Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Paramilitary 2 vs Benchmade 940 Osborne

De Spyderco Paramilitary 2 en Benchmade 940 Osborne zijn twee super beroemde zakmessen. Echte klassiekers binnen de messenwereld. Veel liefhebbers van grote zakmessen zien één van deze twee messen als hét perfecte EDC-mes. Maar hoe verschillen ze? En zijn er ook overeenkomsten? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Van beide messen zijn door de jaren heen veel limited editions geproduceerd. Voor deze versus vergelijken we de standaard modellen: de Spyderco Paramilitary 2 C81GP2 en de Benchmade 940 Osborne.

De overeenkomsten tussen de Spyderco Paramilitary 2 en Benchmade 940 Osborne

Beide messen zijn gemaakt in de Verenigde Staten, eenhandig te openen en hebben ze een lemmetlengte van ongeveer 8,6 cm. Door deze lemmetlengte vallen de de Paramilitary 2 en de 940 Obsorne onder de categorie grote EDC-messen.

Beide messen zijn uitgerust met een pocketclip. Geen deep-carry pocketclips zoals je bij veel andere messen ziet. Hierdoor draag je het mes hoger in je broekzak. Wél kun je de clip van de Paramilitary 2 op vier plekken op de handgreep monteren. Bij de 940 zijn dit er twee.

Nóg een overeenkomst is dat van beide messen een kleinere versie bestaat. De Spyderco para 3 C223GP en de Benchmade 945 Mini Osborne.

De verschillen tussen de Spyderco Paramilitary 2 en Benchmade 940 Osborne

Lemmet:

De Paramilitary 2 heeft een duimgat en de 940 Osborne een dubbele duimsteun. Om ruimte te maken voor het duimgat heeft de Paramilitary 2 een hoger lemmet. Ook biedt dit je een plek om je duim te rusten. De Benchmade 940 Osborne heeft een laag lemmet. Daardoor is het mes een stuk slanker en neemt de Osborne minder ruimte in beslag in je broekzak.

Het hangt af van je voorkeur welke van de twee je verkiest. Ze werken in praktijk hetzelfde. Wél is een duimgat makkelijker te openen met handschoenen aan. Al gaat dat met een duimsteun ook prima met wat oefening.

De slijping verschilt ook erg. De Paramilitary 2 heeft een hoge, volledige vlakslijping en een leaf-stijl lemmetvorm. De 940 Osborne heeft een lage, gedeeltelijke vlakslijping en een reverse tanto-stijl lemmetvorm. Deze hoge vlakslijping maakt de Paramilitary 2 een betere slicer. Goed voor het snijden van bijvoorbeeld fruit of karton. Het lemmet is namelijk heel dun achter de snede en wordt geleidelijk dikker. Net als een keukenmes. Wel is de punt hierdoor wat fragieler. Het lemmet van de Osborne is door de slijping en de reverse tanto-stijl punt wat robuuster.

Het lemmet van de Paramilitary 2 is 4 mm dik. Daarmee is het lemmet 1,1 mm dikker dan dat van de Osborne.

Staalsoort:

Halverwege 2021 heeft Spyderco de staalsoort van de Paramilitary 2 aangepast van CPM S30V, de staalsoort van de 940 Osborne, naar CPM S45VN. Deze staalsoorten verschillen niet enorm. CPM S45VN-staal is iets sterker en roestbestendiger dan CPM S30V.

Vergrendeling:

De 940 Osborne heeft een axislock. Dit is een vergrendeling die met behulp van twee springveertjes op zijn plek valt en zo het lemmet blokkeert. De Paramilitary 2 maakt gebruik van Spyderco’s compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort van omgekeerde linerlock. Deze vergrendelingsmechanismes zitten in de rug van de handgreep. Zodat je vinger niet in de baan van het lemmet komt wanneer je het mes sluit.

Het grootste verschil tussen deze vergrendelingsmechanismes is dat de Osborne door het design van de axislock voor zowel linkshandigen als rechtshandigen geschikt is. Je gebruikt namelijk je duim én wijsvinger. Bij de Paramilitary 2 gebruik je je wijsvinger. Daarom is er een linkshandige variant voor als je linkshandig bent. Al kun je met wat oefening ook als linkshandige met een normale Paramilitary 2 overweg.

Handgreep:

De handgreep van de 940 Osborne is gemaakt van geanodiseerd aluminium. De handgreep van de Paramilitary 2 is gemaakt van G10: glasvezelweefsel met een epoxy basis. Een hoogwaardige kunststof. De handgreep van de Osborne is slank. Die van de Paramilitary 2 heeft meer vingergroeven voor een goede ergonomie, maar is hierdoor wel hoger. De aluminium handgreep van de Osborne heeft geen textuur maar is wel voorzien van lijnen en facetten die voor grip zorgen. Ook esthetisch mogen deze er zijn! De handgreep van de Paramilitary 2 heeft wél een textuur maar is verder redelijk vlak.

De Paramilitary 2 maakt gebruik van standoffs om de greepschalen bij elkaar te houden. Tussen deze standoffs zit ruimte: een open constructie. Bij de 940 Osborne is dit niet het geval en is er een gesloten constructie met een paars geanodiseerde aluminium backspacer.

Een voordeel van G10 is dat het minder snel krast en het wordt minder koud in de winter. Aluminium wordt sneller koud en krast ook sneller. Deze krasjes geven het mes echter ook charme. Net als patina op koper of messing.

Gewicht:

Dat brengt ons bij het gewicht. Door het hogere lemmet en gebruik van grote stalen liners in de handgreep is de Paramilitary 2 duidelijk zwaarder. De Paramilitary 2 weegt namelijk 111 gram en de Osborne slechts 83 gram. Een stukje lichter dus!

Lanyardhole:

Iets wat je snel over het hoofd ziet is de aanwezigheid van een lanyardhole: een koordoog. Deze mist bij de 940 waardoor je het mes niet kunt pimpen met een stuk paracord. De Paramilitary heeft wél een koordoog. Een vrij grote zelfs die het bevestigen van een lanyard erg makkelijk maakt.

Welk mes kies je?

Beide messen zijn ongeveer even lang. Het komt dus vooral aan op het uiterlijk en wat je wilt doen met het mes. Geef je de voorkeur aan een slank zakmes? Dan is de Benchmade 940 Osborne de beste keuze. Vind je een ergonomische handgreep belangrijk en heeft een duimgat je voorkeur? Ben je van plan het mes te gebruiken voor voedselbereiding? Ga dan voor de Spyderco Paramilitary 2. Ook de kleur kan een afweging zijn. De groene handgreep met paarse backspacer van de 940 Osborne oogt zeer cool!