Voor 19.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Verrekijkers & scopes Verrekijkers voor astronomie

Verrekijkers & scopes

Verrekijker astronomie: ga op ontdekkingsreis

Wanneer men naar de sterren kijkt gebruikt men vaak een telescoop en maar zelden een verrekijker. Toch is het mogelijk om sterren te kijken met een verrekijker en daarnaast biedt een kijker nog meer voordelen: een verrekijker is lager in aanschafprijs en voor meerdere doeleinden bruikbaar. Voor de beginnende sterrenkijker is een verrekijker dus een prima startpunt. Mocht het sterrenkijken toch niet helemaal jouw hobby zijn dan komt de verrekijker altijd van pas tijdens een wandeling of op vakantie. 

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten tijdens het uitzoeken van een verrekijker voor astronomie.

Je zou kunnen zeggen dat elke verrekijker geschikt is voor astronomie, ook die met een kleine vergroting en objectief. Immers, je ziet met een verrekijker altijd meer sterren dan met het blote oog. Toch raden wij een verrekijker met een sterke vergroting en een grote diameter frontlens aan. Wij vertellen je waarom.

Sterren kijken doe je meestal in het donker. Daarom is een grote uittredepupil van groot belang.

Uittredepupil

Het begrip uittredepupil is rechtstreeks af te leiden uit de vergrotingsfactor en de diameter van de frontlens van de kijker: de diameter gedeeld door de vergrotingsfactor. De uittredepupil is in feite het lichtcirkeltje dat door de kijker geproduceerd wordt en dat door het oog opgevangen moet worden. De pupil van het oog wordt groter als het donkerder wordt om meer licht op te vangen. Als de uittredepupil van de kijker groter is dan de pupil van het oog, dan is het gemakkelijk om het oog achter de kijker te positioneren. Is de uittredepupil kleiner, dan zal je merken dat het veel lastiger is om een goed beeld te krijgen.

Vergroting

Iedere kijker heeft een aanduiding als 8x42. Het eerste getal (8 in dit voorbeeld) geeft de vergroting aan. Het onderwerp wordt in dit geval 8 keer dichterbij gehaald. Staat een onderwerp op 80 meter afstand, dan zie je het alsof het op 10 meter afstand staat. Om het sterrenstelsel ver weg van ons staat is het belangrijk een sterk vergrotende verrekijker aan te schaffen. Houdt er wel rekening mee dat bij een vergrotingsfactor vanaf 12x het moeilijker wordt om het beeld stabiel te houden. In dat geval is het aan te raden een statief te gebruiken.

Diameter frontlens

De diameter van de frontlens wordt aangeduid in millimeters. De grootte van de frontlens bepaalt hoeveel licht in de verrekijker valt. Hoe groter dit getal is, hoe meer licht door de kijker opgevangen zal worden en hoe lichter het beeld zal zijn. Dit is dus zeer van belang zodra je sterren gaat kijken tijdens de schemering of diep in de nacht.