Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Preppen wordt steeds populairder!

We zien dat steeds meer mensen gaan ‘preppen’. Dit woord komt van ‘to prepare’, je voorbereiden dus. De pandemie heeft laten zien dat het helemaal niet gek is om je voor te bereiden op iets dat je niet kunt voorzien. Dat hoeven geen grootse wereldproblemen te zijn, maar kan ook iets heel lokaals zijn! Dat de stroom uitvalt bijvoorbeeld. Of een storm zorgt voor lekkage of overstroming. We lichten de vijf basics van survival uit en helpen je een handje bij het kiezen van nuttige gear die je helpt in noodsituaties.

Echt niet alleen voor complotdenkers

Je denkt misschien dat preppen iets is dat alleen complotdenkers doen. Maar dat is absoluut niet het geval! Steeds meer mensen hebben een basic survivalkit in hun auto liggen, of wat extra eten in huis gehaald. Je hoeft preppen niet meteen te zien als je compleet voorbereiden op de Apocalyps, maar je kunt het ook zien als je voorbereiden op allerlei onvoorziene omstandigheden. Eigenlijk gewoon nuttig voor iedereen dus! Niet gek dat het tegenwoordig zo populair is.

Waarom preppen?

De toekomst is onzeker en een voorbereid mens telt voor twee. Het padvindersmotto is niet voor niks “wees paraat”! Hoe blij ben je als je een zaklamp in huis hebt wanneer de stroom uitvalt? Of als je lekkage hebt maar je een tarp in huis hebt om het lek tijdelijk te verminderen? En ook onderweg ben je liever voorbereid. Stel dat je zonder benzine komt te zitten en je moet wachten op hulp. Dan is het nodig om warm te blijven, en heel fijn als je bijvoorbeeld een deken in je auto hebt liggen.

Wat heb je nodig om te preppen?

In de survivalwereld wordt er veel nagedacht over preppen. Om te overleven in de natuur heb je een aantal basics nodig. Survivalaars gaan dan ook uit van de 5 c’s: Cutting tool, Combustion device, Cover, Container en Cordage. Wat dit precies inhoudt, gaan we zo dieper op in. Deze basics zijn vooral gericht op overleven in de natuur, in extreme omstandigheden, maar zijn ook zeker nuttig in alledaagse situaties. We gaan de 5 C’s in dit artikel één voor één af.

1. Cutting tool

Ten eerste is het belangrijk dat je beschikt over een goede ‘cutting tool’. Oftewel snijgereedschap. Een sterk bushcraftmes is hier het meest geschikt voor. Zo’n mes moet niet te groot zijn, aangezien je er alles mee moet kunnen doen. Voedsel bereiden, fijn snijwerk, etc. Bovendien is het ook handig als de rug van het met plat is, zodat je hem kunt gebruiken als firestriker (zie ook de tweede C). Velen kiezen een multi-tool of zakmes als standaard noodgereedschap. Dat zijn zeker handige tools, maar zouden niet je enige snijgereedschap moeten zijn. Daarvoor zijn ze niet sterk genoeg.

survival cutting tool

2. Combustion device

Een van de basisbehoeften is warmte. Dat heb je niet alleen nodig om zelf warm te blijven, maar ook om op te koken. De tweede C is dan ook ‘Combustion device’, oftewel een tool om vuur mee te starten. Hiervoor kun je een aansteker of lucifer gebruiken, maar houd er rekening mee dat die niet meer werken als het nat is, of als de aansteker leeg is. De meest foolproof tool om vuur mee te maken is een firesteel. Met je zakmes schraap je langs zo’n magnesiumstick, waardoor vonken ontstaan. Vuur maken met een firesteel vereist wel wat oefening. In ons topic over hoe je een firesteel gebruikt lees je precies hoe het moet.

combustion device firesteel

3. Cover

Nog een survivalbasic: Cover. Bescherming tegen de elementen is ontzettend belangrijk om warm te blijven. Je keuze voor beschutting moet lichtgewicht, compact en veelzijdig in te zetten zijn. Kies daarom voor een PVC-tarp van ten minste 2x3 meter, een aantal zo groot mogelijke vuilniszakken en een reddingsdeken. Dit is een klein, licht pakket waar je van alles mee kunt. Denk aan regenwater opvangen, de grond bedekken en bescherming tegen regen.

