Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Fiskars X5 vs X7

De Fiskars X5 en X7. Twee ultracompacte handbijlen. Gemaakt om mee te nemen tijdens outdoor- en trekkingactiviteiten. Maar ook geschikt voor gebruik rondom het huis. Wat zijn de overeenkomsten? Hoe verschillen ze? En welke van de twee moet je kiezen? In deze versus zetten we alles op een rijtje!

Overeenkomsten tussen de Fiskars X5 en X7

FiberComp bijlsteel

Beide bijlen zijn voorzien van een FiberComp bijlsteel. De met glasvezel versterkte kunststof steel is sterker dan een houten bijlsteel. De FiberComp steel absorbeert vibraties en vergroot houvast en comfort tijdens het hakken. De bijlkop is bij beide bijlen geïntegreerd in de steel.

Bijlkop met coating

De bijlkoppen zijn voorzien van een zwarte, beschermende, gladde coating. Deze beschermt de kop niet alleen tegen invloeden van buitenaf. Zoals vocht. Het zorgt er ook voor dat de bijlkop makkelijker uit en door het hout glijdt.

Beschermhoes met blokkering

Bij beide bijlen krijg je een kunststof beschermhoes. Hierin berg je de bijl veilig op. Ook gebruik je de hoes om de bijl bij je te dragen of mee op te hangen. Beide beschermhoezen zijn uitgerust met een blokkering die voorkomt dat de bijl uit de beschermhoes valt.

Verschillen tussen de Fiskars X5 en X7

Formaat

Deze komt na het zien van de foto’s vast niet als een verrassing! Het grootste verschil zit hem in het formaat. De X5 heeft een totale lengte van slechts 22.5 cm. De X7 een totale lengte van 35.5 cm. Ook de bijlkoppen verschillen iets. Maar niet enorm. De kop van de X7 is een halve centimeter langer en een paar millimeter dikker.

Gewicht

Als gevolg van dit verschil in formaat weegt de X7 meer. De bijlkop van de X5 weegt 390 gram en die van de X7 weegt 470 gram.

Welke van de twee bijlen kies je?

Dit is erg afhankelijk van waarvoor je de bijl gaat gebruiken. Door de korte steel is de X5 eerder een houtbewerkingsbijl. Ideaal voor het grof uithakken van een stuk hout om een houten beker uit te snijden. Of het maken van aanmaakhoutjes voor een kampvuur. De X7 heeft een langere steel waardoor je een groter hefboomeffect krijgt. Hierdoor is de bijl in staat om naast aanmaakhoutjes kleine stukken hout te splijten. Ook de iets zwaardere bijlkop helpt hierbij.

Nou horen we je al denken: “Oh, dan neem ik de X7, die kan veel meer”. Maar dit is niet helemaal de juiste benadering. De X5 is door zijn kleinere formaat en lagere gewicht veel makkelijker mee te nemen tijdens een hike. Waar je iedere dag op een andere locatie verblijft. Hij past zonder probleem in vrijwel iedere rugzak. En mocht je een kampvuurtje willen stoken tijdens een hike. Dan gebruik je vaak gesprokkeld hout en ga je niet hele stammen splijten. Die extra lengte en gewicht van de X7 is in zo’n situatie dus niet nodig.

Ga je kamperen en ben je van plan langer op één plek te verblijven. Dan is de X7 beter geschikt. Deze biedt je de optie om smalle stammen te splijten en kleine boompjes om te hakken. Voor bijvoorbeeld het maken van een hut, een bankje of een groot kampvuur. Ben je van plan de bijl rondom het huis te gebruiken? En speelt gewicht geen factor? Ook dan is de X7 de betere keuze!

Baseer je keuze dus op de bovengenoemde factoren. Hoe je het ook went of keert: beide bijlen zijn geweldig. De prijskwaliteitsverhouding is subliem en de FiberComp handgreep een plezier om mee te werken.