Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Getest in Amerika: wat is de beste slijpmachine?

Messen slijpen kun je op vele verschillende manieren doen. De geoefende liefhebber zal zweren bij Japanse waterstenen of een handmatig te bedienen slijpsysteem. Wanneer je de techniek perfect beheerst, zal slijpen op een watersteen ook zeker de ultieme scherpte opleveren. Echter, het kost wel wat tijd. Wanneer je gebaat bent bij snel resultaat en genoegen neemt met een “gewoon scherpe” snede, kan een elektrische slijpmachine uitkomst bieden. Binnen een minuut heb je je messen weer zo scherp als vanouds. Tenminste, als je een goede machine hebt.

Maar wat is dan een goede machine? Dat vroegen ze zich ook af bij Taste of Home, het grootste culinaire magazine van Amerika. Daarom hebben ze meerdere merken slijpmachines getest, in de prijscategorie van 20 tot 200 dollar. De resultaten zijn gebaseerd op gebruiksgemak, scherpte (op basis van de welbekende papiertest) en prijs-kwaliteitverhouding.

En de winnaar is...

De winnaar wordt geroemd vanwege de drie aparte slijpfasen: een grove slijpsteen, een fijne steen en tot slot een polijstfase. Veel andere slijpmachines - aldus Taste of Home - doorlopen deze drie fasen automatisch. Je kunt hierop dan zelf geen invloed uitoefenen, bijvoorbeeld wanneer je mes dermate bot is dat deze langer met de grove slijpsteen behandeld moet worden. Met de winnende slijpmachine, die daarbij ook nog eens een zeer scherpe slijphoek van 15 graden heeft, is dit dus wél mogelijk. We zullen de spanning niet langer meer opbouwen: de winnaar is… de Chef’sChoice 22CC1520!

Chef'sChoice 22CC1520

Althans, het gaat om de Amerikaanse versie hiervan, met enkel een 15-graden hoek. De machine die wij aanbieden biedt de keuze tussen 15 en 20 graden, maar is verder identiek. Volgens het testpanel is deze elektrische slijpmachine zijn geld meer dan waard. De lange levensduur, gecombineerd met het grote slijpgemak waarmee in razend tempo een scherpe snede wordt bereikt, maakt dat de Chef’sChoice als beste uit de test kwam.

Maar de Work Sharp E5 dan?

Verbaast dit ons? Nee, vanzelfsprekend niet, we zijn overtuigd van de kwaliteit van de producten die we verkopen. Echter, de derde plek wordt bezet door de Work Sharp Culinary E5. Een podiumplaats en dus een mooie “prestatie”, maar wat ons betreft is de Work Sharp op zijn minst zo goed als het model van Chef’sChoice. Op bepaalde vlakken zelfs beter.

Zo is de binnenzijde van de geleiding, waar je je mes tegenaan zet om de hoek vast te houden, voorzien van een soort suède. Dit voorkomt dat je het lemmet boven de snede beschadigt. Tijdens het slijpen komen er immers staaldeeltjes vrij, die langs het lemmet kunnen schuren. Bovendien kunnen er na je vorige slijpbeurt deeltjes in de machine achtergebleven zijn. Het beschermingslaagje voorkomt dat deze slijpdeeltjes schade kunnen aanrichten. Deze bescherming heeft de Chef’sChoice-slijpmachine niet. Bij het gebruik van dit apparaat doe je er daarom verstandig aan om het lemmet af te plakken met tape.

Work Sharp Culinary E5

Bovendien is de Work Sharp bij uitstek geschikt voor het slijpen van scharen. De geleiding is naar achteren te klikken, waardoor de slijpband vrijkomt en je er een schaar tegenaan kunt houden. Dit is met de meeste andere slijpmachines niet mogelijk. Verder is de slijpmachine van Work Sharp een stukje compacter en ook ruim de helft lichter dan de Chef’sChoice-variant. En hoewel je een elektrische slijpmachine natuurlijk niet koopt om als accessoire in de woonkamer te zetten, is de Work Sharp wat ons betreft ook qua esthetiek in het voordeel ten opzichte van de Chef’sChoice. Bekijk ook onderstaande video over de Work Sharp Culinary E5.

Ben je nu benieuwd naar wat we naast deze twee Amerikaanse giganten nog meer te bieden hebben? Bekijk dan al onze elektrische slijpmachines!