Let op: je bekijkt onze website op een verouderde browser. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van de website niet goed getoond worden.

Voor 22.00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf €50
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Wij krijgen een 4,8/5 van onze klanten

Schede-materialen voor vaststaande messen

Ieder vaststaand mes heeft een schede nodig. Je klapt hem immers niet even in en dat scherpe lemmet zomaar in je broekzak steken raden we sterk af. Een schede dus. Maar van welk materiaal moet die gemaakt zijn? Er zijn erg veel keuzes, dus leggen wij enkele vaak voorkomende opties aan je uit.

Lederen schedes: de klassieke keuze

Van oudsher is leer de populairste keuze voor schedes van vaststaande messen. Leer bekrast het mes niet en het is een beetje flexibel waardoor het mooi meebuigt met je bewegingen. Ook rammelt een mes nauwelijks in een lederen schede en het is minder belastend voor de scherpte van je mes.

Leer moet je wel goed verzorgen. Laat je leer uitdrogen dan loop je de kans op scheuren en dergelijke. Ook moet je met een lederen schede altijd uitkijken dat je je scheermesscherpe mes niet door het leer heen steekt.

Kunststof schedes: lekker praktisch

Veel messen met een meer tactische of moderne uitstraling worden geleverd met een kunststof schede. We hebben het hier even over alle kunststof schedes die spuitgegoten zijn. Zoals de Zytel-schedes van ESEE of de Secure-Ex-schedes van Cold Steel. Deze schedes zijn stevig, bieden door hun bevestigingsogen verschillende draagopties en je spoelt ze zo schoon onder de kraan.

Kunststof schedes hebben ook nadelen. Zo rammelt het mes al snel, wat bijvoorbeeld tijdens de jacht niet handig is door het lawaai. Afhankelijk van de hardheid kan kunststof ook breken, zeker op lange termijn. Soms kunnen kunststof schedes ook voor lichte krasjes of markeringen op het lemmet zorgen. Zeker wanneer er een coating of satinering is aangebracht. Daarnaast is kunststof wat harder voor de scherpte van je mes.

Kydex schedes: past als een maatpak

Een heel degelijke optie is kydex. Dat is een thermoplastische kunststof. Klinkt duur, maar wat het betekent is dat een plaat kydex verwarmd wordt, om het mes wordt gevouwen en dan wordt het gekoeld. Hierdoor wordt het kydex weer erg hard. Een goede kydex schede past dan ook als een handschoen. Bovendien kan een kydex schede na slijtage met wat warmte wat bijgevormd worden. Dan kun je met geen ander schedemateriaal. Ook kydex schedes worden vaak uitgerust met veel bevestigingsogen waardoor je zelf Tek-Loks of MOLLE-clips kunt vastschroeven.

Een nadeel van kydex is dat het vaak relatief duur is omdat het perfect pas moet worden gemaakt voor ieder model. Ook wil kydex soms net als kunststof lichte krasjes veroorzaken en is kydex niet heel vriendelijk voor de scherpte van je mes.

Andere opties

Er zijn uiteraard ook nog een hoop andere opties. Denk aan een nylon schede met een kunststof insert. Dan gelden over het algemeen dezelfde voor- en nadelen van de normale kunststof schedes. Ook kun je soms hetzelfde met zowel in leer als in kunststof krijgen. Of met een spuitgegoten kunststof schede of met Kydex, zoals bij ESEE.