Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

NL

Met welke slijpsteen moet ik beginnen?

Bij het slijpen van messen is het belangrijk om te beginnen met een slijpsteen met de juiste korrelgrootte. Met welke korrelgrootte je dient te beginnen hangt af van de staat van het te slijpen mes. Hoe botter het mes, hoe grover de slijpsteen moet zijn, ofwel hoe lager de korrelgrootte. Door tijdens het slijpen in korrelgrootte omhoog te gaan maak je het mes steeds scherper. Maar met welke steen moet je beginnen? En hoe weet je hoe scherp je mes is? Hieronder een aantal eenvoudig thuis uit te voeren testen om de scherpte van je mes te bepalen. Voor de korrelgroottes in dit artikel gebruiken wij de Japanse JIS-standaard.

 

Test 1: visuele test

De eerste test die je kan doen is simpelweg de conditie van je mes bekijken. Het kan namelijk voorkomen dat er na jarenlang gebruik putjes, deukjes of zelfs hapjes op en in de snede te zien zijn. Deze beschadigingen zijn funest voor de snijeigenschappen van je mes!

Geen beschadigingen zichtbaar? Ga direct door naar de tweede test!

Zie je duidelijke beschadigingen in de snede? Slijp dan op een slijpsteen van ± 0 tot 220 grit (extra grof tot grof). Met deze extreem grove korrelgrootte slijp je de beschadigingen het snelst weg en is het mogelijk om een snede te herprofileren of de slijphoek van een mes aan te passen. Zodra je de beschadigingen er uit hebt geslepen kan je verder naar de tweede test.

Test 2: reflectie test

De tweede test is de reflectie test. Plaats je mes met de snede naar boven gericht, onder een lichtbron. Op de plekken waar het mes bot is zal op de snede een lichtreflectie ontstaan. Zie je geen reflectie op je snede? Ga dan door naar de derde test! Zie je wel een reflectie op je snede? Slijp dan op een slijpsteen met korrelgrootte ± 220 tot 600 grit (grof tot medium). Let er wel op dat je het mes in de juiste hoek slijpt! Slijp net zo lang tot er geen lichtreflectie meer op de snede te zien is en ga dan door naar de volgende test.

Test 3: balpen test

De derde test is de balpen test. Plaats een balpen in een hoek van ± 30 graden voor je op tafel. Houdt het mes verticaal en plaats de snede op de pen. Zet geen druk maar laat het gewicht van het mes op de pen rusten. Glijdt het mes van de balpen af? Dan is je snede te bot of in een verkeerde hoek geslepen! Slijp in de juiste hoek op een slijpsteen ± 1000 tot 3000 grit (medium tot fijn) en herhaal de test totdat het mes zich ‘vastbijt’ in de balpen. Bijt het mes zich vanaf het begin vast in de pen? Dan is je mes al redelijk scherp! Je kan direct doorgaan naar de vierde test!

Test 4: papier test

De papier test is misschien wel een van de bekendste manieren om de scherpte van je mes in te schatten. De test is snel en effectief en je hebt meestal wel een stuk papier in je omgeving liggen. Houdt een velletje papier (A4 printpapier of iets vergelijkbaars) met één hand voor je. En probeer het papier vanaf de rand door te snijden. Glijdt het mes in een soepele beweging door het papier, dan kan je direct door naar stap 5! Blijft je mes hier en daar steken in het papier, hapert het mes of krijgt je het mes überhaupt niet door het papier heen? Slijp dan op een slijpsteen van ± 2000 tot 3000 (fijn) grit. Herhaal de test totdat je mes, zonder weerstand door het papier heen glijdt.

Glijdt je mes door het papier heen? Meestal is deze scherpte genoeg voor je zakmes, bushcraft mes of ander mes met een dikker lemmet. Scherper slijpen is natuurlijk mogelijk al neemt de scherpte dan snel weer af aangezien een dergelijk mes vaak wordt gebruikt voor zwaardere klussen. Een keukenmes wordt voornamelijk gebruikt voor lichte klusjes en kunnen daardoor langer hun scherpte vast houden. Wil je het mes nog scherper slijpen? Ga dan door naar de vijfde test!

Test 5: tomatentest

De volgende test is het snijden van een tomaat. Door de relatief taaie huid en de zachte binnenkant is dit een goede indicatie voor de scherpte van je mes. Leg de tomaat op een snijplank en probeer zonder druk te zetten een plakje van de zijkant van de tomaat af te snijden.

Glijdt het mes van de tomaat af? slijp dan op een slijpsteen van ± 3000 tot 5000 grit (extra fijn). Snijdt het mes mooie plakjes tomaat zonder dat de tomaat wordt geplet? In principe is je mes dan scherp genoeg voor normaal gebruik in de keuken.

Bonus testen

Opzoek naar de ultieme scherpte? Vanaf het slijpen op een slijpsteen van ±5000 grit of meer (ultra fijn) neemt de slijpsteen vrijwel geen materiaal meer af. Het resultaat is voornamelijk het gladstrijken van de minuscule oneffenheden in het lemmet. Hierdoor heeft het mes nog minder weerstand tijdens het snijden. Herhaal na deze stap niet of zo min mogelijk de papier test! Hiermee kan je mes relatief snel scherpte verliezen. Er zijn nog een aantal leuke testen te doen als je in deze grits aan het slijpen/polijsten bent:

  • Een bekende test is het scheren van je arm- of beenhaar. Houdt het mes in een scherpe hoek (bijna plat) op je arm of been en probeer VOORZICHTIG je armhaar of beenhaar te scheren. Mocht het scheren wat ruw aanvoelen dan kan je nog even doorslijpen op een slijpsteen met een nog hogere grit.

  • Vergelijkbaar met de balpen test is de nageltest. Wees bij deze test ook erg voorzichtig! Houd je nagel in een schuine hoek en plaats de snede van het mes op je duim. Als het mes zich vastbijt in je nagel en niet van je nagel af glijd, dan is het mes relatief scherp.

  • Nog een test die je gemakkelijk zelf kan uitvoeren is de tomaat valtest. Houdt het mes vast met de snede omhoog en laat van ongeveer 30 cm een tomaatje op de snede vallen. Als het tomaatje zonder weerstand doormidden wordt gesneden is je mes optimaal scherp! Eventueel kan je het tomaatje van een steeds lagere hoogte laten vallen om het limiet van ultieme scherpte op te zoeken!

Polijsten

Op zoek naar een spiegelende, gepolijste snede? Met een slijpsteen van ±8000 grit zul je al een spiegelende snede creëren. Nog een mogelijkheid om een spiegelende snede te krijgen is om, na het slijpen op een slijpsteen, je mes te stroppen.

Als het goed is heb je nu een idee met welke je slijpsteen je moet beginnen. Wil je weten hoe het slijpen verder in zijn werking gaat? Bekijk dan onze videohandleiding over het slijpen op whetstenen!

Weet je niet in welke hoek je je mes moet slijpen? We vertellen je graag meer hoe je je mes in de juiste hoek slijpt.

Gerelateerde topics
contact
(078) 481 771Bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 18.00 uur

Verzendkosten in België

Bestellingen boven de € 50,- GRATIS verzending.

Bestellingen onder de € 50,- verzendkosten € 3,50.


nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

volg ons
Bezorgen
postnl
ups
gls
Afhalen
ups
Betalen
payment-bancontactmrcash
payment-kbcpaymentbutton
payment-visa
payment-mastercard
payment-paypal
payment-sofortueberweisung
BEBelgië (Nederlands)