Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat is een goede verrekijker voor jagers?

Tijdens het jagen moet je op grote afstand de wilde dieren kunnen zien. Ook tijdens de schemering. Je bent dus geneigd om een verrekijker met een hoge vergrotingsfactor te kiezen. Maar let op; een kijker met een vergroting van 10x of hoger is prima voor een open terrein, maar werkt niet prettig in een bebost gebied. Een vergroting van 8x of 10x is over het algemeen voldoende. Om dan ook nog een hoog schemergetal en een grote uittredepupil te krijgen (om ook tijdens de schemering voldoende te kunnen zien) kom je al snel uit op verrekijkers met grotere objectiefdiameters van bijvoorbeeld 56 mm uit.

 1. Eden ED 10x42 binocular
  1

  Eden ED 10x42 binocular

  • Beste prijs-kwaliteit verrekijker voor de jacht
  • Vergroting: 10x
  • Diameter frontlens: 42
  • Uittredepupil: 4.17 mm
  • Schemergetal: 20.5
  € 399,00
  Op voorraad
 2. Swarovski EL 10x50 W B Swarovision verrekijker
  2

  Swarovski EL 10x50 W B Swarovision verrekijker

  • Beste high-end verrekijker voor de jacht
  • Vergroting: 10x
  • Diameter frontles: 50
  • Uittredepupil: 5 mm
  • Schemergetal: 22.4
  € 2.906,95
  ± 1 week

Bekijk alle verrekijkers voor jagers

Waarop moet je letten als je een verrekijker gaat kopen voor de jacht?

Vergrotingsfactor van de kijker

Voor het waarnemen van wilde dieren wordt vaak een verrekijker met een vergroting van 8 of 10 keer gekozen. Een vergroting groter dan 10x levert een erg smal blikveld op en een beeld dat moeilijk stabiel is te houden. Een kijker met een vergroting kleiner dan 8x haalt logischerwijs het beeld niet dichtbij genoeg.

Uittredepupil

Het begrip uittredepupil is rechtstreeks af te leiden uit de vergrotingsfactor en de diameter van de frontlens van de kijker: de diameter gedeeld door de vergrotingsfactor. De uittredepupil is in feite het lichtcirkeltje dat door de kijker geproduceerd wordt en dat door het oog opgevangen moet worden. De pupil van het oog wordt groter als het donkerder wordt om meer licht op te vangen (vergelijk dit maar met het diafragma van een camera). Als de uittredepupil van de kijker groter is dan de pupil van het oog, dan is het gemakkelijk om het oog achter de kijker te positioneren. Is de uittredepupil kleiner, dan zal je merken dat het veel lastiger is om een goed beeld te krijgen. Je zit dan voortdurend te zoeken naar een goede positie van de verrekijker. En in het oog valt in feite minder licht dan het oog zou willen zien. Dus dit is zeker iets om rekening mee te houden!

Naar de verrekijker keuzehulp