Cover tarp

4. Container

Je kunt ongeveer 3 weken zonder eten, maar slechts 3 dagen zonder water. Een container is daarom een van de belangrijkste onderdelen van je survivalkit. Met een container bedoelen we dan een pot, pannetje, of een fles. Iets om water in te vervoeren en te koken. Deze in de natuur lastig te vinden of te maken. Je container moet waterdicht zijn, en tegen hitte kunnen. Je moet hem namelijk in het vuur kunnen zetten om water te koken. Hiermee zorg je dat je water veilig drinkbaar wordt, en kun je koken. Kijk eens tussen de pannen en flessen van Pathfinder en Eagle beiden heel populair onder survivalaars, bushcrafters en preppers.

Container prep

5. Cordage

Last but not least: Cordage. Touw en koord zijn onmisbaar in extreme situaties, maar ook in alledaagse. Ook dit is weer zo’n item dat ontzettend moeilijk is om in de natuur te maken, maar wel heel veelzijdig te gebruiken is. Voor je touw is het ideaal als het uit meerdere koorden bestaat, zodat je er ook meerdere dunne touwen van kunt maken. Paracord 550 is hiervoor het meest geschikt. De kern hiervan bestaat uit 7 strengen. Allemaal bij elkaar heeft het koord een trekkracht van ongeveer 250 kg. Maar mocht het koord te dik zijn en deze maximale trekkracht niet nodig zijn, dan haal je de strengen gewoon uit elkaar. Ideaal!

Paracord

Overige nuttige gear

Deze 5 C’s zijn de ultieme basics. Als gewicht en pakvolume minder van belang zijn, Kun je je survival kit nog uitbreiden met een aantal andere nuttige hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende items:

  • Waterfilter

Je kunt natuurlijk je water 3 minuten koken om ervoor te zorgen dat het drinkbaar is. Maar een waterfilter is een stukje makkelijker. Met de meeste filters kun je direct uit een waterbron drinken. Kies wel altijd een waterbron met stromend water en zonder al te veel zichtbaar vuil. En let op: niet alle waterfilters filteren virussen uit het water. In Europa en Noord-Amerika zijn virusdeeltjes in het water erg zeldzaam, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

  • Zaklamp of hoofdlamp

Altijd handig om in huis te hebben: een zaklamp of hoofdlamp. Ideaal als je zonder stroom zit, in donkere hoekjes wat moet zoeken, of in het donker je weg moet vinden. Kies er eentje die klein en compact is, zoals een EDC-zaklamp. Het voordeel van een hoofdlamp is juist dat je je handen vrij hebt. En kijk even of de lamp oplaadbaar is of werkt op batterijen. Of nog beter: een zaklamp of hoofdlamp die zowel op batterijen werkt als oplaadbaar is!

Oefenen maar!

Oke, nu heb je alles in huis om overal op voorbereid te zijn! Maar dat is nog niet alles, zorg ook dat je goed weet hoe je met je spullen om moet gaan. Oefen hoe je vuur maakt met je firesteel (zoals we al zeiden, dat is moeilijker dan het lijkt). Oefen een aantal nuttige basisknopen. En zorg goed voor je spullen, ook als je ze niet nodig hebt. Laad een oplaadbare zaklamp bijvoorbeeld regelmatig even op. En haal de batterijen eruit als je hem niet gebruikt.

Wees creatief: stel je eigen kit samen!

Preppen is dus eigenlijk handig voor iedereen! Niet alleen in extreme noodsituaties, maar eigenlijk altijd als er iets onverwachts gebeurt. Als de stroom uitvalt, er iets is met het drinkwater, of als je ergens vastzit met de auto. Met de 5 C’s ben je voorbereid op de meest extreme omstandigheden, maar voel je vooral vrij om je eigen survivalkit samen te stellen.