Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Nu besteld, maandag in huis
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Waarom geen zoomverrekijkers?

Vraag aan Knivesandtools:

Vrijwel alle fotocamera's hebben een zoomlens. Waarom hebben jullie verrekijkers geen zoomfunctie?

Antwoord van Knivesandtools:

Er is een aantal redenen waarom onze verrekijkers geen zoomfunctie hebben. Het heeft hoofdzakelijk te maken met de optische kwaliteit.

  1. Een verrekijker heeft 2 kijkbuizen. Zou je hier een zoommechanisme inbouwen dan zou de zoom links en rechts exact gelijk moeten lopen. Dit is zeer moeilijk te realiseren en onmogelijk in een redelijke prijsklasse.
  2. Het aantal bewegende delen maakt het erg lastig om de uitlijning van de beide kijkbuizen gelijk te houden tijdens het zoomen. De kijker zou dus snel scheel worden.
  3. Het is onmogelijk een kijker te maken die zoom met een brede kijkhoek combineert en toch redelijke afmetingen en gewicht heeft. De zoomkijkers die er zijn hebben dan ook een erg smal gezichtsveld.
  4. Verrekijkers worden doorgaans niet met statief gebruikt. Vergrotingen boven 10x zijn daarom niet praktisch. Kleine vergrotingen zijn niet interessant omdat je dan net zo goed geen verrekijker kunt gebruiken. Het heeft daarom meestal weinig nut om een zoomfunctie op een verrekijker te maken.

N.B.

Er worden wel degelijk zoomkijkers gemaakt, maar hoofdzakelijk in het lage prijssegment. De zoom wordt daarbij gebruikt als verkoopargument voor de kijker en doet grote afbreuk aan de optische eigenschappen. Ons advies: koop  geen verrekijkers met variabele vergrotingsfactor!

Bekijk alle verrekijkers