. Wij vertellen precies hoe je het doet.

Wat is de HORL 2?

Laten we beginnen door even kort de HORL 2 uit te leggen. Wanneer je je mes slijpt met een “normale” slijpsteen, haal je het mes over de slijpsteen. De HORL is anders, want hierbij rol je de steen langs de snede van het mes. Er is geen water voor nodig, en met een magneet houd je het mes automatisch in de juiste slijphoek.

Wat heb je nodig?

Je wilt je mes slijpen met een HORL 2: wat heb je dan precies nodig?

  • Een bot keukenmes. Je moet natuurlijk iets hebben om te slijpen.
  • De HORL 2 messenslijper. Die bestaat uit de slijper zelf en de magneet waarmee je het mes op de juiste plek houdt.

Zo slijp je met de HORL 2

Slijpen met een HORL 2 is echt heel eenvoudig. Je begint met het plaatsen van het mes tegen de magneet. Kies voor de slijphoek van 15° of 20°. De hoek van 15° is vooral geschikt voor Japanse keukenmessen. Die van 20° is zeer geschikt voor Westerse keukenmessen. Een Westers mes is over het algemeen namelijk van wat zachter staal. Dit kan niet in een 15° hoek geslepen worden. Door de mogelijkheid om in een 20° hoek te slijpen kun je ook de meeste zakmessen met de HORL 2 slijpen.

Wanneer je het mes tegen de magnetische basis bevestigd hebt, beweeg je het slijpsysteem langs het mes. Je begint met de slijpschijf met diamant (J400 grit). Hiermee zorg je ervoor dat het mes weer een rechte snede en een vaste slijphoek krijgt. Dit doe je ongeveer een minuut per kant.

Vervolgens draai je de messenslijper om en gebruik je de keramische slijpschijf (J1000 grit). Hiermee krijg je het mes weer vlijmscherp. Ook dit doe je ongeveer een minuut per kant. En that’s it! Je mes is weer helemaal scherp. Zo simpel is het!

Zorg er wel voor dat je na het slijpen het siliconenrubber en het mes even goed schoonmaakt om krasjes te voorkomen.

Andere slijphoek dan 15° of 20°

Met de magnetische basis zet je je mes vast op een hoek van 15° of 20°. Maar wat als je mes in een andere hoek geslepen is, bijvoorbeeld 18°? Dat is geen probleem! Je kunt je mes nog altijd gewoon met de HORL 2 slijpen.

Je kunt namelijk prima zelf een slijphoek voor je mes kiezen. Als je het mes lang genoeg in één van de hoeken slijpt, krijgt het mes vanzelf die slijphoek. Wij geven wel altijd de slijphoek van de messen zoals wij hem opmeten op onze site aan, maar dat kan per mes ook nog verschillen. Veel messen worden namelijk met de hand geslepen, en dat gaat niet altijd in perfect dezelfde hoek. Bestel je een mes waarvan op onze site staat dat hij een 20° hoek heeft, dan kan die van jou ook goed 18° of 22° zijn. Maar dat is helemaal niet erg. In dit artikel vertellen we meer over de zin en onzin van slijphoeken.

We raden wel aan om zo dicht mogelijk bij de slijphoek te blijven die door de leverancier aangegeven wordt. Ga een mes dat met 20° op de site staat dus liever niet slijpen met de 15° kant om een scherpere hoek te krijgen.

Slijpen van een kartelmes

Ook je kartelmes (zoals een broodmes) kun je goed slijpen met een HORL 2. Hiervoor gebruik je de magnetische basis echter niet. De reden hiervoor is dat de snede van een kartelmes over het algemeen geen hoek van 15° of 20° heeft en je kunt de hoek bij een kartelmes niet veranderen. Dit in tegenstelling tot andere soorten messen.

Voor het slijpen van een kartelmes houd je het mes met de hand vast. Draai de slijper zodat alleen de rand van de slijpsteen de snede raakt. Draai dan het mes zo dat je de snede van het mes slijpt en rol de messenslijper langs het mes. Houd de slijper hierbij schuin.

Verwisselen van de slijpschijven

De HORL 2 wordt geleverd met twee slijpschijven: een diamant slijpschijf (J400 grit) en een keramische slijpschijf (J1000 grit). Maar je kunt ook slijpschijven met andere korrelgrote gebruiken met de HORL 2. Je kunt de schijven namelijk eenvoudig omwisselen. Je bewaart ze in een mooie, bijpassende slijpstenenhouder van HORL. Die is, net als de slijpschijven zelf en displays voor je HORL, apart verkrijgbaar.