Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

How-to: slijpen op een KME slijpsysteem

Het slijpen op een slijpsysteem is gemakkelijk als je eenmaal weet hoe het werkt, maar soms is een kleine uitleg wel gewenst. In deze how to leggen we je uit hoe het KME slijpsysteem werkt en hoe jij je messen weer vlijmscherp krijgt.

Stap 1: welk mes?

Als eerste stap is het belangrijk om zeker te weten of je mes geschikt is voor het KME slijpsysteem. Een groot voordeel van de KME messenslijpers is dat de klem ver open kan. Een dik bushcraftmes is dus geen enkel probleem. Een erg lang mes kan wel problemen geven. Vanwege de lengte van de geleidestaaf kan het bij een lang mes voorkomen dat de slijpsteen niet in één keer de gehele snede kan slijpen. Daarom raden we het af om messen met een lemmet langer dan 25 cm te slijpen met een KME slijpsysteem.

KME Knife Sharpener

Het KME slijpsysteem is standaard uitgerust voor het slijpen van messen met een snede zonder kartels of gekke vormen. KME biedt de accessoires die het slijpen van vrijwel elke snede mogelijk maakt. Is je mes convex geslepen? Geen probleem! Gebruik dan de KME gebogen geleide staaf. Heb je een gekartelde snede? Gebruik dan de KME diamantslijpstaaf. Heeft je mes een golvende snede zoals een recurve? Gebruik dan de KME Jewelstick.

Stap 2: een mes vastklemmen in een KME slijpsysteem

Heb je het juiste mes? Of de juiste extra accessoires? Top! Tijd om het mes vast te klemmen. Houd het systeem vast bij de houten handgreep en draai de zwarte vleugelmoer los. Duw vervolgens de knop op de achterkant van het slijpsysteem naar binnen om de klem te openen. Zoals je ziet zit er aan de binnenkant van de klem een dun laagje neopreen. Dit zorgt ervoor dat het mes goed vastzit zonder dat je krasjes op je lemmet krijgt.

Plaats het mes recht in de klem. Dit gaat gemakkelijk dankzij de twee rechte referentielijnen op de klem. Laat de knop op de achterkant los en draai de vleugelmoer weer aan. Je mes zit nu vast. Deze hoef je niet meer los te maken totdat je klaar bent met slijpen! Je kan de klem met het mes namelijk 360 graden draaien. Duw hiervoor de knop op de achterkant nogmaals in en draai het mes aan de handgreep naar boven. Je kan de klem elke 180° weer vastklemmen. Hierdoor slijp je gemakkelijk beide kanten van de snede.

Stap 3: de slijphoek bepalen

Nu je mes goed vastzit is het tijd om de slijphoek te bepalen. Je hebt twee opties. Of de bestaande slijphoek van je mes vinden. Of een slijphoek op het slijpsysteem selecteren en je mes deze slijphoek geven. Voor outdoor- of zakmessen raden we een slijphoek van 20° tot 25° aan. Op een keukenmes een slijphoek van 15° tot 20° (per zijde). Weet je niet welke slijphoek je moet kiezen? Geen zorgen. Het is belangrijker om in een vaste, constante slijphoek te slijpen dan bijvoorbeeld op exact 22° te slijpen. Lees hier meer over de zin en onzin van slijphoeken.

Bestaande slijphoek gebruiken

Ben je tevreden met de huidige slijphoek van je mes en wil je ‘m weer vlijmscherp maken? Gebruik de meegeleverde viltstift en kleur de snede in (alleen het gedeelte wat je slijpt, niet het gehele lemmet). Plaats de slijpsteen met de fijnste korrel in de houder. We kiezen hier voor de fijne slijpsteen omdat deze wel de inkt weghaalt, maar geen diepe krassen achterlaat. Kies de slijphoek waarvan je denkt dat deze bij je mes klopt en haal de slijpsteen één keer lichtjes over de snede. Aan het verdwenen deel van het lijntje kun je zien of deze hoek goed is, of misschien groter of kleiner moet zijn. Je slijphoek is goed als er geen viltstift meer op de snede zit nadat je de slijpsteen over de snede hebt gehaald.

