Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe maak je een plaatstalen pan schoon?

Plaatstalen pannen zoals die van De Buyer zijn voordelig en gaan een leven lang mee. Ideaal is de te vormen antiaanbaklaag die je zelf, waar nodig, kunt herstellen. Het schoonmaken gaat echter iets anders dan met een conventionele koekenpan met antikleeflaag.

Wat je niet moet doen

Niet heel vriendelijk, maar we vinden het belangrijk om eerst te vertellen wat je niet moet doen: vaatwassers, schoonmaakmiddelen en afwasmiddel zijn een no-go bij een plaatstalen pan. Echt niet doen. Een plaatstalen pan heeft een hekel aan zuur, precies wat in de meeste schoonmaakmiddelen in overvloed gebruikt wordt. Je zet niet alleen je seasoning op het spel, je riskeert ook een fikse dosis roest.

Schoonmaken na gebruik

Stalen pannen schoonmaken na gebruik? Zoals met alle goede pannen laat je hem eerst wat afkoelen voor je hem onder de kraan houdt. Heet water kan heet zijn, het is naar alle waarschijnlijkheid fiks koeler dan de hitte waaraan de pan zojuist op het fornuis blootgesteld is geweest. Zou je hem meteen onder (koud) water houden? Dan krijgt het staal een thermische schok te verduren waar hij niet beter van wordt.

Houd de pan vervolgens onder de hete kraan en borstel hem met een zo schoon mogelijke afwasborstel goed uit. Gebruik geen afwasmiddel, maar laat het water zijn werk doen. Eventueel eventjes laten weken is geen probleem, maar laat hem niet een nacht koud staan.

Hardnekkige eiwitten: zout is de oplossing!

Soms heb je last van hardnekkige eiwitresten die keihard zijn aangekoekt. Onmogelijk onder de kraan met een borsteltje te doen en op het vuur zetten vol water met afwasmiddel is een no-go. De oplossing is dan als volgt: je maakt de pan goed droog en zet hem op een laag vuur. Je gooit er een half kopje zout in en pakt wat keukenpapier. Met het keukenpapier gebruik je het zout als een soort licht schuurmiddel waarmee je de eiwitresten uit de pan boent. Denk erom dat je niet per ongeluk de hete pan aanraakt.

Wanneer je merkt dat het zout vrij door de pan schuift weet je dat alle resten losgekomen zijn. Je kunt het zout dan weggooien. Een schone pan is het resultaat. Eventueel een paar druppels olie uitsmeren over de pan voor wat extra bescherming en je kunt er weer tegenaan.

Inbranden van een plaatstalen pan

Beschadig je per ongeluk de seasoning/patina in de pan? Dan moet kun je hem even opnieuw inbranden.