Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Wat maakt een pan een goede pan?

Een goede pannenset is onmisbaar in iedere keuken. Maar de ene pan is de andere niet. Het verschil tussen pannen is groot. Zo ook de prijs. Dit prijsverschil wordt onder andere veroorzaakt door de keuze van het materiaal. Daarnaast verschilt per merk de constructie, warmtegeleiding en kwaliteit. Kromtrekken en verslechtering van de warmtegeleiding zijn twee belangrijke eigenschappen die een pan waardeloos maken.

Een goede pannenset maakt je niet ineens een chef-kok maar helpt je wel goed op weg! Wij vertellen je alles wat je moet weten bij aankoop van het belangrijkste gereedschap in de keuken. De juiste basiselementen zoals de bodem, deksel en grepen maken het koken nog plezieriger.

Het belang van het juiste materiaal

Bij het aanschaffen van een pan moet je letten op het gebruikte materiaal. Het materiaal waar de pan van is gemaakt bepaalt hoe je ermee moet koken. Maar ook hoe je de pan moet schoonmaken en onderhouden. De meest voorkomende materialen zijn gietijzer, aluminium en roestvrijstaal. Inferieure pannen zijn gemaakt van een rechte plaat metaal die gebogen is. Op gebogen metaal staat altijd een zekere mate van spanning. Door snelle temperatuursveranderingen of wisseling van warmtebron kan de pan kromtrekken. En dat is zonde want dan kan je de pan weggooien. Zeker wanneer je elektrisch kookt. Daarnaast kan metaal gaan roesten, heb je sneller kans op vlekken en kan je de pannen niet reinigen in de vaatwasser.

Materiaal pannen

Goede pannen bestaan uit materialen die niet kromtrekken en weinig last hebben van aantasting als roest en vlekken. Een goed voorbeeld hiervan is aluminium. Aluminium is laag in gewicht. Het is betrekkelijk goedkoop en makkelijk te vervormen en te gieten. Bovendien geleidt aluminium de warmte goed. Toch heeft ook aluminium een aantal nadelen. Aluminium is niet vaatwasserbestendig en niet bestand tegen zuren en zouten. Er zouden daardoor witte vlekken kunnen ontstaan. Daarom wordt de aluminium kern ingekapseld door een laag van een ander materiaal, meestal RVS. Dit wordt ook wel een meerlagen-constructie genoemd. Belangrijk is dat de rand van de pan dan ook gesloten is. Anders komt er alsnog vocht bij het aluminium en gaat de rand roesten.

Een ander groot voordeel van RVS is dat het makkelijk te reinigen is. Je zet hem in de afwasmachine, boent hem schoon met een schuursponsje en schuurmiddel, het maakt niet uit. Schoon is schoon. Of laat je hem na het feestmaal een nachtje staan, niks aan de hand. Dan reinig je de pan de volgende dag. Goede voorbeelden zijn de pannen van Fissler en Spring.

Gelijkmatige warmtegeleiding

Het resultaat van je gerecht hangt deels af van de juiste warmtegeleiding in de pan. Hoe gelijkmatiger de warmte wordt verdeeld, hoe meer controle je hebt tijdens het koken. Of een pan de warmte gelijkmatig geleidt kan je eenvoudig testen met de bekende bloem-test. Bedek de bodem van de pan eens met een egaal laagje bloem en zet hem op je kookplaat. Een pan met slechte warmtegeleiding zal duidelijk bruine kringen in de bloem laten zien. Een goede pan zorgt voor een egale spreiding van de warmte waardoor de bloem over de hele bodem egaal bruin wordt.

Koper geleidt zeer goed maar is relatief kostbaar en lastig in onderhoud. Een goed alternatief is aluminium. Aluminium is een goede warmtegeleider, minder kostbaar en lekker licht van gewicht. Vandaar dat de moderne kookpannen doorgaans zijn voorzien van een aluminium kern. Bij een inferieure pan is het aluminium alleen in de bodem verwerkt. Bij een kwaliteitspan zijn ook de wanden voorzien van aluminium. Dit zorgt voor optimale opname, verdeling en opslag van warmte van de bodem tot bovenin de pan. Dit garandeert niet alleen een optimaal kook- of bakproces maar zorgt er ook nog eens voor dat er weinig warmte verloren gaat. Je kookt dus energiezuiniger.

Een goede bodem

‘Hoe dikker de bodem, hoe beter’. Helaas is dit een fabeltje. Een dikke bodem houdt de warmte lang vast, soms te lang. Dat betekent: je brengt de inhoud aan de kook, zet de warmtebron lager en wat verandert er? Niks. De inhoud brandt toch aan omdat de bodem lange tijd op temperatuur blijft. Dit is een nadeel bij de bereiding van sauzen. De pannen uit ons assortiment hebben een bodem van precies de juiste dikte om, bij juist gebruik, aanbranden te voorkomen. Gebruik dus altijd de juiste pan voor het juiste doel.

Het deksel

Een goed sluitende deksel houdt de warmte en het vocht goed in de pan. Zo blijven smaken beter behouden en kook je energiezuiniger. Sommige mensen geven de voorkeur aan een zware deksel die goed afsluit. Anderen hebben liever een glazen deksel om het kookproces in de gaten te houden. Er zijn ook deksels met een iets gebogen vorm of putjes in de deksel. Hierdoor drupt het opstijgende vocht weer terug in de pan. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het vocht en geen vochtverlies.

Juiste grepen

Het belang van de juiste handgrepen wordt vaak over het hoofd gezien. De grepen zorgen ervoor dat je de pan stevig kunt oppakken en verplaatsen. Bij een zware pan wil je twee grepen om de pan stabiel te kunnen tillen. Het materiaal waarvan de grepen gemaakt zijn speelt een rol bij de levensduur en gebruiksmogelijkheden.

Kunststof grepen zijn goedkoop en worden veel toegepast. Het grootste voordeel van kunststof grepen is dat ze de warmte niet goed opnemen en dus niet heet worden. Je kan de grepen vastpakken zonder het gebruik van pannenlappen. Maar kunststof grepen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Dit betekent dat ze niet geschikt zijn voor gebruik in de oven. Wanneer je de pan foutief op het fornuis plaatst worden de grepen beschadigd door de warmte. Door de geconcentreerde spoelmiddelen verkleuren de grepen bij reiniging in de vaatwasser. Om deze reden verkopen wij geen pannen met kunststof grepen.

Metalen handgrepen zijn over het algemeen aan de pan gelast of geklonken. Dit heeft als grootste voordeel dat ze veel minder snel los gaan en dat de pannen in de oven en vaatwasser kunnen! Nadeel is dat de grepen warm worden en niet zonder pannenlap kunnen worden vastgepakt. Indien je dit een probleem vindt kan je kiezen voor zogeheten koudgrepen. Deze grepen worden nooit warm zodat je ze altijd veilig kan aanraken zonder je handen te branden.

Goedkoop is duurkoop

Als thuis-kok hoef je niet direct professionele pannen aan te schaffen. De keuze hangt af van de eisen die je stelt aan de kwaliteit en de levensduur van de pan. Een goede pan heeft een aantal grote voordelen: behoudt van kwaliteit, minder aantasting van het materiaal, onderdelen die minder snel kapot gaan, energiezuiniger, makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Vandaar dat wij adviseren om wat meer geld te investeren in een goede pannenset die lang meegaat. Ga niet voor goedkoop want dat is meestal duurkoop.

Kan je wel wat inspiratie gebruiken bij de keuze van een goede pan? Bekijk dan onze top-10 populairste pannen.