Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is het schemergetal bij verrekijkers?

Een term die je bij verrekijkers vaak tegenkomt, is het ‘schemergetal’. Maar wat is het schemergetal en hoe bereken je dit? Wij leggen je alles uit wat je moet weten over het schemergetal.

Wat is het schemergetal?

Het schemergetal geeft aan in hoeverre een verrekijker goed zicht heeft tijdens de schemering of bij slechte lichtomstandigheden. Hoe hoger het schemergetal is, hoe meer details zichtbaar zijn. In een land als Nederland met een relatief lange schemertijd is het vaak beter om te kiezen voor een verrekijker met een hoog schemergetal. In bijvoorbeeld de tropen waar de schemertijd heel kort is, is de lichtsterkte of helderheid belangrijker.

Hoe bereken je het schemergetal bij verrekijkers?

Je kunt zelf het schemergetal berekenen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het schemergetal, hoe meer details je ziet. Het schemergetal is te berekenen door de wortel te trekken uit vergroting x diameter. Bij een verrekijker met vergrotingsfactor 8x42 is dit dus de wortel uit 8x42: de wortel uit 336=18,3.

Verder is er nog een getal die maatstaf is voor de helderheid van de kijker. Dit is de lichtsterkte. Dit getal is te berekenen door de diameter van de uittredepupil (42/8=5,25 mm) te kwadrateren (met zichzelf vermenigvuldigen). In ons voorbeeld betekent dat de relatieve helderheid 5,25x5,25=27,6 is. Voor deze waarde geldt hoe hoger hoe beter.

Verrekijker voor overdag of ‘s nachts

Bij een waarde onder de 15 is een kijker vooral geschikt om hem overdag te gebruiken. Kijkers met een relatieve helderheid boven de 50 mag je nachtkijkers noemen. Maar uiteraard zijn de grenzen vaag. Een hoog schemergetal gecombineerd met een lage helderheid (een 12x40 kijker heeft een schemergetal van 21,9 maar een lichtsterkte van 11,1) zal toch lastig te hanteren zijn.

Zie ook uittredepupil.