Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Hoe onderhoud je een keukenmes?

Goede messen hebben een goede verzorging nodig. Dat houdt in dat je de messen op de juiste manier gebruikt, schoon en scherp houdt en zorgvuldig opbergt. Als je je messen goed onderhoudt leveren ze keer op keer de gewenste snijprestaties.

Snijden

Het klinkt misschien als een open deur intrappen, maar toch: gebruik het juiste mes voor de juiste taak. Hakken doe je met een hakmes, uitbenen met een uitbeenmes en vlees snijden met een vleesmes.

Correct gebruik

Vermijd zijwaartse bewegingen met het mes. Hiermee zal je de snede beschadigen. Het mes is hier simpelweg niet op gebouwd. Je doet er dus goed aan om er op te letten dat je enkel op en neergaande bewegingen maakt met het mes.

Enkele belangrijke tips:

  • Pas op voor botjes, graten, bevroren voedsel en harde pitten. Hier kun je beter een hakmes of uitbeenmes bij pakken. Niet alleen maken dergelijke harde zaken je mes bot, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat er hapjes uit de snede breken. Dit wordt ook wel chipping genoemd. Eeuwig zonde van je mooie mes!
  • Zet nooit veel kracht. Een keukenmes is immers zo scherp dat het nagenoeg overal soepel doorheen glijdt. Wanneer je flink kracht moet zetten om ergens doorheen te komen is de kans groot dat de snede bot is. Controleer het lemmet en pak eventueel een ander mes. Wanneer je namelijk ineens doorschiet kun je hard op je snijplank terecht komen, met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor het mes, ook voor je eigen veiligheid.
  • Gebruik altijd een kunststof, of nog liever een houten, snijplank. Marmer en glas zijn makkelijk af te wassen, maar niet goed voor het lemmet omdat ze simpelweg te hard zijn. Een goede vuistregel is: wanneer je mes geen krassen trekt op de plank, is de plank te hard voor de snede.

Schoonmaken

Wij adviseren om je keukenmessen altijd met de hand af te wassen. Ook als het mes volgens de leverancier vaatwasmachinebestendig is. Een mes met houten heft zal direct zichtbaar beschadigen en een geklonken handvat zal op den duur gaan scheuren op de klinknagels. Tevens kan het heft door de hitte gaan barsten.

Agressieve reinigingsmiddelen in het vaatwasblokje doen je mes onherstelbare schade aan. Wasmiddel tast gehard staal en kunststoffen aan met als mogelijke gevolgen o.a. roestvlekjes op het lemmet en doffe handvatten.

Daarnaast is bij reiniging in de vaatwasser de kans groot dat het mes met een ander hard voorwerp in contact komt. Bijvoorbeeld in de bestekbak. Hierdoor kan de snede beschadigen. En als de vaatwasser niet meteen wordt aangezet kunnen spijsresten (kruiden, sauzen, sappen) het lemmet beschadigen en ontstaan er vlekken. Tel alle bovenstaande punten bij elkaar op en je begrijpt waarom wij adviseren alle messen met de hand af te wassen.

Mocht je keukenmessen tóch in de vaatwasmachine willen reinigen, zet het mes dan met het lemmet naar boven zodat het water direct naar beneden loopt. Hierdoor wordt roestvorming tot een minimum beperkt. Zodra de vaatwasmachine klaar is moet je het mes altijd direct droog maken.

Slijpen

Hoe voorzichtig je ook snijdt, er komt een moment dat je mes geslepen moet worden. Het is dus verstandig je messen goed scherp te houden. Dit snijdt ook veel fijner. Qua slijpen is het verstandig niet tot het laatste moment te wachten. Het is makkelijker een redelijk scherp mes scherp te houden, dan om een bot mes weer scherp te krijgen. Over het slijpen van messen hebben wij op onze website de nodige informatie staan. Dit kan je namelijk prima zelf. Wij geven je vijf goede redenen om zelf je mes te slijpen.

Opbergen

Bewaar je keukenmessen nooit los in de keukenla. Wanneer het mes los in een lade ligt loop je het risico dat je mes in aanraking komt met andere harde voorwerpen. Hierdoor kunnen er bramen op de snede ontstaan. Bepaald niet bevorderlijk voor de scherpte van je mes. Bovendien is graaien in een lade waar een scherp keukenmes ligt niet echt een goed idee. Het belang van het juist opbergen van je keukenmessen leggen we je graag uit in dit artikel. Gebruik bij voorkeur mesbeschermers, of liever nog een goede messenmagneet of een houten messenblok.

Lees hier meer over roestvorming op je messen en hoe je het tegen kan gaan.