Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Verlengde retourtermijn t/m 31 januari 2023
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten
NL

Test: Messenslijpers

Om een keukenmes of zakmes de ultieme scherpte te geven adviseren wij het gebruik van Japanse waterstenen. Toch is het niet voor niets dat wij ook messenslijpers in onze webshop aanbieden. Er zitten meerdere voordelen aan deze slijpsystemen. Ze werken heel eenvoudig zodat je niet eerst de kunst van het slijpen hoeft te leren. De geleiding van je mes zorgt automatisch voor de goede slijphoek, één van de belangrijkste aspecten bij het slijpen van een mes. Je kan snel je mes weer op scherpte brengen. Misschien dat het resultaat minder scheermesscherp is dan je op een slijpsteen zou kunnen halen, maar de vraag is of dat nodig is. Met onze test willen we deze vraag graag beantwoorden.

Testopzet

We hebben zes verschillende messenslijpers genomen en die onder zo goed mogelijk vergelijkbare omstandigheden gebruikt volgens voorschrift van de fabrikant. Wel zijn we als het nodig was net zo lang doorgegaan met slijpen tot we het mes niet scherper kregen. We hebben Eden Classic Damast koksmessen eerst op een slijpsteen bot gemaakt. Door papier te snijden is goed te controleren of de mate van onscherpte vergelijkbaar is. Vervolgens zijn we gaan slijpen en hebben we opnieuw de scherpte getest op een vel papier.

Soms is het zo dat een mes na het slijpen erg scherp lijkt, maar dat dit in feite komt door een zogenaamde valse braam. Dan heeft het mes zijn V-vorm nog niet bereikt maar is er een braam die maakt dat het mes scherp lijkt. Na een paar keer snijden is deze braam afgesleten en dan blijkt het mes toch nog bot of in ieder geval minder scherp te zijn.

Minosharp Plus 3

TypeWaterslijper die slijpt met keramische wieltjes in drie fasen
Foto van snede
ScherpteDe Minosharp leverde het scherpste resultaat van de vergeleken messenslijpers. Op de foto is te zien dat de vouw mooi egaal geslepen en gepolijst is. Hierdoor duurt het wat langer voordat het mes opnieuw geslepen moet worden.
SnelheidMet de Minosharp zijn we in totaal 15 min. bezig geweest om het mes volledig te slijpen door de drie fasen.
VideoKlik hier om de video te bekijken.
Prijs
OordeelDe Minosharp leverde zonder twijfel het scherpste resultaat van de vergeleken messenslijpers. Je bent iets langer bezig dan met een aantal van zijn concurrenten en je moet er water in doen. Wil je dat je messen lekkerder snijden? Dan is dit de keuze voor jou!

Chef's Choice 460

TypeHeeft diamanten plaatjes in twee verschillende grofheden.
Foto van snede
ScherpteDe verkregen scherpte na het doorlopen van de twee slijpfasen is redelijk te noemen. Maar als je graag met echt scherpe messen werkt, zal het resultaat wat tegenvallen. Op de foto is duidelijk te zien dat de snede in de lengte is geslepen.
SnelheidMet de Chef's Choice zijn we 20 min. bezig geweest.
VideoKlik hier om de video te bekijken.
PrijsVervallen. Bekijk andere Chef's Choice producten.
OordeelDe 460 is een zeer lichte uitvoering van de Chef's Choice. Eigenlijk is hij op geen van de beoordelingspunten de beste. Dus niet op prijs, niet op snelheid en niet op scherpte.

Vulkanus Standard

TypeDe Vulkanus maakt gebruik van verende metalen plaatjes met een extreem hoge hardheid. Verkrijgbaar in RVS of kunststof variant.
Foto van snede
ScherpteGrof slijpen met de Vulkanus doe je met de mespunt omlaag en naslijpen met de mespunt omhoog. Doe je dit dan wordt het mes goed scherp. Na enige tijd snijden wordt het mes iets sneller bot dan de Minosharp. De verklaring vind je terug in de foto. Er zijn nog kleine braampjes zichtbaar.
SnelheidMet de Vulkanus hebben we het mes 3 min. geslepen.
VideoKlik hier om de video te bekijken.
Prijs

| | Oordeel | Met de Vulkanus heb je een echt bot keukenmes in een paar minuten weer scherp. Snel resultaat is waar hij uitblinkt. Grootste nadeel is dat hij heel veel materiaal van je messen afneemt. Dus effectief, maar ook wat grof. |


Wüsthof 4343

TypeDeze Wüsthof slijper heeft twee keramische wielen.
Foto van snede
ScherpteTeleurstellend resultaat. Met deze keramische slijper hebben we na ruim 40 minuten geen resultaat kunnen boeken. Ook de foto laat zien dat er nauwelijks materiaal is afgenomen.
SnelheidNa 40 min. zijn we gestopt met slijpen.
VideoKlik hier om de video te bekijken.
PrijsVervallen. Check alle Wüsthof slijpproducten.
OordeelDeze Wüsthof slijper lijkt te falen in datgeen waar een slijper voor is gemaakt: het scherpslijpen van je messen.

Zwilling Twinsharp

TypeBij de Twinsharp zitten de wieltjes achter elkaar en ga je met elke beweging langs 2 fasen.
Foto van snede
ScherpteBij het doorhalen van het mes hoorden we een flink geschraap. De foto laat zien dat ons mes heel grof en niet egaal geslepen is. het mes snijdt dan ook door papier alsof het kartels gekregen heeft. Redelijk scherp, maar erg hakkelig.
SnelheidDoor de 2-in-1 fase slijpt de Twinsharp erg snel. We waren in twee minuten klaar.
VideoKlik hier om de video te bekijken.
Prijs
OordeelDeze slijper blinkt uit in snelheid. Hij is erg lomp en neemt veel materiaal af. En door het ontbreken van een aparte polijstfase is het lastig om een goed resultaat te behalen. Het resultaat is minder dan met de Vulkanus. Het is wel de voordeligste keus.

Zwilling Twinsharp Select

TypeDeze slijper van Zwilling heeft twee fasen. Fase 1 slijpt met hardmetalen wieltjes en bij fase 2 wordt nageslepen op keramiek.
Foto van snede
ScherpteDe slijpende wieltjes van de Twinsharp Select zijn dezelfde als die van de kunststof Twinsharp. Maar nu in twee aparte fasen. Hierdoor is het resultaat net iets fijner. Desondanks is het met deze slijper lastig een echt fijn resultaat te boeken. We krijgen het mes wel redelijk scherp, maar zijn er niet echt van onder de indruk.
SnelheidDrie minuten.
VideoKlik hier om de video te bekijken.
Prijs
OordeelWe vinden dat de Twinsharp Select, gemaakt van roestvaststaal, het mooiste design heeft. Het resultaat is redelijk, maar niet echt fijn genoeg om lekker te snijden.

Conclusie

Een messenslijper is eenvoudig in gebruik en zeker een optie voor wie wel met scherpe messen wil snijden en makkelijk en snel resultaat wil behalen. Echte ‘scherptefreaks’ zullen moeten kijken naar slijpstenen. Hiermee bereik je echt het scherpste resultaat. Ze vragen in het begin wel wat oefening. Van de messenslijpers is de Minosharp Plus 3 voor ons de duidelijke winnaar. Met zijn keramische wieltjes slijpt hij je mes met beleid in drie fasen van grof naar goed scherp. En dat binnen heel acceptabele tijd. Is snelheid voor jou het belangrijkst, kies dan de Vulkanus.