Menu
Voor 22.00 uur besteld, dezelfde dag verstuurd
Gratis verzending vanaf €50
Binnen 30 dagen gratis retourneren
NL
FR
Service
Cadeaubon
0

Welke zaklamp batterij is voor jou het beste?

Wil je een zaklamp aanschaffen en weet je nog niet welke? Dan bevelen wij aan om eerst te kijken naar het type batterij. Als je de batterij kiest die het beste aansluit bij jouw gebruik zal je meer plezier hebben van je zaklamp.

Gebruik Aanbevolen batterijen 2e keus
Slechts enkele keren per jaar CR123A , AA lithium AA alkaline, AA NiMh (variant met lage zelfontlading)
eventueel AAA
Ca. 1 uur per maand AA (alkaline / NiMH), 18650 CR123A , AA lithium (i.v.m. kosten 2e keus)
Intensief gebruik, 1 uur per week of meer 18650 / AA NiMH (hoge capaciteit variant) / D NiMH RCR123A, AA Alkaline

batterijsoorten

CR123A batterijen (niet oplaadbaar)

CR123A batterijen behouden hun lading zeer lang. Zelfs na 10 jaar zijn ze nog voor 90% vol (mits niet gebruikt natuurlijk). Daarnaast lekken ze nooit, wat in een kostbare zaklamp natuurlijk een groot voordeel is. Daarnaast presteren ze erg goed in zeer koude omstandigheden. Het nadeel van CR123A batterijen is dat ze duurder zijn dan alkaline batterijen. Ook zijn ze niet overal verkrijgbaar. Wij bieden ze relatief voordelig aan maar moet je ze onverhoopt in een fotozaak aanschaffen dan betaal je de hoofdprijs. Een setje op voorraad houden kan dus geen kwaad.

18650 lithium-ion accu's (oplaadbaar)

18650 lithium-ion accu's zijn zeer geschikt voor mensen die hun zaklamp intensief gebruiken. Ze hebben een hoge capaciteit en kunnen zwaar belast worden, waardoor je ze maximale prestaties bieden als het om brandduur en lichtsterkte gaat.

Belangrijk is dat wanneer de batterijen leeg zijn, ze direct weer opgeladen dienen te worden en dat ze minimaal 1 keer per jaar opgeladen moeten worden. Lithium ion accu's hebben enigszins last van zelfontlading. Als ze niet gebruikt worden lopen ze dus langzaam leeg. Dat maakt ze minder geschikt voor mensen die hun zaklamp sporadisch gebruiken. Veel zaklampen die geschikt zijn voor 18650 accu's kunnen ook met CR123A batterijen gebruikt worden. In dat geval vervangen 2 CR123A batterijen 1 18650 accu. Dit kan echter niet altijd, i.v.m. de hogere spanning van een setje van 2 CR123A batterijen.

AA (penlite) Alkaline batterijen (niet oplaadbaar)

De Alkaline AA batterijen zijn de meest gangbare batterijen. Ze behouden hun lading ca. 4 jaar wat redelijk is en zijn overal vrij voordelig verkrijgbaar. Een nadeel is dat ze eigenlijk niet gemaakt zijn voor de hoge stroomsterktes die moderne zaklampen kunnen vragen, waardoor ze vroegtijdig leeg zijn bij gebruik op de hoogste stand. Ook willen ze wel eens gaan lekken wat vaak tot schade leidt.

AA (penlite) Lithium batterijen (niet oplaadbaar)

Lithium AA batterijen zijn duurder dan alkaline AA batterijen maar zijn gemaakt om hoge stroomsterktes te kunnen leveren en gaan daardoor bij hoge belasting aanzienlijk langer mee dan de Alkaline variant.

Vrijwel alle LED zaklampen die geschikt zijn voor Alkaline batterijen kunnen ook op Lithium penlite batterijen gebruikt worden. Bij zaklampen met een gloeilampje is dat niet zo zeker. Omdat deze zaklampen afhankelijk van de karakteristiek van de batterij kunnen lithium batterijen tot doorbranden van het lampje leiden.

AA lithium batterijen zijn niet overal verkrijgbaar maar zijn ze onverhoopt leeg dan kun je altijd nog Alkalinebatterijen gebruiken.

AA (penlite) NiMH accu's (oplaadbaar)

AA NiMh accu's zijn de bekende oplaadbare penlites. Ze zijn zeer geschikt voor gebruik in krachtige zaklampen en ze zijn bijzonder voordelig in gebruik. Ze kunnen niet gaan lekken wat ook een groot voordeel is.

De NiMh penlite accu's zijn er in twee varianten: Een variant met een hoge capaciteit maar ook een hoge zelfontlading. Deze batterijen hebben meestal een capaciteit van zo'n 2500 mAh maar verliezen als ze niet gebruikt worden toch zo'n 700 mAh per maand. Ze zijn erg geschikt voor intensief gebruik maar minder voor incidenteel gebruik.

De 2e variant is een met een wat lagere capaciteit (rond 2100 mAh) maar een aanzienlijk lagere zelfontlading. Dit is een groot voordeel als je je zaklamp langere tijd niet gebruikt.

AAA (mini penlite) batterijen

AAA batterijen zijn een slag kleiner dan AA batterijen en worden daarom hoofdzakelijk in sleutelhangerlampjes gebruikt. De capaciteit is ongeveer een derde van die van een AA batterij.

AAA batterijen zijn er net als AA batterijen in Alkaline, NiMH en lithium en hebben verder de zelfde voor en nadelen.

D cell batterijen

D cell batterijen zijn dikke en zware batterijen die bekend zijn van de grote staaflampen van Maglite. Ze zijn verkrijgbaar in Alkaline en NiMH.

Er zijn ook nieuwe LED zaklampen die gebruik maken van D-Cell batterijen: de Fenix TK50 bijvoorbeeld. Voor deze lamp adviseren wij gebruik te maken van de Tenergy NiMH accu's met een bijzonder hoge capaciteit. Let op: Veel fabrikanten van D-cell NiMH batterijen maken gebruik van een AA NiMH met een dikke huls er om heen, waardoor deze een lage capaciteit bieden (ca. 2500 mAh i.p.v. zo'n 9000 tot 10000 mAh). De brandduur van de lamp zal dan erg tegenvallen.