Voor 19.00 uur besteld, vandaag verzonden Gratis verzending vanaf €50 Binnen 30 dagen gratis retourneren
4,8
Keukenmessen
& snijden
Pannen
& kookgerei
Messen slijpen
& onderhoud
Zakmessen
& multitools
Zaklampen
& batterijen
Verrekijkers
& scopes
Outdoor
& gear
Nieuwste
producten
Acties
& aanbiedingen
Home Verrekijkers & scopes Verrekijkers per vergroting

Verrekijkers per vergroting: wij geven advies

Iedere verrekijker heeft een aanduiding met twee getallen. Bijvoorbeeld 8x42. Het eerste getal geeft de vergrotingsfactor aan en het tweede getal staat voor de objectdiameter. In het voorbeeld van 8x42 houdt dit in dat de verrekijker een vergroting heeft van 8x en dat de objectieven, dat zijn de lenzen aan de voorkant, een diameter van 42 mm hebben. 

Vergrotingsfactor

Wanneer je een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8 hebt wordt het object dat je bekijkt 8x dichterbij gehaald. Staat een object op 80 meter afstand, dan zie je het alsof het op 10 meter afstand staat. Bij een verrekijker met een vergrotingsfactor van 10 lijkt een object dat op 100 meter afstand staat op 10 meter bij je vandaan. Een verrekijker met een vergrotingsfactor van 12 levert een erg smal blikveld op en een beeld dat moeilijk stabiel is te houden. Deze verrekijkers worden vaak gebruikt in combinatie met een statief.

Diameter van de frontlens

De diameter van het objectief is belangrijk omdat hij enerzijds de lichtopbrengst en de kijkervaring van de kijker bepaalt (groter is hier beter) en anderzijds invloed heeft op het gewicht en de afmeting van de kijker. Hoe groter de objectieven, hoe meer licht door de kijker opgevangen zal worden en hoe lichter het beeld zal zijn. Een grotere frontlens is dus erg belangrijk bij kijkers die in donkere omstandigheden gebruikt worden. Echter zijn deze kijkers ook weer wat zwaarder. Het is dus een compromis tussen beeldkwaliteit en gewicht en afmeting.