Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Spyderco Para 3 vs Benchmade 945 Mini Osborne

De Spyderco Para 3 en Benchmade 945 Mini Osborne zijn twee geweldige EDC-messen. Populair onder liefhebbers om hun functionaliteit, uiterlijk en formaat. Maar hoe verschillen ze? En zijn er ook overeenkomsten? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Voor deze versus vergelijken we de Spyderco para 3 C223GP en de Benchmade 945 Mini Osborne.

De overeenkomsten tussen de Spyderco Para 3 en Benchmade 945 Mini Osborne

De Para 3 en de Mini Osborne verschillen erg. Toch zijn er een paar overeenkomsten. Zo zijn beide messen een kleinere versie van een eerder op de markt gebracht mes. De Para 3 van de Paramilitary 2, en de 945 Mini Osborne van de 940 Osborne. Ook zijn beide messen gemaakt in de Verenigde Staten, eenhandig te openen en hebben ze een lemmet van ongeveer 7,5 cm lang.

Ook de pocketclips komen overeen qua functionaliteit. Beide clips zijn geen deep-carry pocketclips waardoor deze messen wat hoger in je broekzak dragen. Hierdoor zijn ze makkelijk eruit te halen wanneer je ze nodig hebt!

Nóg een overeenkomst is dat van beide messen een grotere versie bestaat. De Paramilitary 2 C81GP2 en de Benchmade 940 Osborne. Ook daar hebben we een versus van. Deze lees je hier.

De verschillen tussen de Spyderco Para 3 en Benchmade 945 Mini Osborne

Lemmet

De Spyderco Para 3 heeft een hoog lemmet. De Benchmade 945 Mini Osborne niet. Daardoor is het mes een stuk slanker en neemt de Mini Osborne minder ruimte in beslag in je broekzak. Het voordeel bij de Para 3 is dat je door het hoge lemmet een plek hebt om je duim te plaatsen. Dit resulteert in meer controle over het mes tijdens het snijden. Ook de vingergroef, die bij de 945 Mini Osborne mist, helpt hierbij.

De slijping verschilt ook erg. De Para 3 heeft een hoge, volledige vlakslijping en een leaf-stijl lemmetvorm. De 945 Mini Osborne heeft een lage, gedeeltelijke vlakslijping en een reverse tanto-stijl lemmetvorm. Deze hoge vlakslijping maakt de Para 3 een betere slicer bij het snijden van voedsel of karton. Het lemmet is namelijk heel dun achter de snede en wordt geleidelijk dikker. Net als bij een keukenmes. Wel is de punt hierdoor wat fragieler. Het lemmet van de Mini Osborne is door de slijping en de reverse tanto-stijl punt wat robuuster.

De Para 3 heeft een duimgat en de 945 Mini Osborne een dubbele duimsteun. Het hangt af van je voorkeur welke van de twee je verkiest. Ze werken in praktijk hetzelfde. Wél is een duimgat makkelijker te openen met handschoenen aan. Al gaat dat met een duimsteun ook prima met wat oefening.

Het lemmet van de Para 3 is 4 mm dik. Daarmee is het lemmet 1,4 mm dikker dan dat van de Mini Osborne.

Staalsoort:

Als we deze versus in 2020 hadden geschreven was er niet veel verschil geweest. Halverwege 2021 heeft Spyderco namelijk de staalsoort van de Para 3 aangepast van CPM S30V, hetzelfde staal als de 945 Mini Osborne, naar CPM S45VN. De verschillen tussen deze staalsoorten zijn niet enorm. CPM S45VN-staal is iets sterker en roestbestendiger dan CPM S30V. Met een vergelijkbaar scherptebehoud. Er is dus wel degelijk een verschil, maar die is nauwelijks merkbaar.

Handgreep:

In tegenstelling tot het staalsoort verschillen de handgrepen wel enorm. De handgreep van de Para 3 is gemaakt van G10: glasvezelweefsel met een epoxy basis. Een hoogwaardige kunststof. De handgreep van de 945 Mini Osborne is gemaakt van geanodiseerd aluminium. De handgreep van de Mini Osborne is slank. Die van de Para 3 heeft meer rondingen voor een goede ergonomie, maar is hierdoor wel hoger.

De handgreep van de Para 3 heeft een textuur maar is verder redelijk vlak. De aluminium handgreep van de Mini Osborne heeft geen textuur maar is wel voorzien van lijnen en facetten die voor grip zorgen. Ook esthetisch mogen deze er zijn!

Een voordeel van G10 is dat het minder snel krast dan aluminium en minder koud wordt in de winter. Aluminium is weer iets makkelijker te bewerken waardoor er geen grote stalen liners nodig zijn in de handgreep voor een stevige constructie. Dit is bij de Para 3 niet het geval.

Gewicht:

Dat brengt ons meteen bij het gewicht. Door het gebruik van grote stalen liners in de handgreep is de Para 3 duidelijk zwaarder. De Para 3 weegt namelijk 97 gram en de Mini Osborne slechts 56 gram. Bijna de helft lichter dus! Natuurlijk draagt het iets dikkere en grote lemmet van de Para 3 ook bij hieraan.

Lanyardhole:

Iets wat je snel over het hoofd ziet is de aanwezigheid van een lanyardhole: een koordoog. Deze mist bij de 945 waardoor je geen stuk paracord aan het mes kunt knopen.

Vergrendeling

De Spyderco Para 3 maakt gebruik van een compressionlock-vergrendeling. Dit is een soort van omgekeerde linerlock. De 945 Mini Osborne heeft een axislock. Dit is een vergrendeling die met behulp van twee springveertjes op zijn plek valt en zo het lemmet blokkeert.

Beide vergrendelingsmechanismes zitten in de rug van de handgreep. Zodat je vinger niet in de baan van het lemmet komt wanneer je het mes sluit. Het grootste verschil is dat de Mini Osborne door het design van de axislock voor zowel linkshandigen als rechtshandigen geschikt is. Je gebruikt namelijk je duim en wijsvinger. Bij de Para 3 gebruik je je wijsvinger. Daarom is er een linkshandige variant voor als je linkshandig bent.

Welk mes kies je?

Er is geen foute keuze. Het is echt een kwestie van smaak en voorkeur. Wil je een zakmes dat zo compact en licht mogelijk is? Dat door het slanke design ook inzetbaar is als herenmes? Ga dan voor de Benchmade 945 Mini Osborne. Vind je een ergonomische handgreep belangrijk en heeft een duimgat je voorkeur? Ben je van plan het mes te gebruiken voor voedselbereiding? Ga dan voor de Spyderco Para 3.