Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe slijp je een mes onderweg?

Tijdens een tocht door de bergen of een kampeertripje in het bos heb je vaak geen hele collectie Japanse waterslijpstenen bij je. Te zwaar, te veel gedoe. Daarom leggen we graag uit hoe je met minimale middelen en slimme oplossingen toch onderweg je messen scherp slijpt.

Waarom zou je onderweg je messen slijpen?

Laten we beginnen met de constatering dat een scherp mes veiliger is dan een bot mes. Met een bot mes ga je meer kracht zetten waardoor je sneller ongelukjes krijgt. Nu zal je tijdens een dagtochtje door de bergen je mes vaak niet zo intensief gebruiken dat meteen slijpen al nodig is. Al kun je natuurlijk altijd per ongeluk een steen raken, waardoor het toch handig is de snede even vlug te herstellen. Duurt je bergtochtje een paar dagen langer? Dan wordt het al interessanter om tussendoor je mes even bij te kunnen werken. Ook wanneer je meerdere herten of ander geschoten wild op een dag schoonmaakt verdient het aanbeveling om na al dat contact met de botten het mes tussendoor wat liefde en aandacht te geven.

Skerper Arkansas slijpstenen

Wat gebruik je om onderweg je mes te slijpen?

De verschillende slijpmethoden kun je in grofweg twee kampen verdelen: geleid en vrij. Bij een geleide slijpoptie is de slijphoek altijd vast. Soms verstelbaar, maar wanneer je kiest voor 20 graden kun je er vanuit gaan dat je altijd diezelfde hoek aanhoudt. Dat is fijn door de zekerheid die het biedt, maar soms dwingt het je voor bepaalde messen een slijphoek aan te houden die het mes van nature nog niet heeft.

Vrije slijpopties zijn de losse slijpstenen of slijpstaven. Hierbij kies je zelf de slijphoek die je nodig hebt. Zo heb je meer vrijheid in de hoeken die je aanhoudt. Vaak heb je hiermee ook de mogelijkheid om een specifiek deel van de snede wat meer aandacht te geven.

Zoals met alle normale slijpmethoden ook het geval is heeft iedere outdoor-slijpoptie ook zijn voor- en nadelen. Sommige messen zijn simpelweg veel lastiger onderweg te slijpen dan andere. Moderne superstaalsoorten met chique legeringselementen zijn thuis vaak al een uitdaging, laat staan wanneer je het in het veld met beperkte middelen moet doen. Dit is dus een belangrijk punt waarover je goed moet nadenken voor je je superdeluxe outdoormes mee de Alpen in neemt voor een tweeweekse wandeltocht.

Mes slijpen onder een vrije slijphoek

Wanneer je vrij wilt zijn in de slijphoek die je aanhoudt kom je vanzelf op slijpstenen of slijpstaven uit. Belangrijk is het om te weten dat sommige slijpstenen wat water nodig hebben om niet overmatig te slijten. Allemaal vergen ze wat oefening om tot een goed resultaat te komen. We hebben enkele van onze favoriete outdoorslijpstenen op een rijtje gezet.

Fällkniven DC4 Diamant / keramische slijpsteen

De Fällkniven DC4 is verreweg de meest populaire optie als het om slijpen onderweg gaat. En met recht! Hij is compact, biedt twee korrelgroottes en kan zelfs harde staalsoorten aan. De diamanten kant slijpt de snede razendsnel in vorm en de keramische zijde gebruik je voor het verfijnen van de snede. De Fällkniven DC4 houdt wel van een paar druppels water tijdens het gebruik.

Skerper Pocket Stone naast een Böker-zakmes
Een Skerper Arkansas slijpsteen

Skerper Pocket Stone SO003

De Skerper Pocket Stone is vergelijkbaar met de hierboven genoemde DC4. Deze slijpsteen heeft één zijde met diamantdeeltjes voor het grove slijpwerk van beschadigde lemmeten en één extra fijne keramische zijde voor het verfijnen en vlijmscherp houden van de snede. Het grootste verschil met de DC4 zit ‘m in de breedte van de steen en de korrelgrootte van de keramische zijde. De Skerper Pocket Stone is een stukje breder zodat je de steen gemakkelijker stevig vasthoudt tijdens het slijpen. Daarnaast is de keramische zijde een stuk fijner voor een nog scherper resultaat. Deze steen heeft geen water nodig en past gemakkelijk in je broekzak of rugzak!

Skerper Arkansas pocketslijpsteen NAPO10, Hard Arkansas

De Skerper Arkansas Pocketslijpsteen is een harde natuurslijpsteen die een korrelgrootte van ongeveer 1000 heeft. Daarnaast zijn deze stenen ook nog in andere korrelgroottes verkrijgbaar, waardoor je met deze relatief compacte stenen toch een groot scala aan korrelgroottes bij je kunt hebben. Ze werken met zowel water als met olie en worden geleverd in een lederen opbergetui.

DMT Diafold tweezijdige slijpsteen, FWFC

De DMT Diafold is ook een erg goede oplossing voor het slijpen onderweg. Twee zijden met diamant, en dan ook nog eens verkrijgbaar in verschillende combinaties van korrelgroottes. Doordat je slijpt met diamant zijn ook de zeer harde staalsoorten eigenlijk geen partij. Voor de bescherming van de steen is het fijn dat de handgreep om de steen heen vouwt als een soort vlindermes.

