Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How to: hoe gebruik je een kelnersmes?

Een goede fles wijn open je uiteraard met een een kelnersmes, ook wel sommeliermes genoemd. Een kelnersmes is een kurkentrekker met een hefboom waarmee je gemakkelijk en veilig de kurk uit een fles wijn trekt. Het is niet ingewikkeld, maar het kan nooit kwaad om even stapsgewijs te lezen hoe je het beste een fles wijn open maakt met een kelnersmes.

Stap 1: afstoffen en capsule verwijderen

Begin met het afstoffen of afdrogen van de fles. Zo voorkom je dat de fles uit je handen glipt tijdens het openen. Een wijnfles met een kurk heeft doorgaans een capsule om de hals heen zitten. Deze capsule is gemaakt van plastic of aluminium en houdt de kurk veilig op zijn plaats. De meeste kelnersmessen hebben een speciaal mesje om deze capsule van de fles te halen. De zogenaamde capsulesnijder. Snijdt met het mesje rond de hals en verwijder vervolgens de capsule om de kurk te onthullen.

Snij het folie rond de hals los om de kurk te onthullen.

Stap 2: de spiraal in de kurk draaien

Zodra de kurk is onthuld is het tijd om ‘m uit de fles te verwijderen. Je gebruikt hiervoor de spiraal van het kelnersmes. Deze vind je op bijna elke kurkentrekker terug. Zet de fles stevig op tafel en plaats de punt van de spiraal in het midden van de kurk. Draai vervolgens de spiraal rustig in de kurk. Let op dat je de spiraal niet te diep in de kurk draait! Anders loop je de kans dat de kurk scheurt of in de hals wordt gedrukt. In beide gevallen krijg je de kurk er dan moeilijk uit.

Plaats de spiraal in het midden van de kurk.
Draai de spiraal tot ongeveer deze diepte in de kurk.

Stap 3: het plaatsen van de hefboom

Zodra de spiraal goed in de kurk zit, plaats je de hefboom (de metalen arm) op de rand van de hals. Duw vervolgens de handgreep omhoog om de kurk uit de fles te verwijderen. Er zijn ook kelnersmessen met een tweetraps hefboom. Je plaatst dan eerst het lage gedeelte van de hefboom en vervolgens het hoge gedeelte van de hefboom op de rand van de hals. Bij de eerste keer trek je de kurk een klein beetje uit de fles en bij de tweede keer in zijn geheel.

Plaats de hefboom op de hals van de fles.
Trek de handgreep omhoog om de kurk te verwijderen.

Stap 4: genieten

Voilà. De fles is geopend! De volgende en laatste stap is het schenken. Laat de fles even ademen en eventueel decanteren (bezinken). Schenk in en geniet! Wil je met dezelfde klasse een lekkere fles champagne openen? Lees hier hoe je een champagnefles opent met een champagnesabel!