Keukenmessen zijn grofweg in te delen in twee groepen: Europees geslepen met een slijphoek van ongeveer 20º (per kant, dus totaal 40º) of Japans/Aziatisch geslepen met een slijphoek van ongeveer 15º (per kant, dus totaal 30º). Het voordeel van de Aziatische slijpwijze is dat de snede dunner is en daardoor scherper geslepen kan worden. Het voordeel van de Europese slijpwijze is dat de snede juist wat dikker is en daardoor minder gevoelig is voor het afbreken van stukjes staal (chippen). In veel keukens vind je beide soorten messen. Uiteraard moeten deze messen op de juiste wijze geslepen worden met de bijpassende slijphoek.
Waar veel elektrische slijpmachines geschikt zijn voor of de ene of de andere slijphoek, is de Chef'sChoice 1520 geschikt voor beide soorten. Deze slijpmachine heeft drie slijpfasen. Fase 1 is bedoeld voor het herstellen van de snede van een Aziatisch mes. Fase 2 doet hetzelfde bij Europese messen terwijl fase 3 de polijstfase is voor beide soorten messen. De messen worden geslepen op diamanten slijpstenen. De linker- en rechterkant worden afzonderlijk geslepen zodat eenzijdig geslepen messen, iets wat bij Japanse koksmessen regelmatig voorkomt, ook met de 1520 geslepen kunnen worden.
Naast gladde messen kunnen ook gekartelde messen geslepen worden. Hiervoor wordt alleen fase 3 gebruikt.
- Slijpfase 1: grove diamanten slijpsteen
- Slijpfase 2: medium diamanten slijpsteen
- Slijpfase 3: fijne keramische slijpsteen