Skerper Basic slijppen met diamanten slijpstaaf, SO001

De Skerper Basic slijppen is een supercompacte diamantslijpstaaf. Hij heeft een vlak deel, een rond deel en een deel dat taps toeloopt voor verschillende soorten kartels. Een budgetvriendelijke oplossing die nauwelijks ruimte of gewicht in je uitrusting inneemt.

Slijpoplossingen met een vaste slijphoek

Met een vaste slijphoek vergt het slijpen zelf vaak wat minder oefening. Je doet het ook makkelijker even tussendoor. Het te bereiken eindresultaat verschilt per oplossing. Ook wil het nog wel eens gebeuren dat een bepaald soort mes net niet lekker met de oplossing te slijpen is.

Lansky BladeMedic 4-in-1 messenslijper PS-MED01

De Lansky Blade Medic is een erg populaire optie voor iedereen die met weinig middelen en moeite toch messen wil slijpen. Hij slijpt je messen onder een hoek van 22 graden en biedt ook mogelijkheden voor het slijpen van kartelmessen. Het slijpresultaat van de twee slijpfasen helpt je weer even vooruit wanneer je onderweg in hoge nood zit. Net als een echte Medic (hospik) dus.

Lansky Quadsharp slijper voor onderweg QSHARP

De Lansky Quadsharp is handig wanneer je snel verschillende messen wilt slijpen. Waar de Blade Medic een hoek van 22 graden aanhoudt slijpt de Quadsharp op 17, 20, 25 of 30 graden. Wel biedt hij maar één slijpfase, het resultaat is dus iets minder verfijnd.

Hybride optie: vrij slijpen onder een geleide hoek

Wil je een beetje hulp met het vinden van de juiste hoek, om het slijpen daarna toch vrij te doen? Dan is een slijpsteen met hoekgeleiding misschien wel een goede optie. Je krijgt zo de ondersteuning voor de juiste hoek en zet tegelijk al je eerste stapjes in het vrij slijpen. Het beste van beide werelden.

Work Sharp Guided Field Sharpener

De Work Sharp Guided Field Sharpener is een totaaloplossing waarmee je van grof tot fijn kunt slijpen en stroppen. In de houder zitten schuine kanten verwerkt onder een hoek van 20 graden. Hier kun je het mes ter referentie tegenaan leggen, om van daaruit de snede over de steen te bewegen. Zo word je bij iedere slijpbeweging weer even geholpen en gecorrigeerd om de juiste hoek aan te houden. Mooi is dat hij slijpt met diamant en keramiek en daardoor ook harde staalsoorten slijpt. Als finishing touch nog even stroppen, wederom met de hoekgeleiding, en je mes is vlijmscherp.

Work Sharp Guided Pack Sharpener pocket slijpsysteem, WSGPS

De Work Sharp Guided Pack Sharpener is een wat uitgeklede en meer compacte versie van de Guided Field Sharpener. Een smalle diamantslijpsteen en een keramische slijpstaaf, wederom met die geleiding. Handig aan de Pack Sharpener is dat je op diamant een hoek van 20 graden aanhoudt, om daarna op keramiek een micro-bevel te slijpen. Dat is een soort subtiele verfijning aan het uiteinde van de snede waardoor deze sterker wordt en langer scherp blijft.

KME slijpsysteem

Voorheen eigenlijk geen optie voor onderweg: een slijpsysteem. Slijpsystemen houden het mes vast en houden de slijphoek vaak tot op de graden accuraat. In een vaste slijphoek slijpen was nog nooit zo gemakkelijk. En met een KME-slijpsystemen is het ook mogelijk om deze precisie te halen terwijl je op reis bent. Oke, het past misschien niet in je broekzak, maar dankzij het meegeleverde tasje kan je het slijpsysteem veilig opbergen in je rugzak.

Strop ‘till you drop!

Toen we het over de Work Sharp Guided Field Sharpener hadden kwam het al even ter sprake: stroppen. Je kent het misschien van de kapper die zijn scheermes over een lederen riem haalt om hem net wat scherper te slijpen. Dat werkt ook voor jouw messen! Stroppen is ideaal wanneer je na een slijpbeurt de snede net wat verder wilt polijsten voor extra scherpte. Maar ook voor het dagelijkse onderhoud van je messen is het enorm handig! Sterker nog: wanneer je je messen tijdig en goed stropt kun je een volwaardige slijpbeurt vaak lang uitstellen.

Het KME-slijpsysteem
Skerper Pocket Strop

Skerper Pocket Strop STP002, stropping paddle

De Skerper Pocket Strop is verreweg de meest populaire strop uit ons assortiment. Hij is compact genoeg om in je rugzak bij je te hebben, terwijl hij gewoon groot genoeg is om ook thuis regelmatig te worden gebruikt. Je kiest zelf een stropping compound of diamantpasta naar keuze en stropt daarna ieder mes tot vlijmscherp.

Brommeland Gunleather Pocket Strop, Pre-Loaded 6-2PKT-PL

De Brommeland Gunleather Pocket Strop is een fijne, compacte strop met een kern van polycarbonaat. Hierdoor is hij goed bestand tegen de elementen en trekt hij ook bij temperatuurswisselingen niet krom. Doordat er al compound op zit kun je meteen aan de slag!