Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe vaak moet je je messen slijpen?

"Ik heb net een nieuwe messenset gekocht. 

Hoelang duurt het voor ik mijn messen moet slijpen?"

Antwoord van Knivesandtools:

Dit is een lastige vraag om eenduidig te beantwoorden, maar we zullen een poging wagen. Hoe vaak je je messen dient bij te slijpen, hangt af van hoe intensief je het mes gebruikt en uit welk soort staal het is gemaakt. Harder staal slijt natuurlijk minder snel, maar kost ook meer tijd en materiaal om bij te slijpen.

Echter, hoe hard en goed het staal ook is, op den duur zal het gaan slijten. Sterker nog: vanaf het eerste moment dat je je mes gebruikt, zal het in scherpte afnemen. Dit merk je als het goed is natuurlijk niet meteen, maar het gebeurt wel. Hier valt niets aan te doen, het is inherent aan het snijden met een mes en daarvoor zijn ze nu eenmaal bedoeld. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om de levensduur van je messen te verlengen en het slijpen uit te stellen.

Bij normaal gebruik wijst de praktijk uit dat je na ongeveer een maand je messen moet slijpen. Pas na het slijpen merk je vaak hoe bot je mes was geworden. Wacht hiermee ook zeker niet te lang, want hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen. Dit zal de levensduur van je mes verkorten. Tijdens het snijden zul je vanzelf merken of het mes nog scherp genoeg is. Kom je niet meer moeiteloos door een tomaat heen of slaag je niet glansrijk voor de welbekende papiertest, dan is het tijd om te slijpen. Bekijk hier nog meer testen om de scherpte van je mes te testen!

Behandel je messen met liefde

Wellicht een dooddoener, maar het is belangrijk dat je zorgvuldig met je messen omgaat. Dit wil zeggen: snijd er niet mee op een harde ondergrond. Vermijd dus snijplanken van glas, steen of metaal en berg je messen zodanig op dat ze niet kunnen beschadigen. Mesbeschermers voor in de la, een messenblok of een magnetisch ophangsysteem kunnen je hierbij helpen. Daarbij is het van belang te beseffen dat messen zijn bedoeld om mee te snijden, niet om mee te hakken. Sommige robuuste koksmessen wekken wellicht de illusie dat dit mogelijk is, maar het verpest zonder twijfel de snede. Voor het hakwerk worden speciale, zware hakmessen gemaakt.

Verschillende manieren om te slijpen

Hoe doe je dat dan het best? Naar onze mening kun je het best kiezen voor een slijpsteen. Weliswaar vergt het enige oefening om hiermee goed overweg te kunnen, maar het levert beslist het scherpste resultaat op. Bovendien neemt het relatief weinig materiaal weg (zolang je je messen niet té bot laat worden). Voor het dagelijks onderhoud kun je opteren voor het gebruik van een slijpstaaf. Dit werkt namelijk vrij snel, heel handig als je voordat je gaat koken nog even je mes iets wilt aanscherpen.

Wil je meer weten over het gebruik van slijpstenen? Of ben je geïnteresseerd in alle andere slijpmethoden? Lees dan gauw verder!