Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Koken met een slowcooker

Een slowcooker klinkt ideaal en dat is het ook! Je doet alle ingrediënten in de pan, zet hem aan en aan het eind van de dag komen de geuren van een heerlijke maaltijd je tegemoet. Maar hoe kook je nou precies met een slowcooker? En welke producten zijn wel of niet geschikt? Wij geven je een aantal belangrijke tips.

Koken met een slowcooker: neem de tijd

Een open deur: voor slowcooking moet je de tijd nemen. Dat klopt. Sommige gerechten staan langer dan zes uur op. Hoe langer en minder heet de vleesgerechten stoven, hoe malser het vlees.

Alles in de slowcooker!

Er bestaan talloze variaties van stoofgerechten in alle culturen van de wereld, zoals Vlaamse stoof, Italiaanse ossobucco, Irish stew, Russische boeuff Stroganov en Indonesische rendang. Stoofgerechten zijn bij uitstek geschikt om restjes en vlees van lagere kwaliteit te verwerken. Maar de slowcooker kan meer. Maaltijdsoep gaat prima, Italiaanse ragú, heerlijk. Zelfs fudge kun je eruit wringen. Bevroren voedsel kan ook, hou wel rekening met een iets langere bereidingstijd.

Tip: haal voor het vullen de schaal uit het apparaat. Zo voorkom je dat je morst in het apparaat of op het verwarmingselement.

Tip: voeg ingrediënten zoals schaal- en schelpdieren, vis en zuivelproducten, pas aan het eind toe. Dit komt de smaak ten goede.

Vleesgerechten

Mager vlees met weinig vet kan snel droog worden. Daarom raden wij aan om vlees te kiezen met een stukje vet eraan. Vleessoorten die het goed doen zijn bijvoorbeeld runder- en sukadelappen. Maar ook lamskoteletjes, spareribs of gevogelte maak je heerlijk klaar in een slowcooker. Vlees kan je eerst kort aanbakken. Dan krijgt het een korstje. Als je hier geen tijd voor hebt kan je het vlees ook zonder te bakken bereiden in de slowcooker. Wij adviseren wel de bereidingstijd van het recept dan iets te verlengen.

Groentegerechten

Het bereiden van volledige groentegerechten in de slowcooker zouden wij afraden. De kwaliteit van groenten wordt er niet beter op na uren verwarmen. Bereid je de groenten in de slowcooker dan breken bij de relatief lage temperatuur de muren (het inwendig skelet) langzaam af, maar de enzymen niet. Die gaan op strooptocht en vernietigen alle vitaminen en andere belangrijke bio-actieve stoffen die ze tegenkomen. Het beste uit je groenten halen? Kort blancheren in kokend water om de bacteriën aan het oppervlak en de enzymen binnenin te deactiveren. Dit voorkomt vitamineverlies. Kortom: groenten toevoegen voor de smaak is prima, maar doe het niet voor de vitaminen.

Tip: blancheer groente eventueel van tevoren om enzymen te doden. Dit voorkomt vitamineverlies.

Vegetarische gerechten

Maak niet de fout om rauwe bonen of andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten in de pan te gooien. Deze bevatten namelijk fytohemagglutonine en dat is in kleine hoeveelheden al giftig. Deze stof wordt pas onschadelijk gemaakt bij temperaturen boven de 100 graden. Voeg in plaats daarvan, eventueel tegen het einde van de bereidingstijd om kapotkoken te voorkomen, voorgekookte bonen (uit blik) toe. Andere vleesvervangers als ei, noten, tempeh en tofu kunnen wel prima mee in de slowcooker.

Heb je nog geen slowcooker maar ben je enthousiast geworden na het lezen van dit stuk? Bekijk dan gauw ons assortiment slowcookers van Crock-Pot!

Veel succes!