Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Keuzehulp: Wicked Edge-slijpsystemen

Wicked Edge-slijpsystemen zijn stuk voor stuk zeer geavanceerde slijpsystemen waarmee je messen met ongekende precisie weer vlijmscherp slijpt. Binnen het assortiment van Wicked Edge zijn enkele verschillende systemen te onderscheiden. Van deze systemen zijn weer meerdere varianten te verkrijgen, met een uiteenlopend aanbod van meegeleverde accessoires. Maar welk systeem past het best bij jou? Dit artikel laat per serie de overeenkomsten en verschillen zien!

Overeenkomsten Wicked Edge-slijpsystemen

Zoals gezegd maakt Wicked Edge verschillende systemen, die allemaal hun specifieke kenmerken hebben. Alle slijpsystemen van Wicked Edge slijpen je messen echter volgens hetzelfde basisprincipe. Je plaatst je mes met de rug in een rechtopstaande klem, stelt de gewenste slijphoek in en schuift de slijpsteentjes met de gewenste korrelgrootte aan weerszijden over de geleidestaafjes. Vervolgens plaats je het eerste staafje tegen de hiel van het lemmet en beweegt de steen in de richting van de punt. Daarbij gebruik je de gehele lengte van de slijpsteen, die je dus niet alleen opzij, maar ook omhoog beweegt. De Wicked Edge-slijpstenen zijn op elk Wicked Edge-slijpsysteem te gebruiken.

Wicked Edge Precision Sharpener

De Wicked Edge Precision Sharpener is het meest ‘basic’ slijpsysteem van Wicked Edge. Hij is in drie varianten te verkrijgen. De WE100, WE120 en de WE130. Deze Precision Sharpeners bestaan uit een klem, een gradenbalk om de slijphoek mee te bepalen, twee geleidestaafjes en vier slijpstenen (korrel 100/200 en 400/600). De Precision Sharpener wordt zonder voet geleverd.

De WE100 heeft een minimale slijphoek van 15 graden en een maximale slijphoek van 30 graden. De WE120 en WE130 hebben beiden een slijphoek van 13 tot 35 graden. Het verschil tussen de WE120 en WE130 is dat laatstgenoemde versie uitgerust is met een snelspanklem. De geveerde helften van de klem zorgen ervoor dat het mes altijd keurig gecentreerd zit. En met één handbeweging wordt je mes vastgeklemd of weer losgemaakt. De ‘gewone’ klem draai je daarentegen met schroeven aan één kant dicht, terwijl de andere kant onbeweegbaar is. Hierdoor heb je een kleine kans op een licht verschil in slijphoek tussen beide kanten van het te slijpen mes.


Wicked Edge Pro Pack

De Pro-Pack-serie bestaat uit drie edities, met de toepasselijke namen Pro-Pack 1, 2 en 3. Qua aantal verkrijgbare accessoires is dit het meest veelzijdige Wicked Edge-systeem. Alle Pro-Packs hebben de volgende accessoires: een aluminium voet, zes verschillende tweezijdige slijpstenen (drie voor iedere zijde van je mes), twee lederen strops met diamantpasta, een imbussleuteltje om de klem mee vast te draaien, een klein liniaaltje en een zogenaamde ‘dieptesleutel’ waarmee je je mes loodrecht en op gewenste hoogte in de klem kunt zetten.

Pro-Pack 1

Het Pro-Pack 1 slijpsysteem is de meest standaard variant. Het heeft alle hierboven genoemde accessoires en een klembek die je met schroefjes vast zet.

Pro-Pack 2

De Pro-Pack 2 beschikt over enkele handige aanvullingen op de Pro Pack 1. Zo is de Pro-Pack 2 uitgerust met twee extra keramische slijpsteentjes voor het fijnere polijsten en een ontzettend praktische digitale hoekmeter, voor het zeer nauwkeurig bepalen en meten van de gewenste slijphoek.

Pro-Pack 3

De Pro-Pack 3 is de meest uitgebreide variant. Dit slijpsysteem beschikt over alle hierboven genoemde accessoires. Het grootse verschil is de klem van dit slijpsysteem. Alleen de Pro-Pack 3 heeft namelijk den snelspanklem waarmee het vastklemmen van messen zeer gemakkelijk is en zeer snel gaat.

Verder krijg je bij aanschaf van de Pro-Pack 3 een zeer grote selectie aan slijpstenen, polijsttape, Jende diamant stropping emulsie, de advanced angle guide, de low angle adapter en een oerdegelijke rolkoffer met ruimte voor alle standaard meegeleverde onderdelen, maar ook nog vrije ruimte voor eventuele nog los aan te schaffen accessoires.


Wicked Edge Generation 3

De Generation 3 is het paradepaard van Wicked Edge. Dit slijpsysteem heeft net als de Pro-Pack 3 een klembek met snelspaninrichting. Bij de Generation 3 is de gehele unit op een grote aluminium basis geplaatst. Deze basis zorgt er voor dat het slijpsysteem altijd stevig staat, maar het dient tevens als opbergplek voor Wicked Edge-slijpstenen. Een ander punt waarop de Generation 3 verschilt van de andere series, is de wijze waarop de slijphoek ingesteld wordt. Dit doe je namelijk eenvoudig via een hendel. Je hoeft dus niet meer met de hand de geleiderstaafjes te verplaatsen. Bovendien weet je zo zeker dat beide kanten exact dezelfde hoek hebben, een duidelijk voordeel ten opzichte van de andere systemen.

Daarnaast wordt de Generation 3 geleverd in een oerdegelijke, robuuste rolkoffer. Hierin is ruimte voor alle standaard meegeleverde onderdelen, maar ook vrije ruimte voor eventuele nog los aan te schaffen accessoires.


Conlusie

Alle Wicked Edge-slijpsystemen zijn in de basis hetzelfde. Wat de slijpsystemen van elkaar onderscheid is de klem en de meegeleverde accessoires. Het kiezen tussen de slijpsystemen is nooit gemakkelijk, maar hopelijk is het nu wel wat duidelijker wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Of je nou voor een Precision Sharpener, Pro-Pack en Generation 3 kiest. Met een Wicked Edge-slijpsysteem haal je een van de meest accurate en uitbreidbare slijpsystemen in huis.