Nieuwe slijphoek kiezen

In veel gevallen merk je tijdens de viltstift test dat de slijpsteen niet de gehele snede raakt. Ongeacht in welke slijphoek je het systeem zet. Dit komt omdat de slijphoek van de snede, zelfs vanuit de fabriek, lichte variaties heeft. Het heeft daarom onze voorkeur om zelf een slijphoek te kiezen en deze in te stellen op het slijpsysteem. Zo geef je het mes één vaste slijphoek en slijpt de slijpsteen de gehele snede. Het mes een slijphoek geven duurt wat langer, maar het mes vervolgens scherp houden is veel gemakkelijker en minder tijdrovend omdat de slijphoek van het KME systeem exact overeenkomt met de slijphoek van je mes. Als je er voor kiest om een nieuwe slijphoek op je mes te zetten mag je de volgende stap overslaan. Je begint dan namelijk altijd met de meest grove slijpsteen. Het liefst zelfs met de KME The Beast 50 grit extreem grove slijpsteen.

Stap 4: slijpsteen bepalen

Slijp je in de bestaande slijphoek en heb je de juist slijphoek gevonden middels de viltstifttruc? Dan is het tijd om de juiste slijpsteen te kiezen. Het is namelijk niet nodig om een grove slijpsteen te gebruiken als je mes nog redelijk scherp is. Hoe botter het mes, hoe grover de slijpsteen (hoe lager de grit) moet zijn. In het volgende artikel lees je meer over hoe je test welke korrelgrootte je nodig hebt.

Weet je niet zeker of je met keramische of diamanten stenen wilt slijpen? Lees hier de voor en nadelen van de verschillende slijpsteenmaterialen.

Stel de stop op de geleidestaaf zo in dat de slijpsteen op de snede van het mes rust en niet van de snede af kan vallen. Dit kan de snede beschadigen.

Zodra je de juist slijpsteen hebt gekozen is het tijd om te slijpen! De slijpbeweging mag je zelf bepalen. Op en neer, diagonaal of juist een cirkelende beweging? Het mag allemaal. Het slijpsysteem slijpt in een vaste hoek. Dat is het belangrijkste!

Stap 5: het slijpen en wanneer ben je klaar?

Een veel voorkomende vraag die we krijgen is: wanneer is mijn mes scherp? Dat is een goede vraag die niet goed te beantwoorden is. Hoe lang je moet slijpen en het aantal keren dat je de slijpsteen over de snede moet halen is afhankelijk van de botheid van je mes, het gebruikte staalsoort, de hittebehandeling van deze staalsoort en natuurlijk de korrelgrootte van de slijpsteen waarmee je slijpt. Wat we wel kunnen vertellen is dat je één kant van de snede slijpt totdat je een braam voelt aan de andere zijde van de snede. Zodra je een braam voelt is het tijd om het mes om te draaien en de andere zijde van de snede te slijpen. Probeer wel beide zijden van de snede ongeveer even lang te slijpen.

Met welke steen eindig je? Het is niet altijd nodig om met de meest fijne slijpsteen te eindigen. Gebruik je het mes vaak voor het snijden van touw of karton? Dan is het juist fijner om het mes niet vlijmscherp te slijpen. Een vlijmscherp mes wordt bij deze zware klusjes namelijk ook heel snel weer bot. In zo’n geval is een slijpsteen tussen de 600 en 1000 grit prima om mee te eindigen. Gebruik je het mes voor lichte klusjes zoals het snijden van vlees of groenten? Dan kan je het mes gerust wat scherper slijpen met bijvoorbeeld een KME 1000 grit slijpsteen. Ga je echt voor een vlijmscherpe ‘mirror finish’? Gebruik dan na de fijnste slijpstenen de KME Lapping Films Set (ook los verkrijgbaar)!

Tip: zeker bij langere slijpbeurten is de KME standaard een zeer fijne toevoeging. Hierdoor hoef je het slijpsysteem niet constant vast te houden tijdens het slijpen.

Conclusie

Zo. Nu ben je helemaal op de hoogte hoe je een mes scherp slijpt met een slijpsysteem van KME Sharpeners! Bekijk hieronder de verschillende slijpsystemen van KME. Voor alle accessoires en overige producten bekijk de KME Sharpeners merkpagina!