Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Keuzehulp slijpstaven: welke slijpstaaf heb ik nodig?

Een slijpstaaf is een handige tool om je messen dagelijks te onderhouden. Merk je dat de tomaat het wint van je koksmes, dan heb je je mes binnen een minuutje weer gebruiksklaar. Maar welk type slijpstaaf heb je nodig? Knivesandtools legt het uit.

Slijpstaven en aanzetstalen zijn in drie typen onder te verdelen: de keramische slijpstaaf, de diamantslijpstaaf en de aanzetstaal. Nadat je de keuze voor een type slijpstaaf hebt gemaakt is de volgende stap het kijken naar de lengte. Hoe langer de slijpstaaf, hoe makkelijker het is een goede slijpbeweging te maken. Een lange slijpstaaf neemt echter ook meer ruimte in je keukenlade in, en in sommige messenblokken past een zeer lange slijpstaaf van 30 cm niet.

In de onderstaande video laten we het verschil tussen een slijpstaaf en aanzetstaal zien en krijg je een beeld bij het gebruik van deze slijpproducten.

Keramische slijpstaven

De keramische slijpstaaf neemt een klein beetje materiaal van de snede weg, en slijpt zo je mes. Doordat de afname van materiaal bij een keramische slijpstaaf zo gering is, is hij erg geschikt om iedere dag te gebruiken. Ook kan een keramische slijpstaaf met messen van alle hardheden overweg. Juist bij extreem harde staalsoorten is een keramische slijpstaaf fijn omdat hij wat minder agressief slijpt dan een diamantslijpstaaf, al zijn er mensen die juist daarom de diamantslijpstaaf fijner vinden. Wel moet je bij een keramische slijpstaaf een beetje voorzichtig doen: laat hem op je stenen aanrecht stuiteren, of op de tegelvloer en de kans is groot dat hij breekt.


Diamantslijpstaven

Gediamanteerde slijpstaven, beter bekend als diamantslijpstaven, nemen snel relatief veel materiaal af. Hierdoor ben je met een paar halen klaar en zijn zelfs de hardste staalsoorten geen probleem. Het resultaat is vaak een snede die een tikje ‘bijt’. Dat is voor het snijden van vlees en tomaten erg fijn. Een diamantslijpstaaf breekt niet snel als hij valt, maar door de relatief grote materiaalafname raden we aan iets spaarzamer te zijn in het gebruik. Je wilt immers niet meer van je mes wegslijpen dan nodig is. Ook zijn veel diamantslijpstaven niet rond maar ovaal. Hierdoor passen ze vaak niet in de ronde uitsparing in een messenblok.


Aanzetstalen

En aanzetstaal gebruik je niet om te slijpen, omdat hij geen materiaal afneemt. Je gebruikt hem om braampjes of een op microscopisch niveau omgebogen snede te ‘rechten’ waardoor het mes weer iets scherper overkomt. Dit werkt eigenlijk alleen goed bij wat zachtere messen. De moderne messen met een hoge hardheid (59HRC en hoger) hebben hiervan niet zoveel profijt. Zachtere slagersmessen en uitbeenmessen hebben dan wel weer voordeel van een aanzetstaal, al is het belangrijk te weten dat het niet een slijpbeurt vervangt. De keramische en diamantslijpstaven slijpen wel.